Doğunun en büyük kampüsü

Tarih : 2014-08-12 / Kategori : Genel Haber

Doğunun en büyük kampüsü

                   Iğdır Üniversitesi muhteşem binalarıyla yeni bir şehir gibi yükseldi. İhata duvarına, kavak engeli.

                  Yeşil Iğdır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve MHP İl Genel Meclis Üyesi Cabbar Şıktaş ile MHP İl Genel Meclis Üyesi Abbas Akdan, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim H. Yılmaz ile birlikte, yapımı devam eden üniversite kampusunu gezerek, çalışmaları yerinde incelediler.

                   2008-2009 yılında kurulan ve her geçen gün büyüyen Iğdır Üniversitesi, bugün 7 fakülte, 1 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 4 uygulama ve araştırma merkezinin yanında toplam 457 akademik, Personeli  ve yaklaşık  5000  Öğrencisi ile bölgemiz ve Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olma yolunda emin ve kararlı adımlarla ilerlemektedir.

                Iğdır'ın Doğubayazıt yolu, Suveren köyü yerleşkesinde bulunan ve geniş bir alana konuşlandırılan Iğdır üniversitesi, kurulurken 30-50 yıl sonrası hesap edilerek kurulmuş, bu yıl hedeflenen beş bin öğrenci kapasitesinin çok üzerinde bir alt yapıya sahip olduğunu göstermektedir.

                  Iğdır Üniversitesi Rektörü İbrahim H. Yılmaz yaptığı açıklamada: "Üniversitemizi projelendirirken görsel anlamda ufak tefek acemiliklerimiz olsa da, genel anlamda ileriye dönük, çok amaçlı bir kampus kurduk. Şu anda üniversitemiz 10 bin öğrenciyi çok rahat bir şekilde kabul edebilir. Yurt sorunu olmazsa, 15 bin öğrenciyi de ağırlayabilecek alt yapıya sahibiz. Rektörlük, Ziraat Fakültesi, Spor salonumuz, örnek proje olarak alınmakta ve başka illerde tatbik edilmektedir. Çevre düzenlemesi yapılmadığı için, çalışmalar kendini gösteremiyor. Çevre ihata duvarımızın bir kısmını yaptık, bir kısmı da işgal edilen arazilerimizin boşaltılmasını beklediğimizden yapamıyoruz. Üniversitemize tahsis edilen Araziye vatandaşlar kaçak inşaat yapmışlar. Mahkemeye vermemize, tahliye kararı çıkmasına rağmen, sorunu bir türlü çözemedik, hatta yıkım için gelindiğinde köylüler taşlarla saldırmış, Jandarma komutanı ayağından yaralanmış ve yine yıkım gerçekleştirilememiştir. Netice'de 2 gecekondu ev ve 1 ahır sahibine müteahhit karşılığında ev ve ahır yapmış ve bu sorunu şimdilik böyle çözmüş durumdayız. Ancak ihata duvarımızı henüz tamamlayamadık, vatandaş arazimizi işgal etmiş ve birkaç kavak dikmiş, duvarımızı yapmamıza müsaade etmiyor. Bizden para istiyor. Konu yine yargıya intikal etmesine rağmen boşaltma işlemi yaptırılamıyor. Yarın binalarımızın birine vatandaş getirip koyunları doldursa ve burası benim ahırımdır dese yapacak hiçbir şeyimiz yoktur. Yani doğrusunu söylemek gerekirse can güvenliğimiz de yoktur." dedi. Üniversite, Ziraat Fakültesi, Rektörlük binası, Merkez deslik, Merkez Laboratuarı, Kapalı spor salonu, Lojmanlar, konut, kampüs altyapısı, Çevre duvarı ve giriş tankları ile Kampus Cami inşaatı toplam 74.640 Mk. alanda imalat yapıldığını, bu imalatların 61.936.000 TL'ye ihale edilmiş ve işin tamamı 2014-2015 eğitim ve öğretime yetişecek şekilde bitirilmek üzere olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. İbrahim H. Yılmaz, Iğdır'ın en büyük Camisinin de kampus içersinde yer aldığını belirtti.

                 İHATA DUVARINA, KAVAK ENGELİ

                Üniversitenin çevre düzenlemesi çerçevesinde yapılan ihata duvarı, üniversite arazisini işgal eden vatandaşın diktiği kavak ağaçlarının engeline takıldı. Rektör Yılmaz, işgal'in yaşandığı bölgede yaptığı açıklamada: "Arazinin üniversitemize tahsisinden sonra arazimizde işgaller gerçekleştirildi. Şu anda buradaki vatandaşımız birkaç kavak ağacı dikerek bizden para talep etmektedir. Hem işgal edip, hem para talep ediyorlar. Şu gördüğünüz evlerin tamamı da mera işgalidir. Arazimiz içersinde iki ev ve bir ahır'ı mahkemece yıkma kararı almamıza rağmen yıkamadık, taşla saldırdılar. Yaralananlarımız oldu. Devlet güvenliğimizi sağlayamadı. İhata duvarımızı tamamlayamadığımız için çevre düzenlemesi ve yolumuzu da yapamadık" dedi...

                 YER SEÇİMİ YAPILIRKEN TARTIŞMALAR YOĞUNDU

                  Üniversite kurulmadan önce yer seçimiyle ilgili birçok tartışma yaşanmış, siyasi ve etnik konular gündeme gelmiş, bölgecilik tartışmaları doğmuş ve son karar olarak Üniversitenin Suveren bölgesine kurulmasına karar verilmiştir. Suveren köyünde kurulan üniversitenin o bölgede gayrimenkulü kat kat değerlendirdiği, cazibe merkezi kıldığı bir gerçektir. Ancak yaşanan olumsuzluklar, Rektör'ün sitemi, sanki bir pişmanlık ifadesi olarakta algılanmaktadır. Üniversitenin kurulduğu bölgede, bölge insanları tarafından benimsenmesi, sahiplenilmesi, çalışmalarında yardımcı olunması gerekmektedir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.