İnanılmaz Bir Olay, İnanılmaz Ortak Bir Yaşam!

Tarih : 2014-09-18 / Kategori : Genel Haber

İnanılmaz Bir Olay, İnanılmaz Ortak Bir Yaşam!

         “ELLİ YILDIR AYNI EVDE İKİ KADIN, İKİ ELTİ...  BİRLİKTE YAŞARLAR AMA, HERŞEYLERİ AYRI, AYRI...”

 

Bu başlığı okuyunca, benim de inanamamıştım. Önümdeki yemeği bir kenara itip, dergiden 

yazının metin kısmını okumaya başladım. Her satırı merakımı artırıyor ”Allah Allah...” dedirtiyordu...

Olay, mavi ve yeşiliyle ülkemizi kuzeyden kuşatan Karadeniz’imizde gerçekleşiyordu. Sert hırçın dalgaları, tulumu, kemençesi, horonuyla yürekleri hoplatan Karadeniz Bölgesinde geçiyordu, bu ayrı ayrı ortaklaşa yaşam. 

Yeşil Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde iki elti tam elli yıldır aynı evi paylaşarak yaşamaktadırlar. Paylaşarak yaşıyorlar ama, her şeyleri ayrı. Yani, hiçbir şeyi ortak kullanmıyorlar. Düşünün ki, bir odada iki soba kurulmuş. Ayrı ayrı ısınıp ayrı ayrı yemek yapıp, ayrı ayrı yiyip-içiyorlar. 

Çamlıhemşin’de aynı evi paylaşan eltilerden; Fatma (73), Semiha Boran (71) yaşında. Aile sorunları nedeniyle evin “ortak kullanım alanlarını” ikiye bölmüşler. Odada herkes kendi sobasını yakıyor. 

Havanın sıcak olduğu günlerde sırayla yakıyorlar. Birbirlerini karşılıklı olarak idare eden ikilinin soba dahil her şeyleri ayrıdır. İkili bu duruma öylesine alışmışlar ki, bu ortak yaşamlarında hiçbir gariplik göremiyorlar. 

Birbirleriyle konuştuklarında aralarında hiçbir sorun olmadığını belirten Semiha Boran; “her şeyi sırayla kullanıyoruz. Zaman, zaman tartışma da küskünlük de olmuyor değil” diyor.

Bu ortak yaşamda en zor olan, evlerine konuk gelmesi değimli? O sorunu da çözmüşler:

Evlerine konuk geldiğinde eltiler birlikte hizmet ediyorlar.

Bu habere rastladığım Çamlıhemşin dergisinde eltilerle birlikte odada kurulan iki adet sobanın da fotoğrafı yer almaktaydı. Sobalar sırt sırta, eltilerse yüz yüze duruyorlardı öylece... Sobanın üzerinde bir güğüm su ve çaydanlık da var... İnanmazsanız bkz: Bir sevdadır. Çamlıhemşin Dergisi: 03, Sayfa: 12. (www.camlıhemsin.org)

Siz bu olaydan nasıl etkilendiniz, nasıl bir sonuç çıkardınız bilmem, bilemem. Her açıdan, her şeyiyle büyük bir ayrışmanın, kutuplaşmanın yaşandığı günümüzde, ülkemizde; ”Çamlıhemşinde iki eltinin büyük bir uzlaşma içindeki bu ortak yaşamı bizlere örnek olmalı, yol göstermeli” diye düşünüyorum... 17.09.2014

        İslam ÇANKAYA

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.