Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün “Tuzluca Barajı, Iğdır Ovası’nda Tarımı Canlandıracak” dedi

Tarih : 2015-01-06 / Kategori : Genel Haber

Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün “Tuzluca Barajı, Iğdır Ovası’nda Tarımı Canlandıracak” dedi

          Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır Müşaviri Taner Tazegün, “Iğdır’da yapılması planlanan Tuzluca Barajı ile bölgede sulama sorununun çözülmesi ile çifçinin rahat nefes alacağını belirtti.

 

          Iğdır Ovası'nda yaklaşık sulu tarım alanı 700 bin dönümlük arazi bulunduğuna dikkati çeken Tazegün, “Özellikle kışın yağan kar ile ilkbahar aylarında fazla miktarda yağan yağış hızlı bir şekilde Aras nehrine oradan da  Hazar Denizi'ne  boşu boşuna akıyor.  Oysa bu su biriktirilerek Yazın halkımızın ihtiyacı olan sulama suyu buradan karşılanacaktır.  Biz burada en az 300 milyon küp suyu tutup Iğdır Ovası üzerinde değerlendirmek istiyoruz. Bu baraj devreye girdiği zaman Iğdır Ovası'nda herhangi bir su sorunu olmayacak. Tarım alanında ciddi anlamda hareketlilik olacaktır. İlimizde yapılacak olan Tuzluca barajı IĞDIR için çok çok önemli bir  projedir ve bir an evvel bunun hayata geçmesi gerekir.” dedi.

           Tazegün, “Bilindiği gibi ilimiz Türkiye de çok kurak bir il ve yazın yağış nerdeyse hiç yağmamakta   ve şunuda biliyoruzki IĞDIR ın geçim kaynağı başta Tarım ve Hayvancılıktır. Eğer sulama suyu olmazsa halkımız çok sıkıntı yaşayacak  bağına, bahçesine, tarlasına, ekinine su ihtiyacı olduğu zaman su vermesi gerek, aksi taktirde verim alamaz ve sıkıntı çeker. 

         Yaban Hayatı Artacak

          Baraj yapılırken bu alandaki yaban hayatı hiçbir şekilde zarar görmeyecek, bu yaban kuşların ağırlıklı bir kısmı zaten göçmen kuşlardan ibarettir, yani göç ediyorlar, zaten baraj yapımıyla birlikte bu gölet  etrafında ağaçlık, çalılık, sazlık doğal olarak oluşacaktır.  Zamanla halkımız için bu gölet etrafı ağaçlandırılıp belki piknik yerleride oluşacaktır.

         Yöre Halkına Katkı Sağlayacak

Yöremizde bu alanda  Balık yetiştiriciliği yapılabilir. Belki olta balıkçılığı gelişecek yada bu göl etrafında piknik mesire yerleri oluşturulabilecektir.

Facebook Beğenenler

  1. ÜMİT YILDIRIM 2015-01-06 15:04:33

    "bu yaban kuşların ağırlıklı bir kısmı zaten göçmen kuşlardan ibarettir, yani göç ediyorlar" ne demek? Göç ediyorlar yani evcil değiller, gelmeseler de olur yani. Öyle mi? Bu kafa ile iyi ki Karadenize müşavir olmamışsınız. "Bu ağaçlar zaten orman, keseriz yenisi çıkar. Hem halkımız da tarla yapar buraları" derdiniz herhalde.

  2. Mehmet Demir 2015-01-09 23:26:55

    Bu denenler doğru değildir. Taner Bey Iğdır Orman Su İşleri Müdürü iken bunun tam tersini tekrar tekrar söylemiştir. Aras Nehri Kuş Cenneti'nin önemini vurgulamış ve orayı nasıl koruduklarını basına anlatmıştır: <br /><br />http://www.erzurumgazetesi.com.tr/haber/Aras-Havzasi-Kus-Cenneti/46054<br /><br />http://www.haber76.com/aras-kus-arastirma-ve-egitim-merkezi-bahar-2788598-haberi/<br /><br />http://www.yabantv.com/haber/7147-30-bin-kusu-halkaladilar<br /> <br />Tuzluca Barajı Iğdır ovasına 50 km uzaklıktadır ama Aras Nehri zaten Iğdır ovasından geçmektedir. Nehirden su alıp Iğdır ovasını sulamak yerine 50 km uzaklığa 100 milyon YTL maliyetli bir baraj yapıp, kuş cennetini yok edip borularla Iğdır Ovasına su taşımanın bir mantığı yoktur. <br /><br />Baraj sonrası kuşların ve sazların yok olacağını görmek için, Aras Nehri üzerindeki Kağızman Sefaköy Barajı'na bakmak yeterlidir. Burada 5 yıldır saz yetişmemiştir ve neredeyse kuş göremezsiniz. "Sulak alan sudan ibarettir" düşüncesi, Taner Bey gibi bir bakanlık yetkilisine yakışmıyor. <br /><br />Kendisi Aras Nehri Kuş Cenneti'ndeki kuşların fotoğraflarıyla poster yaptırıp okullara dağıtmıştır. Ama Bakanlık Muşaviri olmak zor şey tabi. Belli ki koltuğunu korumak için bildiğinin tersini basına söylemeye zorlanmıs. Tuzluca Milletvekili Sinan Oğan, TBMMde bu kuş cennetinin korunmasını istedi, Bakan Veysel Eroğlu da "Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur" sözünü verdi. Videosu:<br /><br />https://www.youtube.com/watch?v=sApesbSRWAk

  3. bilal can 2015-01-24 13:04:28

    taner bey bunalar ığdırdan haberi olmayan arkadaşlardır bu proje çok gecikmiştir allah yardımcınız olsun

  4. Taner TAZEGÜN 2015-01-25 23:12:40

    yukarda yorumda bulunan arkadaşlarımın fikirlerine saygı duyuyorum.... Ama bu arkadaşlarım anladığım kadarıyla ığdır da yaşamıyorlar şunu bilmelerini isterimki o baraj ığdır ın tarım ve hayvancılıkta kurtuluşu olacak... ordaki yaban hayatı da yok olmayacak bilakis artacak siz orda şuanki mevcut kuş halkalama yerinin nezaman dan beri o şekilde oluştuğunu biliyomsunuz arkadaşlar orası DSİ tarafından setleme çalışması yapıldıktan sora o çalılıklar oluştu... ayrıca benim il Müdürlüğüm döneminde yaptığım çalışmalarında arkasındayım yaban hayatı ile ilgili koruma yaparken kaçakçılara karşı canımızı bile ortaya koyduk o alana kuşlar halkalansın diye biz çalışma koşulları oluşturduk orası daha güvenli diye o alan seçildi yoksa karasu bölgesindede binlerce kuş türü var arkadaşlar şuna inanınki doğanın yada o alandaki kuşların yok olacağı diye bişey olmayacak burda bu barajın yapılmasıyla öncelikle ığdırda yaşayan köylüler vatandaşlar kazanacak..... yinede düşüncelerinize saygı duyarken sizlerede başarılar <br />dilerim ....

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.