Bdm, Taddef, Asimder, Akd, “Ermenistanın Esir Tuttuğu İki Azerbaycan Türk’ünü” Serbest Bırakması İçin Bm Türkiye Temsilciliğine Dilekçe Verdi

Tarih : 2015-02-05 / Kategori : Genel Haber

Bdm, Taddef, Asimder, Akd, “Ermenistanın Esir Tuttuğu  İki Azerbaycan Türk’ünü” Serbest Bırakması İçin Bm Türkiye Temsilciliğine Dilekçe Verdi

            Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi  adına İsmail Agayev,  Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Kaygısız, Genel Sekreteri Mehmet Gıyas Azeritürk, TADDEF Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı  Serdar Ünsal, ASİMDER başkanı Göksal Gülbey, Azerbaycan –Kırım İnsan Hakları Derneği Başkanı Sadi Somuncuoğlu, Azerbaycan Kültür Derneği Genel Sekreteri İsa Yaşar Tezel, CHP Milletvekilleri Ali Özgündüz, Mustafa Balbay ”Ermenistan'da rehin tutulan Azerbaycan Türkleri Dilgem Esgerov ve Şahbaz Guliyev'in serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler Türkiye temsilciliğinin önünde basın açıklaması yaparak temsilciliğe bir  dilekçe verdiler.

 

         Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi  adına İsmail Agayev,  Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Kaygısız,Genel Sekreteri Mehmet Gıyas Azeritürk, TADDEF Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı  Serdar Ünsal, ASİMDER başkanı Göksal Gülbey, Azerbaycan –Kırım İnsan Hakları Derneği Başkanı Sadi Somuncuoğlu,Azerbaycan Kültür Derneği Genel Sekreteri İsa Yaşar Tezel, CHP Milletvekilleri Ali Özgündüz, Mustafa Balbay  yaptıkları konuşmada ,14. 07. 2014 tarihinde  Ermeni işgali altında bulunan Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesine, Özledikleri vatan toprağını görmeye ,annesinin mezarını ziyaret etmeye giden  Dilgem Esgerov ve Şahbaz Guliyev'in Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından rehin tutulup hapis cezasına çarptırılmasını kınıyoruz. Ermenistan tarafı, ellerindeki rehinelerden Azerbaycanlı Hasan Hasanov'u işkence yaparak vahşice katletmiştir. Diğer rehineler ise manevi, fiziksel işkencelere maruz kalmaktadır. yakalandıklarında 80-90 kilo olan Esgerov ve Guliyev şimdi 50-60 kiloya düşmüşlerdir. Azerbaycan’ın işgal edilen toprağı olan Şuşa’da bir hapishanede tutulan bu iki kişi serbest bırakılmalı Dünya, Ermenistan'ın bu hukuksuzluğuna 'dur' demeli ve Azerbaycanlı rehinelerin bir an önce tahliye edilmesi için gerekli adımları atmalıdır. Esgerov ve Guliyev'in  aileleri perişan bir haldedir.Bu ailelerin feryadını dünya duymalı Ermenistan’a baskı yaparak serbest bırakılmalarını sağlamalıdır" ”dediler..

       Birleşmiş Milletler Temsilciliğine verilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:”Ermeniler hukuksuzca işgal ettikleri topraklarda annesinin mezarını ziyaret eden iki kişiyi tutuklaması ve birini ömür boyu diğerini 22 yıla arkadaşlarını da öldürmesi Ermenilerin gerçek yüzünü bir kere daha ortaya koymuştur. Ermenistan ordusu tarafından rehin alınmış  Dilgem Esgerov ve Şahbaz Guliyev'in Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’da sahte yargı kurularak onlar hakkında hüküm çıkarılmıştır. Tüm dünyanın ve uluslararası kuruluşların Azerbaycan’ın ayrılmaz toprağı olarak tanıdığı, Ermenistan silahlı birlikleri tarafından işgal olunan Kelbecer  ilçesinde  kendi yakınlarının mezarlarını ziyarete etmek için giden   Esgerov ve Guliyev'in,rehin alınması ve onlara karşı uydurma  soruşturma sürecinin kurulması ve işkencelerin uygulanması uluslararası insani hukuk ve Cenevre  konvensiyalarının hükümlerinin  kasıtlı olarak bozulmasıdır. AGİT Minsk gurubunu, BM Güvenlik Konseyi’ni, özelikle batının önde gelen devletlerini çifte standartlardan el çekmeye, saldırgan Ermenistan’a karşı baskılarının artırılmasına ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının hemen boşaltılması ile verilmiş kararların ivedilikle  uygulanmasına çağırıyoruz. Ermenistan devletini uluslararası hukukun normlarının sorumluluğunu idrak etmeye ve Azerbaycanlı rehinelerin derhal serbest bırakmaları için uluslararası kuruluşlardan Azerbaycan’ın haklı  davasında hakkı, adaletin yanında olmalarını talep ediyoruz. ”

         Bilindiği gibi Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal, Dilgem Esgerov, Şahbaz Guliyev’in serbest bırakılması için Iğdır’da imza kampanyası açmış imza kampanyası halen devam etmektedir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası