Domuz gribi 33 can aldı

Tarih : 2015-03-25 / Kategori : Genel Haber

Domuz gribi 33 can aldı

          Kimseyle tokalaşmayın, öpüşmeyin

 

            Aylardır halka duyurulmayan ve can almaya devam eden domuz gribi, artık Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tarafından gizletilmiyor ve an be an illerden konuyla alakalı rapor alıyor.

            Domuz gribi Vakasıyla alakalı Iğdır Devlet Hastanesinde görülmüş bir vaka yok, yetkililer gribal enfeksiyon hastalıklarının önceki haftalarda artış gösterdiğini, bu hafta azalmaya başladığını, hastaneye müracaat eden hastaların boğazından örnekler alındığını ve Ankara'ya tahlile gönderildiği bilgisi verildi.  

            Ülke genelinde ciddi anlamda insan sağlığını tehdit eden Domuz gribinin, bu zamana kadar yokmuş gibi görülmesi, önlem alınmaması, ülke genelinde yaygınlaşmasına ve ölüm vakalarının artmasına sebep olmuştur.

            Aşağıda yayınlayacağımız uzman görüşünü mutlaka okuyun ve sağlığınız için uygulayın.

          İşte domuz gribi belirtileri... Bu grupta olanlar dikkat!

            Domuz gribinden bu yıl 30 kişi hayatını kaybetti. Peki domuz gribinin belirtileri nedir? Domuz gribi normal gripten nasıl ayırt edilir ve tedavisi nasıldır?

         DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ

          İnfeksiyon hastalıkları uzmanı Çağla Karakoç 'un açıklamalarına göre domuz gribinin belirtileri mevsimsel griple aynı özellikleri gösteriyor. Doktor Çağla Karakoç bu belirtileri şöyle sıraladı;

           "Domuz gribinin(H1N1) klinik belirtileri tıpkı mevsimsel grip(influenza) gibidir yani; 

-ateş, 

-üşüme, 

-titreme, 

-öksürük, 

-boğaz ağrısı, 

-burun akıntısı, 

-kas ağrıları, 

-başağrısı, 

-kırgınlık, 

-halsizlik, 

-bulantı, 

-ishal gibi şikayetler gribin belirtileridir. Ayırım (domuz gribi olup olmadığı) laboratuar olarak PCR testleri ile yapılarak konulabilir."

        ÜÇ ÇEŞİT GRİP VAR

          Doktor Çağla Karakoç'un verdiği bilgiye göre hayatımızı etkileyen üç tür grip bulunuyor. Sağlık bakanlığının 'domuz gribi' ölümlerini açıkladığı tür H1N1 gribi. Karakoç şu bilgileri aktardı;

-        "Üç çeşit grip virüsü vardır. İnfluenza A ve influenza B ve C. H1N1(domuz gribi) ve H3N2 influenza A alt tipleridir. İnfluenza B ve C’de alt tip yoktur. Tip C; A ve B’ye göre çok nadir görüldüğünden mevsimsel grip aşılarının içeriğinde A ve B tipi virüsler dahil edilmektedir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı haftalık grip sürveyans raporunda son haftalarda influenza B ve H1N1(domuz gribi) daha ağırlıkta olarak görülmekte iken H3N2 daha az sayıdadır."

        DOMUZ GRİBİNE KİMLER DAHA KOLAY YAKALANIR?

         Domuz gribine yakalanmak elbetteki eşittir ölüm demek değil. Grip 48 saat içinde tedavi edilmeye başlandığında ilaçlarla alt edilebiliyor. Domuz gribinde riskli gruplarını ise Doktor Çağla Karakoç şu şekilde açıkladı;"Domuz gribine yakalanmak elbetteki eşittir ölüm demek değil. Domuz gribi de hafiften ağır hastalık tablosuna kadar değişen bir klinikle seyredebilir. Domuz gribinde risk gruplarında ölüm riski artmaktadır ki bunlar; yaşlılar, gebeler, küçük çocuklar, kronik hastalığı (astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kanser hastaları…)olanlardır. 

         GRİBE YAKALANINCA NE YAPMALI?

        Doktor Çağla Karakoç'un açıklamalarına göre gribe yakalanan 'risk grubundaki' kişilerin mutlaka hastaneye başvurmaları gerekiyor. 

        -"Risk grubunda olan hastaların grip şikayetlerinin başlaması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekir. Bu hasta gruplarında antiviral tedavi dediğimiz (örn; oseltamivir) ilaç tedavisi şikayetler başladıktan sonraki 48 saat içinde etkindir. Geç başlanması durumunda etkisiz kalmaktadır."

        100 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

         Grip deyip geçmemek gerekiyor. Dünyada büyük çapta ölümlere sebep olan ilk grip salgını 1918 yılında yaşandı. Yaklaşık iki yıl içerisinde 500 milyon kişi hastalığa yakalandı ve 50 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu salgına yol açan grip virüs H1N1 virüsünün atasıydı. 1976 salgınında 1 kişi hastalıktan 25 kişi virüs aşısına bağlı oluşan yan etkilerden hayatını kaybetti. Bu nedenle 1976 salgını, "domuz gribi fiyaskosu" olarak da bilinir. 1988 salgınında sadece hamile bir kadın ve doğmamış bebeği hayatını kaybetti. 2009 yılında Meksika'da başlayıp dünyaya yayılan virüs, 191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

         NEDEN DOMUZ GRİBİ DENİYOR?

          Domuz gribi denilmesinin sebebi domuzlarda oluşan virüse çok benzemesinden kaynaklanıyor. Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir. SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir. 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir. 

         DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI

          Domuz gribi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Dünya Sağlık Federasyonu tarafından onaylanmış bir aşısı vardır. Özellikle hamile olanların ve temas ettikleri kişilerin bu aşıyı olması öneriliyor.Bunun dışında domuz gribine tedbir olarak, solunum maskeleri kullanılıp, özellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra eller sıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır. (İnternethaber) 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.