Sığırlarda '3 gün' hastalığına dikkat

Tarih : 2012-10-24 / Kategori : Duyurular

Sığırlarda '3 gün' hastalığına dikkat

Iğdır Çayırağası Veteriner Hekim  Maksut Ürekil,  halk arasında '3 gün hastalığı' olarak bilinen salgınla ilgili vatandaşları uyardı.

Iğdır Çayırağası Veteriner Hekim  Maksut Ürekil, Hastalıkla ilgili bilgilerin verildiği açıklamada şu ifadelere yer verdi: 'Genelde üç gün hastalığına neden olan virüsün uçucu insektler tarafından sığırlar arasında bulaştırdığına inanılır. Taşıyıcı insektler (vektörler) kesin bir şekilde tesbit edilememiş bulunmaktadır fakat sivrisinek ve ısırıcı tatarcıkların (kum sinekleri) sorumlu olduğu düşünülmektedir. Genellikle üç gün hastalığı olarak bilinen ve kısa süreli ateş, titreme, topallık ve kaslarda güçsüzlükle ortaya çıkan bir sığır hastalığıdır. Virüsün neden olduğu hastalık ölümler, ciddi kilo kaybı, düşük süt verimi, boğaların dölleme yeteneğinde düşme, pazarlamada gecikme ve canlı sığır ihracatında kısıtlamalardan dolayı hastalık ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Akut ateşli dönem, özellikle süt sığırlarında aniden ortaya çıkmaktadır. Sığırlar ateşle birleşik semptomlar gösterir. Isı genelde 40 derecenin üstündedir. Hasta hayvanların ortalama yüzde 50'si titrer. Hasta sığırlar sırtlarını kamburlaştırır ve burunlarından ve ağızdan akan salya ile kafalarını aşağıda tutar."
Ürekil, hasta sığırlarda sık sık göz ve burun akıntısı olduğu belirtilerek şunları söyledi: "Yeme ve geviş getirme durmuştur, özellikle süt sığırlarında süt verimi düşmüştür. İkinci safha bir ya da daha dazla bacaklarda kas güçsüzlüğü ve topallıktır. Topallık bacaklar arasında değişebilir. Eklemlerde gözle görülebilen şişlik olabilir. İyileşme döneminde, etkilenen hayvanların büyük çoğunluğu yem yemeye su içmeye devam eder. Hastalıktan çok etkilenmiş iyi kondisyonlu ağır hayvanlar kilo kaybedebilir. Bazı hayvanlar kas hasarından veya dirençli mücadeleden dolayı spinal kanala zarardan dolayı yerde kalabilir. Genellikle, yaklaşık yüzde 1 ölüm ya da yıkımlanma olur çünkü ayağa kalkamazlar, hatta bu durum yüzde 10'a kadar çıkabilir, üç gün hastalığından kurtulan bazı hayvanlar bel omurunun zarara uğramasından dolayı sendeleyeceklerdir.'
Hastalığın teşhisi ve korunma yolları konusunda bilgi veren Ürekil,: 'Salgın süresince üç gün hastalığının teşhisi sürü içerisinde hastalığın hızlı yayılması, topallık, kas güçsüzlüğü, ağrı, hızlı solunum ve kısa süren ateşin varlığı ile anlaşılır. Üç gün hastalığından korunmak için iki tür aşı geliştirilmiştir. Sadece altı aylıktan daha büyükler aşılanmalıdır. Köyde genel olarak sivrisinek ve karasinek mücadelesi yapılmalıdır. Hayvanlara yem, vitamin mineral takviyesi yapılması uygun görülmektedir. Tedavi olarak ağrı kesici ateş düşürücü, antibiyotik ve vitamin mineral takviyesi ile su banyosu uygulanabilir.' Ancak olası durumlar için en yakın veteriner hekiminden bilgi alınarak yapılması doğru olur.”dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.