Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır Şubesinden Ermenistan'a Tepki"Medsamor Nükler Santrali Kapatılsın"

Tarih : 2012-10-24 / Kategori : Sağlık

Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır Şubesinden Ermenistan'a Tepki

Türkiye Azerbaycan Derneği  Iğdır şubesi başkanı Serdar Ünsal, Ermenistan’da  bulunan Medsamor nükleer santralinin 10 yıl daha çalışmasına izin verilmesine tepki gösterdi.

Ünsal ,yaptığı yazılı açıklamada Ermenistan gazeteleri, Ermenistan enerji bakanının açıklamasını yayınlayarak ABD ile yapılan görüşmeler sonucunda Medsamor nükleer santralının 10 yıl daha  çalışmasına izin verdiğini açıklamıştır. Bu karar kabul edilemezdir. Gazetenin haberine göre”bakan   Armen Movsisyan  açıklama yaparak medsamor nükleer santralını 2016 yılında kapatacaktık fakat ABD büyük elçisi Con Heffern anlaşma imzalayarak yaptığımız görüşmede bu süreyi uzattık 10 yıl daha uzattık. Demiştir.   ABD büyük elçisi Con Heffern,de biz Ermenistan ile atom enerjisi konusunda analşama yaptık bundan sonrada bu anlaşmalar sürecektir. Demiştir. Şimdi  patlamaya hazır bir bomba olan bu santralın kapatılması  gerekirken çalışmasına göz yummak 10 yıl daha izin vermek cinayetten başka bir şey değildir.

AB ülkelerini tepki koymaya çağırıyoruz ”dedi.
Metzamor patlamaya hazır bomba gibi  diyen Ünsal , şunları kaydetti:”1997 yılında üretime başlayan Türkiye-Ermenistan sınırındaki Metzamor nükleer santrali, miladını doldurmasına rağmen faaliyetine devam ederek başta Iğdır olmak üzere Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illerine büyük tehlike saçıyor. İlkel şartlarda üretimini sürdürmesi nedeniyle bölgede korku yaratan Metzamor' un fay hattı üzerinde olması da   yaşanan korkuları iki katına çıkarıyor. Son dönemlerde doğuda yaşanan depremlerin yakın bir gelecekte de bu bölgede meydana gelebileceği endişesi halkı tedirgin ediyor.1988 yılında meydan gelen depremden etkilenmiştir.  Olası bir depremde nükleer santralin zarar görmesi, bu bölgede nükleer bir depremin yaşanması anlamına gelecek. Yerli ve yabancı bir çok uzman, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini savunurken, tepkilere kulak tıkayan Ermenistan, ABD’nin desteyi  ile Uluslararası Atom Kurumu'ndan santralin çalışması için 10 yıllık ek bir süre daha almıştır. Üretime başladıktan bir yıl sonra yani 1988 yılında bölgede meydana gelen deprem nedeniyle hasar gören Metzamor santralinin, sızıntı yaptığı için iki reaktörü devre dışı bırakıldı. Santralin kapatılması tartışılırken, hasar gören reaktörlerinin yeniden devreye girmesi bölge halkını büyük endişeye sevk etmişti. Şimdi 10 yıl daha çalışacak olması felaket demektir.  Ermenistan tüm dünyanın uyarılarına kulak tıkayarak yaşanabilecek olası bir felakete davetiye çıkartıyor. Miadını dolduran bu santralin Çernobil gibi bir an önce kapatılıp, tarihi bir yer olarak kalmasını istiyoruz" dedi
Ünsal, başta Iğdır olmak üzere bölgedeki bir çok ilin pimi çekilmek üzere olan bir bombanın üzerinde yaşadığını ifade ederek herkes bu ABD aldığı karara tepki göstermeli  santral hemen kapatılmalıdır“şeklinde konuştu.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası