Dr. Sinan OĞAN, Iğdır’daki Gümrük Sorunlarını Bakanlık Yetkilileriyle Görüştü

Tarih : 2012-12-12 / Kategori : Siyaset

Dr. Sinan OĞAN, Iğdır’daki Gümrük Sorunlarını Bakanlık Yetkilileriyle Görüştü

    Milliyetçi Hareket Partisi Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, 5 Aralık’ta toplanan Dışişleri Komisyonu toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet GÜZEL’e Iğdır’daki gümrük sorunlarını dile getirdi.
    Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN Iğdır’ın üç ülkeye sınırı olduğu halde sadece bunlardan birinin çalışır halde olduğunu söyledi. Azerbaycan ile ilgili sınırın açık olduğunu ve Boralan kapısının açılmasını sağlamak için de görüşmeler yaptığını dile getirdi. Dr. OĞAN, Ermenistan ile Türkiye arasındaki kapının ise ancak ve ancak bölgede sağlanacak bir barış durumunda açılabileceğini belirtmiştir.
    Iğdır ve Nahçıvan arasındaki ticaret hacminin büyüklüğüne dikkat çeken OĞAN, Iğdır’ın bir ihracat merkezi haline gelmesine rağmen Iğdır’da iç gümrükleme olmamasının ihracatçılara büyük sorunlar yaşattığını söyledi. Iğdır’dan iç gümrükleme için en yakın nokta olan Doğubeyazıt’a 70 kilometre gidip yine 70 kilometre geri geldiğini vurgulayan OĞAN, “Bu durum Iğdır için son derece büyük bir sorun arz etmektedir. Iğdır’a iç gümrükleme binası bir an önce yapılmalıdır.” dedi.
    OĞAN, ayrıca bir ülkenin girişinde yer alan gümrük kapılarının o ülke hakkında izlenimi verdiğinden dolayı büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanalı henüz 20 yıl olmasına rağmen Gümrük Binası’nın fiziki şartlarının oldukça iyi olduğunu söyledi. Dilucu Gümrük Kapısı’nın ise gelişmemiş bir Afrika ülkesinden bile daha kötü durumda olduğunu vurguladı ve “Böyle bir sınır kapısı, Iğdır’a yakışmıyor” dedi. Lider ülke demekle lider olunmuyor, görüyorsunuz işte Iğdır’ın gümrük binası sefalet içerisinde, derhal yeni bir binanın yapılması gerekir, dedi.
    Binanın ne zaman yapılacağına ilişkin tarihin OĞAN’ın sorusuna Müsteşar Yardımcısı GÜZEL, en kısa zamanda yapılacak diyerek cevap verdi. Iğdır Milletvekili OĞAN ise kısa süre gibi geniş bir cevabı kabul etmediğini belirterek sorusunu yeniledi ve bunun üzerinde GÜZEL, 2013 yılı içerisinde yapılacak dedi.
    Böylece Sinan OĞAN, meclisteki mücadelesi sonucunda ve gerek iktidarı gerek bürokrasiyi harekete geçirmek için yaptığı ısrarlı çalışmalar sonucu Iğdır’da iç gümrükleme ve gümrük binasının teyidini aldı. Bunlardan başka kısa süre önce, OĞAN bir uçak seyahatinde Iğdır’daki gümrük kapılarının durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI’ya  ileterek çözüm beklediklerini belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.