Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınacak Önlemler

Tarih : 2013-01-08 / Kategori : Sağlık

Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınacak Önlemler

    İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan EROL karbon monoksit zehirlenmelerinin engellenebilmesi için, toplumda bilinç oluşturmak, yanlış uygulama ve hatalardan kaynaklı üzücü ve telafisi mümkün olmayan olayların yaşanmaması ve önceden halkın uyarılıp gerekli tedbirlerin alınmasının önemine değinerek açıklamalarda bulundu.
        Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile geç fark edilir. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Hafif baş ağrısından, komaya, felce ve ölüme kadar giden ciddi sonuçları vardır. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması, yatarken sobanın söndürülmemesi, baca temizliğinin yapılmaması ve sobaların kılavuzuna göre kullanılmaması nedeni ile meydana gelir.
Karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalan kişide; Aşırı yorgunluk, huzursuzluk, Grip belirtileri, Bulantı-kusma, baş dönmesi, karıncalanma,
Cilt ve tırnaklarda kısa süreli kiraz kırmızısı renk değişimi,  Göğüs ağrısı, çarpıntı hissi, tansiyon düşüklüğü, Solunum durması, kalp durması, koma.
Zehirlenmelerde öncelikli yapılacaklar; Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır.
Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır, Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Acil Yardım Servisi 112 aranmalıdır.
    Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.