Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Doç. Dr. Osman Can, "Türkiye'da Artık Askeri Vesayet Kalmadı"dedi

Tarih : 2013-04-16 / Kategori : Siyaset

Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Doç. Dr. Osman Can,

            AK Parti Iğdır  İl Başkanlığı'nca düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu toplantıya katılan AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Doç. Dr. Osman Can, başkanlık sisteminin Türkiye'nin ulusal ve ekonomik çıkarlarına en uygun sistem olduğunu belirtti.
             Doç. Dr. Osman Can, AK Parti'nin 'Başkanlık Sistemini' savunmaya başladığında, muhalefetin parlamenter sistemini savunmaya başladığını ve akıl dışı muhalefetin ortaya çıkmasının da Türkiye'nin mevcut sisteminden kaynaklandığını ifade etti.
           Iğdır’da, AK Parti İl Başkanlığı tarafından Kültür sarayı  Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor' konulu toplantıda 'Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa Yapım Süreci' ile ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti MKYK Üyesi ve Anayasa Uzmanı Doç. Dr. Osman Can; "Muhalefet neye muhalefet yapıyor. Bunu anlayabilmek mümkün değil! Başkanlık Sistemi'ni AK Parti savunmaya başlayınca, parlamenter sistemi savunmaya başladılar. Hiç merak etmeyin biz parlamenter sistemi savunmaya başladığımız zamanda, 'Başkanlık Sistemi'ni savunurlar. Yarı başkanlık sistemi bugünkü; hani başkanlık sistemi, 'Başbakanlıkçı' bir sisteme benzer bir durumu ortaya çıkarıyor, diyen AK Parti MKYK üyesi ve eski Anayasa Raportörü Doç. Dr. Osman Can; "Ben bu yüzden parlamenter sistem ile başkanlık arasında bir tercihte bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Parlamento Cumhurbaşkanını düşüremiyor. Esas yetkiler onda olmasına rağmen, ama Cumhurbaşkanı parlamentoyu gerekli gördüğünde feshedebiliyor. Yani bu da bizim aradığımız şey değildir. Çünkü biz 'Başkanlık Sistemi'ni niye savunuyoruz. Başkanlık sistemi de Türkiye şartlarında otoriter yetki kullanımlarına set çekebilecek bir şeydir. Yani muhalefetin Türkiye'de en fazla savunması gereken sistemdir 'Başkanlık Sistemi.' Biz muhalefetinde rasyonel olması, iktidarın da rasyonel olması, parlamentonun da bütün sisteminde rasyonel olarak toplumsal çıkarlara hizmet edebilecek tarzda tasarlanması için ter döküyoruz" diye konuştu.
           Can, başkanlık sisteminin Türkiye'nin ulusal ve ekonomik çıkarlarına en uygun sistem  olduğunu belirterek, "Ama bu sistemi sadece bizim savunuyor olmamız, bunun Türkiye'ye dayatılacak bir sistem olduğunu göstermiyor. . Türkiye'nin tarihsel derinliği, demografik yapısı, ulusal çıkarları, maddi çıkarları, politik çıkarları itibariyle bakıldığında böyle bir sistemin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Burada yaşayan bir toplum vardır. Bu toplumun ihtiyaçları neyse ona göre bir sistem belirlenir. Buna Türk usulü demeyelim ama toplumun ihtiyaçlarına en uygun sistem neyse o, böyle bir başkanlık sistemi diyelim isterseniz. Başkanlık siteminde askeri vesayet başkalarının vesayeti siteme müdahalesi yoktur. Bugün Türkiye de büyük bir değişim yaşanıyor. Bugün bu topraklarda iç savaş, bölünme, parçalanma oluşabilirdi. Fakat halk sessizliğini koruyarak yıllarca buna izin vermedi. Peki bu duruma nasıl gelindi derseniz.1920 yılında bu topraklarda yaşayan herkes yedi düvele karşı birlik içinde savaştı. Birlik içinde oldu.Fakat bu birlik 1924 den sonra bozuldu. Herkese tek bir kimlik giydirilmeye çalışıldı. Tek bir Türk fikri yaratıldı. İskilipli Atıf bir Türk’tü şapka inkılabına karşı çıktığı için idam edildi. Böylece Türkiye’de Anayasal düzen bozuldu. 1924 anayasası ile  Türkiye de düzen bozuldu.1950 yılında millet sandığa gitti tek parti iktidarı gitti. Millet hep sustu sessiz sedasız isyan etmeden bekledi ve istediği partiyi iktidara getirdi. Bugün kü  askeri vesayet başkanlık siteminde olmayacak. Eskiden Herşeye askeri vesayet karar verirdi. Milli güvenlik kurulunda alınan her karar hükümetin görüşü olarak kamuoyuna yansırdı. Hükümetin Milletvekilinin görüşleri ikinci planda kalırdı. Milli güvenlik kurulu bunu uygulayacaksın derdi başbakanlar bakanlar tamam efendim bizde aynı düşünüyoruz der uygulardı. Bunlar 4-5 yıldır geride kaldı. Kardeşliğin bozulmaması için Türkiye de yaşayan herkesin iradesinin meclise yansıması gerekir. Bu nasıl olacak, parlamenter seçiminde baraj olmayacak başkanlık için ayrı seçim meclis için ayrı seçim yapılacak. Türkiye’nin istikrara ihtiyacı var. Nazik bir yapıya sahip olduğu için kardeşliğe ihtiyacı var. Bu kardeşliği bozmak isteyenler var. Ama başaramadılar. Bunların gerçekleşmemesi için başkanlık sistemi gerekir. Başkanlık siteminde herkesin temsil hakkı vardır.Başkanlık sistemi demokratik bir sistemdir.Türkiye’nin anti demokratik bir geçmişi vardır.Parlamenter sistem ile bir km. yol alınır fakat başkanlık sistemi ile 50 km yol alınır. Hükümet bir mart teskeresini meclise getirdi ama geçmedi. Çünkü tam olarak arkasında değildi.” dedi.
          Daha sonra soru cevap kısmına geçildi. Sorulan sorulara cevap verildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası