Iğdır Belediyesi, Dev Projeye İmzayı Attı

Tarih : 2013-05-03 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Belediyesi, Dev Projeye İmzayı Attı

IĞDIR’IN SU VE KANALİZASYON  SİSTEMİNİN TÜMÜ DEĞİŞİYOR

    Iğdır Belediyesi’nin şimdiye kadar uygulamaya koyduğu en büyük projesi olan ve Atık su Arıtma Tesisi Projesi’nin de hayata geçirilmesi anlamına gelen yaklaşık 21 il ve ilçe için 454 milyon avroluk Entegre Su Projesi’nde son aşamaya gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Ankara’da düzenlenen imza töreninde, aralarında Iğdır Belediyesi’nin projesinin de bulunduğu, 21 il ve ilçe belediyesine ait entegre su projeleri bakanlıkça imzalanarak onaylandı.  Iğdır da şimdiye kadar yapılan en büyük çevre projesi olan Atık su Arıtma Tesisi’ni de kapsayan entegre su projesinin finansman sorununun çözümlenmesi anlamına gelen imza töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara Hilton Otel’de düzenlendi.  “Entegre Su Projelerinin Hazırlanması için Teknik Yardım Zaptlarının İmzalanması” başlığı altında düzenlenen imza törenine Iğdır Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan V. Hüseyin MALK ile Belediye mühendisleri katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati’nin yaptığı konuşmalardan sonra imza törenine geçilirken belediyelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan mutabakat zaptları Bakanlık adına Müsteşar Yardımcısı Dr. Murat Zorluoğlu tarafından imzalandı.    Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, 2002 yılından itibaren yapılan atık su arıtma ve katı atıkların toplanması projelerine destek verdiklerini belirterek, “Dünyada kent nüfusunun artması ve teknolojik gelişmelerle doğa güzelliklerini kirletiyoruz. Bizler hükümet olarak insanların doğayı kirletmeden temiz tutmasını ilke edinmeleri için çabalıyoruz” diye konuştu. Proje kapsamında Avrupa Birliği normlarından ve tecrübelerinden faydalandıklarını söyleyen Balta, “21 entegre su projesinin yaklaşık tutarı 454 milyon Avro’dur. Bunun 386 milyon Avro’su AB hibesi, 28 milyon Avro’su Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ve 40 milyon Avro’su belediyelerin katkısı olacaktır” dedi.        
     Yapılan konuşmaların ardından belediyelere ait Entegre Su Projelerinin Hazırlanması için Teknik Yardım (EuropeAid/128134/D/SER/TR) Sözleşmelerinin mutabakat zaptlarının imzalanmasına geçildi. Mutabakat zaptını Iğdır Belediye Başkanlığı adına Belediye Başkan Vekili Hüseyin MALK imzaladı.     

BELEDİYE, IĞDIR’A DEV BİR PROJEYİ DAHA KAZANDIRDI

    İçme suyu ve atık su projesinin tesis yapım maliyetinin yüzde 85’i AB hibesi, yüzde 6’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 9’luk kısım ise belediyeler tarafından karşılanacak. Iğdır Belediyesi’nce hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ve Iğdır da şimdiye kadar yapılan en büyük çevre projesi olan Iğdır Belediyesi Entegre Su Projesi’nin onaylanması, Belediyece yıllardır hazırlığı sürdürülen Atık su Arıtma Tesisi Projesi’nin de finansman sorununun çözülmesi ve bu projenin de uygulamaya geçirilmesi anlamına geliyor.    Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin MALK yaptığı açıklamada, “Belediyece AB müktesebatına uygun olarak hazırlanacak projede şehrimizin içme suyu, atık su ve yağmur suyu sisteminin yenilenmesi ve bölgedeki atık su kaynaklı kirliliğin azaltılması amaçlanmıştır. Iğdır Belediyesi Entegre Su ve kanalizasyon Projesi’nin maliyeti altyapı proje çalışmasından sonra belli olacaktır. Proje bedelinin yüzde 85’inin AB fonlarından ve yüzde 6’inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından hibe yoluyla karşılanacak, proje maliyetinin yüzde 9’u ise Iğdır Belediyesi öz kaynaklarından finanse edilecektir. Şu an itibari ile Bakanlığın yaptığı ihale ile proje hazırlayacak firma belli. Firma yetkilileri ilimizde bir ofis açıp gerekli altyapı proje çalışmalarını yapacak. Bu proje halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2013-05-03 09:10:54

    saygilar.bizden ne aliyorlar ve neyin karsiliginda bu isin yüzde 85 ini ab karsiliyor bilmeden hayirli olsun demek buna imza atmak kolay heralde.........

  2. erdal kaya 0532 301 10 20 2015-05-31 14:28:52

    slm 25 yıldır kalfalık yapıyorum sağlam ve güçlü ekiplerim var temelden çatıya her nevi pıroje uygularım gerekirse götürüde yaparım arıtma konut gökdelen farketmez sizlerle çalışmak isterim saygılar 0532 301 10 20 demir kalıp ve ince ekiplerim mevcut

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.