Sınav Öncesi Sağlıklı Beslenme

Tarih : 2013-06-08 / Kategori : Sağlık

Sınav Öncesi Sağlıklı Beslenme

    İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan EROL Sınav öncesi sağlıklı beslenme önerilerinde bulunarak, “sınavda başarı için doğru beslenin” dedi.
    Sağlık Müdürü EROL açıklamalarında; Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltıyor. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı beslenme kurallarına uyulması  önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki; Tek bir besin, tek bir davranış, tek bir etken mucize yaratmaz. Sınavda başarı sağlamak için, yeterli, sürekli, düzenli,  çalışmalı ve bunlara paralel olarak aynı özellikte beslenmelisiniz. Özellikle bu dönemde havuç ve balık yemek hafıza işlevlerini güçlendirir. Ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında etkili olacaktır.
    Sınav öncesi ve sınav günü beslenmesi büyük önem taşır. Herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye bazı besinleri yemesi konusunda öğrencinin üzerine gidilmemeli, beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı. Kişinin alışkanlığı olan, daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmalı. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 1 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemeli, mutlaka evlerinde, taze gıdalarla hazırlanmış yemeği yemeliler. Aynı zamanda gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden de uzak durulmalı. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltının; yeterli-dengeli ve bilinçli hazırlanmış besinlerden oluşması gerekir. Çünkü sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir. Araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara göre çok daha iyi olduğunu göstermiştir. Hem sınav sabahı hem de tüm hazırlık dönemi boyunca, sabah kahvaltısı yüksek önem taşımaktadır. Ayrıca sınav öncesinde ve hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren gıda; yani çikolata, şekerleme,  tatlılar ve bisküviler yenmesi en büyük yanlışlardan biridir. Basit şeker tüketimi, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz ve kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olur. Bu durum; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve uyku halini beraberinde getirir.

Son olarak her ne kadar bize sıkıcı ve korkutucu gelse de sınavlar hayatımızın bir parçası. Biz büyükler bile hala bir sınava gireceğimiz zaman tedirgin oluyoruz. Bu yüzden sakin olun ve stresinizle başa çıkın. Sınavlar da sadece bilginizle değil, psikolojik dayanıklılığınızla da başarılı olabilirsiniz. Bu yüzden başarabileceğinize inanın. Çünkü inanmak yolun yarısıdır.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.