Ramazan ayında oruç tutanlar için öneriler

Tarih : 2013-07-05 / Kategori : Sağlık

Ramazan ayında oruç tutanlar için öneriler

    İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan EROL Ramazan ayında oruç tutanlar için önerilerde bulunarak şu hususlara dikkat çekti;
    Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların yeterli sıvı alma,  iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.
    İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı ve kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
Sahurda sadece su içmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12-14 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine, eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma yavaşladığı için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle; sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak, gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru baklagiller (nohut, barbunya, kuru fasulye, bakla, bezelye) ve bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durmaları uygundur.
    Yeterli sıvı alımı konusunda da uyarıda bulunan EROL;                                                          
Su, yaşamamız için vazgeçilmezdir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması gerekir. Susanmamış bile olunsa iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Havaların sıcak seyretmesinin de etkisiyle, hem oruçlu olmak hem de artan terleme ile birlikte, yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Bunun için günde en az 10-14 bardak su içilmeli, bununla birlikte meyve suyu, ayran vb. içecekler sıkça tüketilmelidir. Dedi.
Son olarak mübarek Ramazan ayının tüm halkımıza sağlık, bereket ve huzur getirmesini temenni etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.