TÜRKİYE İÇİN ORTAK SAĞDUYU ÇAĞRISI

Tarih : 2008-03-27 / Kategori : Genel Haber

  24 Mart 2008 Tarihinde Ekonomik ve sosyal konseyde temsil edilen 7 sivil toplum kuruluşu TOBB, TÜRK-İŞ, TESK, HAK-İŞ, TZOB, TİSK ve Türkiye KAMU-SEN 'in katılımıyla ülkemizde yaşanan son gelişmeler değerlendirilmiş olup kamuoyuna açıklanmak üzere ortak bir metin düzenlenmiştir.

     Söz konusu ortak görüş 26 Mart 2008 tarihinde saat 09:30 da 7 sivil toplum örgütlerinin başkanları ve il temsilcilerinin katılımıyla TÜRKİYE İÇİN SAĞDUYU ortak basın açıklaması Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık Makamında Başkan Kamil Arslan tarafından okundu.
       Toplantıya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Güneş, Ziraat odası Başkanı Tülay Işık, Kamu-Sen İl temsilcisi Cafer Alakaş, TİSK temsilcisi Şener Yıldırım, Türk -İş Temsilcisi Cemalettin Şimşek katıldı.
 Başkan tarafından Basın Toplantısında okunan söz konusu görüş metni aşağıdaki gibidir;
Değerli Basın Mensupları
Bizler memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayicilerin temsilcisi olan, TOBB, TÜRK-İŞ, TESK, HAK-İŞ, TZOB, TİSK ve Türkiye KAMU-SEN, şu anda genel başkanlarımız İstanbul'da ve tüm 81 ili mizde her ildeki teşkilatlarımızın yöneticileri olarak bir araya geldik. Biraz sonra okuyacağımız basın açıklamasını tüm Türkiye'de kamuoyunun dikkatlerine arz ediyoruz.
Türkiye bu günlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması hepi mizin ortak dileğidir.
Uluslar arası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye'nin bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.
Geçen yıldan beri devam eden kısır politik süreç, ne yazık ki genel seçimlerden sonra da devam etmekte, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmakta, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmak ve toplumun enerjisini boş yere tüketmektedir.
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi Partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasimizin işleyişi için son derece önemlidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kuvvetler arasında uyumu sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve "kuvvetlerin" bağımsızlığını temin etmesi de esastır.
Ülkemiz yaklaşık bir yıldır anayasayı ve siyasi partiler kanununu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin ve çözüm üretmeyen bir süreç içerisindedir. Halbuki, yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkelere ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalıdır.
Türkiye'nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan evrensel değerler ile kendi değerlerimizi bütünleştirecek bir anayasaya ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı vardır.  Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak, katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir.
Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak, bu zor zamanda sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız.
Demokrasi, tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumların kısır çekişme lerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır.
Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.