SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖĞRENCİLERE SEMİNER

Tarih : 2008-03-28 / Kategori : Genel Haber

Sağlık Müdür yardımcısı Mehmet Kum son olarak öğrencilere sigara içen erkekle evlenmeyeceklerine dair yemin ettirdi.
   Sağlık müdürlüğü tarafından tüm liselere sağlıkla ilgili seminer düzenlendi.

Iğdır  Sağlık Müdürlüğü tarafından Besti Aydeniz ve Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerine Aile Planlaması ile ilgili eğitim, Anne sütü ve önemi, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sigaranın zararları gebelikten korunma yolları ve bir çok konu anlatıldı. Çocukların büyük ilgi ve dikkatle dinledikleri gözlendi Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Kum ve Şube Müdürü Elvan Aras , sağlık personelleri Sevkir Çelik, Neslihan Mutluer, öğrencilere Anne Sütü ve Önemini, Bebek Beslenmesinde Anne Sütü Neden Önemlidir ? Yaşamın ilk 6 ayında anne sütü bebekler için en uygun besindir. Bu dönemde tek başına anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelişirler. Bebeğe hiç bir ek besin verilmesine gerek yoktur. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlardan korur. İshal ve zatürre gibi enfeksiyonlar anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür.Bebeğe ilk sütün ( ağız sütü ) verilmesi çok önemlidir. Ağız sütü enfeksiyonlara karşı koruyucu maddelerden çok zengin bir besindir. Anne sütünün temiz bir besin olması ve verilirken biberon gibi bir araç gerektirmemesi nedeni ile de yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme riski azdır. Bebekler doğumdan hemen sonra, ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır. İlk birkaç beslenmede bebeklerin ağız sütünü almaları çok önemlidir. Bebek doğduğunda ağız sütü memelerde hazırdır. Olgunlaşmış süt salgılanana kadar, ağız sütü bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılar. Bebeğe ilk besin olarak ve emzirdikleri sürece su veya şekerli su verilmemeli, anne sütünün bol ve devamlı olması için hiç bir kısıtlama yapılmaksızın bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Sağlıklı Bir Emzirme Uygulaması Nasıl Olmalıdır ?
Günde bir defa emzirme öncesinde meme başının su ile silinmesi yeterlidir. Sabunla veya karbonatlı su ile temizleme meme başının kolayca tahriş olmasına ve çatlamasına neden olur. Aile planlaması, istedikleri zaman, istedikleri sayıda çocuk sahibi olmaları için ailelere verilen hizmetlerin tümüdür. Aile planlaması ailelerdeki kişi sayısını sınırlandırma anlamını taşımaz. Amaç anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve çocuk sahibi olmak istendiğinde gebeliğin oluşmasıdır. Çünkü iki yıldan az aralıklarla yapılan doğumlar annenin vücut sağlığını önemli ölçüde bozmakta, gebelik sırasında riskleri artırmakta, hatta ara vermeden arka arkaya yapılan doğumlar anne ölümlerine neden olmaktadır. Ayrıca sık aralıklarla doğan çocukların anne karnında gelişmeleri tam olmamakta (doğum ağırlığı düşük bebekler), sakatlık oranı yükselmekte, bakımları güçleşmekte ve bebek ölümleri artmaktadır.
 İDEAL BİR KORUNMA YÖNTEMİ NASIL OLMALIDIR?
İdeal bir korunma yöntemi gebeliği kesin olarak önlemeli, sağlığa zarar vermemeli, uygulaması kolay olmalı, maliyeti düşük olmalı ve çiftler tarafından benimsenmelidir.
AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ, PREZERVATİF-KONDOM- KILIF, DİYAFRAM, DOĞUM KONTROL HAPLARI-İĞNELER
KADINLARDA KORDONLARIN (RAHİM KANALLARI) BAĞLANMASI, ERKEKTE SPERM KANALLARININ BAĞLANMASI
Sağlık Müdür yardımcısı Kum Sigaranın zararları hakında bilgi verdi.Kum konuşmasında"
Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve eksoz gazı olarak da bilinen karbon monoksit gazıdır. Özellikle karbon monoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını(nabzı) artırır. Sigara karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar bunun için sağlığımıza dikkat etmeliyiz dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası