Toplu Konut İstemiyoruz

Tarih : 2008-04-09 / Kategori : Genel Haber

  7 KASIM VE KARAAĞAÇ MAHALELERİNE TOPLU KONUT YAPILMASINA MAHALLELİLER KARŞI ÇIKTI.  Iğdır merkez 7 Kasım ve Karaağaç mahallelerindeki çarpık yapılaşma ve gecekondulaşmayı önlemek için başlatılan projeye mahalleliler şiddetle karşı çıktılar.
        

   7 Kasım Mahallesindeki  Mahmut Nedim Kuyumcu ilköğretim okulu salonunda yapılan toplantıya Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, Iğdır AKP Milletvekili Ali Güner, Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, İl özel idare genel sekreteri Ferhat Akkuş, Milli Eğitim Müdürü Selahattin Şimşek, Aralık İlçesi Belediye Başkanı Muharrem Kumtepe, Karakoyun İlçesi Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş, Halfeli Beldesi Belediye başkanı Mehmet Sarıtaş, İl Genel Meclis üyeleri,7 Kasım Ve Karaağaç mahallesi muhtarları ve çok sayıda kadın erkek mahalle sakinleri katıldı.Toplantıda konuşan Vali S.Saffet Karahisarlı, Sizin yaşantınızı yakından görüyoruz ve üzülüyoruz. Sizin çocuklarınız bizim çocuklarımız sizlerde bizim vatandaşlarımızsınız sizinde çok sorununuz var, bunu biliyoruz elimizden geldiği kadar devletimizin, bize verdiği imkânlar kadar gayret ediyoruz. Ama sizin başta imar sorunlarınız olmak üzere evlerinizin durumları uygun değil, evlerinizin ruhsatı olmadığı için elektrik getiremiyoruz yol yapamıyoruz su getiremiyoruz ama bunlar geçmişten kaynaklanmış bazılarınız evlerini hazine yerlerine bazılarınız  meralara yapmış sizler senet üzerinde ev almışsınız ama tapusu yok. Bu tür sorunlar sadece ilimizde değil başka illerde de var. Biz bunları çözmek için buradayız ve sizlerin yardımıyla bu sorunu çözmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde belediye başkanımızla birlikte Ankara'ya giderek bazı bakanlarımızla görüştük toplu konut idaremizle görüştük Onlarda bize her türlü yardıma hazırlar,  bizlerde yasalar çerçevesinde bu sorunları çözmeye kararlıyız. Kimse haksız yere devletin arazisini işgal edemez, o zaman kargaşa olur buna kimsenin hakkı yoktur."dedi.
             TOKİ dar gelirli vatandaşlarımız için modern evler yapıyor ve ayda 100-150 YTL taksitle diyen Karahisarlı, yapılan konutlar  20-30 yıl vadeyle ödeniyor. TOKİ yetkilileri ilimize gelecekler burada inceleme yapacaklar ve hak sahiplerine arsası karşılığı ev evi karşılığı ev hak sahibi olmayanlar içinde taksitle daire yapacaklar. Ama biz önce sizlerin tapularınızı halletmek istiyoruz umarım sizlerde bize gerekli desteği verirsiniz. Şeklinde konuştu.
                        Iğdır belediye başkanı Nurettin Aras'ta Yaşadığımız ilde sorunlar belli. 1992 yılında il olduk, çok hızlı gelişmenin yanı sıra çarpık bir yapılaşmayı da görüyoruz .Özellikle kenar mahallelerde olmadık yapılaşma var devletin tasarrufu adlındaki yerler işgal altındadır. Burası bir ildir şehirleşmenin sıkıntılarını beraber yaşarken nimetlerinde beraber paylaşmalıyız, diyerek şunları söyledi:"Bu mahallelerdeki durumu çok yakından biliyorum, insanlarımız 4 göz 4 duvar arasında iptidai şartlar altında yaşamlarını sürdürüyorlar. Evlerin çoğu ruhsatsız ve devletin yerlerine yapılmış gecekondulardır. Bu böylemi devam etsin yoksa bir çözüm mü getirilsin inşallah hayırlı bir sonuçla ayrılırız. Belediye meclis üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum meclis üyelerimizle aldığımız kararla bu bölgemizde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirilebilir. Burada kimseyi mağdur etmeden hak sahiplerine tespit edilerek konut diğer vatandaşlarımıza da cüzi miktarlarla konut yaparak yaşam standartları geliştirilebilir. Biz belediye olarak her türlü fedakârlığa hazırız yeter ki bir mutabakat sağlansın " Mahalle sakinleri de  biz toplu konut istemiyoruz biz gecekonduda yaşamaya razıyız. Evlerimizi kimse bizden alamaz. Bizi kandıramazsınız diyerek tepkilerini dile getirdiler.      
            Tepkiler üzerine konuşan Milletvekili Ali Güner ,"ben iktidar partisinin milletvekili olarak 22 Temmuzda size bir söz verdim, kiminiz beni sever sevmez o ayrı konu. Benim sözüm namustur, ben şuan seçim politikası yapmıyorum Allah nasip eder 4 yıl sonra olur olmaz o ayrı konu. Seçimden önce size bir söz verdim dedimki, seçilirsem kentsel dönüşümü bu bölgede uygulayacağız. Şimdi sayın başbakanımız bize dedi ki ilinizde yoksul vatandaşlarınız için TOKİ' ye emir verecem, kentsel dönüşümü uygulayın dedi. Bizde bunu emir kabul ederek sizlerin huzurundayız, diyelim ki kiminin tek katlı evi var devlet ona tek katın değerinde daire verecek, 2 katlı evi olan 2 kat değerinde ev verecek gecekonduda yaşayan vatandaşlarımıza da çok cüzi miktarda 30-40 yıllığına 100-150 YTL karşılığında ev verilecek. Bu parayı ödeyemeyenler için valiliğimizin sosyal yardımlaşma fonundan karşılanacak. Bu arada Ali Güner'in konuşmasını kesen bazı mahalleli biz evimizden çıkmak istemiyoruz hizmetiniz sizin olsun demesi üzerine Milletvekili Ali Güner biz buraya sizinle kavga etmeye gelmedik, hizmet sunmaya geldik kabul edersiniz etmesiniz o sizin sorununuz diyerek sözlerini noktaladı.
      Daha sonra gerginliğin tırmanması üzerine söz alan Halfeli belediye başkanı Mehmet Sarıtaş ortamı yumuşatmaya çalışsa da mahalleli bildiğini okuyarak biz evlerimizden çıkmayız diyerek tepkilerini dile getirdiler.
    Söz alan vatandaşlar 18. maddeyi bizim bu bölgede de uygulayın demesi üzerine Vali Karahisarlı 18. maddeyi uygularız Ahmet'in evini Ahmet'e Mehmet'in evini Mehmet'e Devletin arazisini de devlet veririz. O zaman sizler mağdur olursunuz dedi. Toplantı gergin geçse de olaysız sonlandı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.