HUBUBATTA YABANCI OT MÜCADELESİ

Tarih : 2008-04-26 / Kategori : Genel Haber

    Hububat ekili alanlarda  istenmeyen bitkilerden olan yabancı  otların rekabet güçleri fazla olduğundan, hububatların zayıf kalmalarına, dolayısıyla verimlerinin azalmasına neden olurlar, ortalama % 20 oranında verim kaybına neden olmaktadır.

Üründe doğrudan oluşan bu verim kaybının yanında; ürün kalitesinin düşmesi, tohumluk değerinin azalması, un kalitesinin düşmesi gibi dolaylı zararlar da söz konusudur. Mücadelede kültürel tedbir olarak temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalı, tekniğine uygun nadas yapılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı, tarla çevresinin temizliğine özen gösterilerek yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır.
       Hububat tarımında en ekonomik yabancı ot mücadelesi yabancı ot ilaçları ile yapılır. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanı buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresidir. Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında ilimizde, yabancı ot mücadelesine başlanmalı ve onbeş günlük süre içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama  rüzgarsız ve yağışsız bir günde yapılmalıdır.
       Hububatta yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta da ester bileşimli formülasyonların uçucu olmaları nedeni ile hızlı bir şekilde gaz haline geçerek buharlaşma ve rüzgarla taşınması sonucu çevresindeki bağ, bahçe ve sebze sahalarına zarar vermesidir. İlimizde polikültür tarım yapıldığından esterli ilaçların kullanılması yasak olup  ester bileşimli ilaç kullanıldığı tespit edildiği taktirde İl Müdürlüğümüz olarak gerekli işlemler başlatılacaktır.Bağ, bahçe ve sebze sahalarına yakın hububat alanlarında yabancı otlara karşı esterli ilaçların yerine amin bileşimli veya diğer ot öldürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir.Konuyla ilgili Müdürlüğümüze bağlı Bitki Koruma Şube Müdürlüğünden bilgi alınabilinir.
      Yabancı ot ilaçlamasından sonra kullanılan aletler, uygun yöntemlerle yıkanmadan diğer kültür bitkilerinin ilaçlamasında kesinlikle kullanılmamalıdır                                                                TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.