Kuraklık sorununa il genel meclisinden maddi destek

Tarih : 2015-04-07 / Kategori : Gündem

Kuraklık sorununa il genel meclisinden maddi destek

         Yaşanması muhtemel kuraklık sorununu çözüme kavuşturmak üzere Iğdır İl Genel Meclisi oy birliği ile aldığı kararla, Yeşil Iğdır Sulama Birliğine ve Doğu Iğdır Sulama Birliğine kaynak aktardı.

 

           İl Genel Meclis Başkanı Abdulkadir Özsular, Köylünün, Çiftçinin kuraklık sebebiyle mağdur olmaması için İl Genel Meclisi Tarım ve Köy İşyeri Komisyonu ile Plan Bütçe komisyonunun raporlarını meclise sundu ve oy birliği ile kabul edildi.

            Meclis Başkanı Abdulkadir Özsular yaptığı konuşmada: "Iğdır halkının büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla iştigal etmektedir. Hes’ler şehrimizde su sorunu yaşanmasına vesile olmuş, ancak toplum buna tepkisiz kalmaktadır. Sulama birliklerimiz yaşanması muhtemel kuraklık sorunu ile ilgili meclisimizin görev ve yetkileri dışında olmasına rağmen, ovanın sulamasında kullanılmak üzere  sondaj vurma, eski kuyuların onarımı, elektrik ünitesinin çekimi için nakdi destek talep edilmiş ve meclisimiz komisyonlarda bu yönde bir çalışma yürütmüşlerdir. Yapılan çalışma neticesinde Iğdır Sulama Birliğine 210 bin TL, Doğu Iğdır Sulama Birliğine 190 Bin TL ödenek aktarılması karara bağlanmıştır." dedi.

              TARIM VE KÖY İŞLERİ KOMİSYONU  RAPORU       

            İl Genel Meclisinin 04-03-2015 Çarşamba  günü 03 nolu birleşiminde Yeşil Iğdır Sulama Birliğinin yaşanması muhtemel kuraklık nedeni ile ilgili, sondaj  kuyusu açmak ve mevcut sondajlara elektrik ünitesi kurmak için  Vali Davut Haner imzasıyla Meclisimizden 800 bin TL  ödenek talep edilmiştir.

            İl Genel Meclis Üyeleri oy birliği ile talebin incelenmesi ve araştırılması amacı ile konuyu Tarım ve Köy işleri komisyonuna havale etmişlerdir. 

            Komisyon yaptığı incelemede ilk olarak Iğdır Valisi Davut Haner, DSİ İl Müdürü İzzet Turan, Yeşil Iğdır Sulama birliği Başkanı Dadaş Yaltı ve Muhtarlar ile görüşmeler yapmış ve şu sonuca varmıştır.

            1-Iğdır ovasında kuraklık olacağı tahmin edildiğinden Köylümüzün, çiftçimizin mağdur olmaması için sondaj vurulması ve var olan sondajların elektrik enerjisi ile çalışmasının sağlanması.

            2-Sulama Birliğinin talebi üzerine sahada inceleme ve tespit yapan DSİ Iğdır İl Müdürlüğünün hazırlamış olduğu rapora ve sondaj vurulacak  yerlerin ve var olan atıl durumdaki kuyuların belirtildiği şekli ile yapılmasına, kontrolünün  DSİ tarafından yürütülmesine.

            3-Talep edilen 800 bin TL'nin İl Özel İdare Bütçesinin üzerinde bir rakam olduğu, Sulama Birliğinin kendi imkanlarının da dahil edilmek suretiyle sorunun çözüme kavuşturulması ve 450 Bin TL ödeneğin aktarılması.

            4-Ayrılan ödeneğin sondaj ihalesini alan yüklenicilerin işlerini bitirdiklerine dair DSİ'den alacakları iş bitirme belgesi mukabilinde paranın Sulama Birliği Hesabına aktarılması.

            5-Sulama mevsimi başladığından, işin hızlı bir şekilde yapılması, köylümüzün, çiftçimizin kuraklık sebebiyle mağduriyetlerinin önlenmesi komisyonumuz tarafından oy birliği ile karara bağlanmıştır.

Cabbar Şıktaş   Komisyon Başkanı, M. Sıddık Kırang Komisyon Başkan Yrd.  Kemal Turan Üye,  Azat Tosun Üye,  Caner Arslan üye

            PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU 

İl Genel meclisinin 04.03.2015 tarih ve sayılı kararı ile komisyonumuza  havale edilen Yeşil Iğdır Sulama Birliği Başkanlığının yaşanması muhtemel  kuraklık nedeni ile tarım arazilerine sulama amaçlı sondaj kuyusu açılması için talep etmiş olduğu ödenek talebi hususu komisyonumuzca görüşüldü.

        Yeşil Iğdır sulama birliği ve daha sonra da Aralık ilçesi ve Köylerini Sulama birliğinin ilimizde muhtemel yaşanacak kuraklık nedeni ile tarım arazilerine sulama amaçlı sondaj kuyularının açılması için talepte bulundukları ödenek konusu hakkında komisyonumuzun yapmış olduğu incelemeler ve bu konuda Tarım ve Köy işleri komisyonu tarafından hazırlanan raporda belirtilen esaslar çerçevesinde ve il özel idaresinin mali yıl bütçesi de dikkate alınarak Yeşil Iğdır Sulama Birliği Başkanlığına 210.000.00 TL (iki yüz on bin Türk Lirası) Aralık ilçesi ve Köylerinin sulama birliği başkanlığına 190.000.00 TL (Yüz doksan bin Türk Lirası) verilmesine komisyonumuzca uygun görülmüş  ve oy birliği ile karar verilmiştir. 

Başkan Abdulkadir Özsular, Başkan V. Nuri İrkin, Komisyon Üyesi Dilek Yanardağ, Komisyon Üyesi  Azat Tosun, Komisyon Üyesi Cabbar Şıktaş, Komisyon Üyesi Abbas Akdan, Komisyon Üyesi Abdullah Em

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası