İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol’un Ramazan Ayı Beslenme Mesajı

Tarih : 2015-06-16 / Kategori : Sağlık

İl Sağlık Müdürü  Dr. Alpaslan Erol’un Ramazan Ayı Beslenme Mesajı

            İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan EROL mesajında;  “Ramazan Ayının yaza denk gelmesiyle birlikte uzun saatler boyunca oruç olacağımız bu mübarek ayda beslenmenin dengeli ve yeterli olması çok daha fazla önem kazanmakta. Ramazan ayında vücut sıvı dengemizin sarsılmaması için sıvı alımını iftar ve sahur arasında aralıklara bölerek karşılamamız gerekir. "dedi.

         Erol, Yapılan en büyük yanlışlardan biri çayı su niyetine içip sıvı ihtiyacımızı karşıladığını düşünmektir. Çayın vücutta su olarak işlev görmediği gibi mevcut suyu da vücuttan attığı için suya olan ihtiyacımızı artırır. Bu nedenle suyu su olarak tüketmeliyiz.
        Bir diğer önemli konu da vücuttan kas kaybı olmadan ve çok açlık hissetmeden ramazanı nasıl geçirebiliriz? Bunu sağlayabilmek için iftarda ve sahurda mutlaka protein içerikli bir besin tüketmeliyiz. Protein ağırlıklı yiyeceklerden bazıları süt ve süt ürünleri, peynir, kırmızı et, balık, beyaz et ve anne sütüne eşdeğer ve en kaliteli proteini ihtiva eden yumurtadır. Öğünlerimizde kolesterol durumumuzu da göz önünde bulundurarak mutlaka bu besinlerden bir veya birkaçını tüketmeliyiz. 
    Sahurda yumurta tüketmek, çay yerine bitki çayları veya meyveleri (karpuz gibi) tercih etmek daha uzun süre tok kalmamıza ve vücudumuzdaki suyun muhafazasına yardımcı olacaktır. Sindirimi zorlaştırmamak adına kızartma yerine ızgara ve fırın yemeklerini tercih etmeliyiz. İftarda orucu çorbayla ve iftariyeliklerle açıp yemeğe biraz mola verip daha sonra diğer yemeklerle devam etmemiz midemizi rahatlatacağı gibi kilo alımını engelleyecek ve diyabet gibi hastalıklarda da uygun bir beslenme biçimi olacaktır.
    Ramazan ayındaki en büyük sıkıntı sadece 2 ana öğün olmasından dolayı yemeğin bir anda fazla miktarda yenilmesi ve buna bağlı olarak gelişen hazımsızlık ve kilo artışıdır. Buna engel olabilmek için iftar ve sahur arasına öğünleri yaymalı, azar azar en az 4 öğün tüketilmelidir. İftardan hemen sonra yenilen tatlı iftarın açılmasıyla tavan yapan kan şekerimizin daha da fazla yükselmesine, buna bağlı olarak diyabete yatkınlığa ve vücutta yağ depolanmasına neden olacaktır. Bu nedenle tatlıyı yemekten hemen sonra değil en az 1.5-2 saat sonra yemeliyiz. Ve tatlı mümkün olduğunca sütlü tatlılar, meyve tatlıları olmalıdır. Kuru meyvelerden de tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz.   Tüm Halkımızın Mübarek Ramazan Ayını Kutlarım.” "şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.