HDP Iğdır Milletvekilleri : “Caferiler 15 gündür mum ışığında ibadet ediyor “

Tarih : 2015-07-16 / Kategori : Gündem

HDP Iğdır Milletvekilleri : “Caferiler 15 gündür mum ışığında ibadet ediyor “

            İstanbul Bağcılar İlçe müftülüğü, Şii vatandaşların ibadet ettikleri Ehlibeyt camisinin elektriğinin kesilmesi üzerine yapılan başvuruda dernek başkanına “İran’a gidin” demesi üzerine Iğdır HDP Milletvekilleri Kıznaz Türkeli ve Mehmet Emin Adıyaman Iğdır kent merkezinde bir kahvenin önünde Basın açıklaması yaptı.

 

          Mehmet Emin Adıyaman, İstanbul Bağcılar Hürriyet mahallesinde bulunan ve ağırlıklı olarak Şii vatandaşların ibadet ettiği Ehlibeyt camisinin elektriği borcundan dolayı kesildi. Karanlıkta namaz kılmak zorunda kalan vatandaşların zor durumda kaldığını dile getirerek tepki gösterdi.
           Adıyaman,  Caminin elektriğinin tekrar açılması için harekete geçen dernek başkanı Musa Oruç’a Müftülükten verilen yanıt ise şaşkınlık yarattı. , “İran’a gidin, size İran baksın” yanıtı verildi. Bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Son dönemde özellikle Caferi Halkımıza yönelikte Muhtemelen Orta doğudaki son gelişmelerden dolayı açık saldırıya dönüşen ve Hükümet kaynaklı gelişmeler söz konusu Iğdır Halkının birçoğu çeşitli nedenlerle Metropollere gitmiştir. İstanbul’da Caferi Halkımızın onlarca camisi vardır son dönemde Caferi camilerine Halkına saldırılar artmıştır, son olarak İstanbul Bağcılarda bulunan Ehlibeyt camisinin 50 bin liraya yakın borcunun ödenmesi hususunda Dernek Başkanının Bağcılar Müftülüğüne yapmış olduğu müracaat üzerine Resmiyette Diyanet işleri Başkanlığının temsilcisi olan Müftülüğün Dernek Başkanına vermiş olduğu siz şiasınız o halde İran’a gidin bu desteği İran dan alın sizinle uğraşamayız gariz, aşağılayıcı, ötekileyici ve inanca karşı saygısızlığı ifade eden beyanlarda bulunmuştur.Dernek Başkanı gerek Bağcılar Kaymakamlığına gerekse İstanbul il müftülüğe yapmış olduğu müracaatlar sonuçsuz kalmıştır.Bağcılar Ehlibeyt camisinin elektirikleri kesildiği gibi cemaat 15 gündür mum ışığında ibadet yapmaktadır.Bununla yetinmeyen Hühümetin kurumu olan Diyanet işleri başkanlığı borcu ödememesi nedeniyle Elektirik kurumu geriye kalan 20’ye yakın Caferi camisinin borcunu ödemesi için tebligat gönderdiği tehdit ettiği anlaşılmıştır.Tüm inançlara karşı bu ayrımcı,ırkçı bu aşağılayıcı ve ötekişleştirici anlayışı her iki milletvekili olarak mahkum ediyoruz,şiddetle kınıyoruz Caferi halkımızın yalnız olmadığını onların haklarını hukuklarını sonuna kadar savunacağımızı onlarında bu ülkede suni,Hanefi inancı kadar özgür olana kadar eşit haklara sahip oluncaya kadar Devletin olanaklarından ve imkanlarından diğer hakim mezhep gibi istifade edinceye kadar bu ötekileştirici ve ilkel bu ayrımcı zihniyete karşı mücadele edeceğiz bu işin takipçisi olacağız  Iğdır Milletvekilleri olarak bu konuyu mecliste gündeme getireceğiz.Dedi.
Kıznaz Türkeli ise Bende Azeri bir Milletvekili olarak daha önceki süreçte de Esen yurtta Azeri camilerine çeşitli saldırılar yapılmıştır. Biz İki Milletvekili olarak her iki halkın uğradığı her türlü saldırıya karşı birlikte mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz dedi.
              Oruç, caminin elektriğinin borcundan ötürü 6 ay önce kesilmesi üzerine İlçe Müftülüğüne başvurdu. Müftü Hasan Hüsnü Sula’ya durumu aktaran Oruç’a, “İran’a gidin, size İran baksın” yanıtı verildi.
           Olayı Aydınlık’a değerlendiren Oruç, camiye elektrik sayacının Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri tarafından takıldığını belirterek, “4 sene önce Diyanet’ten gelip camiye elektrik sayacı taktılar, faturayı Diyanet’in ödeyeceğini söylediler. Ancak dört yılın ardından 48 bin lira tutarında elektrik faturasıyla karşılaştık. Faturaların ödenmemesi üzerine Bağcılar Müftülüğü ile görüştüm. Yapılan görüşmede Müftü Hasan Hüsnü Sula bana “O zaman İran’a gidin, ülkeyi terk edin” diye konuştu.
Oruç, 6 aydır karanlıkta ibadet etmeye çalıştıklarını ve mağdur durumda olduklarını vurguladı.
Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz müftülük görevlileri ise bu konuda görüş bildirmeye yetkili olmadıklarını söyleyerek, sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.