İsveç’e Giden 70.Yıl Cumhuriyet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Gezilerini Sürdürüyor

Tarih : 2015-07-24 / Kategori : Eğitim

İsveç’e  Giden 70.Yıl Cumhuriyet Mesleki Ve  Teknik Anadolu  Lisesi Gezilerini Sürdürüyor

             TC Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenmeye değer bulunan İnme ve Nörolojik Problemi Olan Hastalarda Acil Müdahale, Tedavi ve Bakım Uygulama Becerilerinin AB Düzeyinde Geliştirilmesi" adlı  Erasmus+ Programı, Meslek projesi kapsamında  Iğdır 70. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 08.Temmuz -29.Temmuz   tarihleri arasında 3 haftalığına İsveç’e yaptığı gezi devam ediyor.

        İsveç’te  Stroke Förbundet (İnme Hastalıkları Konfederasyonu), SÖS (Södersjukhuset) hastanesi ile Karolinska Huddinge, Karolinska Solna hastanelerini  ziyaret ederek İnme ve Nörolojik Problemi Olan Hastalarda Acil Müdahale, Tedavi ve Bakım Uygulaması hakkında bilgi alarak incelemelerde bulundular. Türkiye’de yapılan uygulama hakkında bilgi verdiler.
               Okul Müdürü Şengül Yıldız ve Müdür baş yardımcısı Serdar Ünsal "Yurt dışı meslek projemize okulumuzdan 18 öğrenci ve 2 öğretmen ile geldik.  Türkiye ile İsveç arasında her alanda ortak benzerlik var.. Sağlık alanında da hemen hemen aynıyız diyebiliriz. Burada bir gerçek var ki sistem oturmuş herkes kurallara uyuyor..Hastalara görevli personelce çok iyi davranılıyor. Sağlık alanında branşlaşma var. Hemşireler belli branş dışında hizmet vermiyor.Özellikle  nörolojik hastane bölümü farklı bu alanda dernekler var. Bu dernekler hastane sonrası hastayı takip ediyor. Hepisi gönüllü insanlar. Devlet bu derneklere destek oluyor. İnsanlar eğitiliyor, bilgilendiriliyor. Bir  inme ve nörolojik  vakada ilk müdahale hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Doktorlardan ziyade alanda uzman hemşireler  gereken müdahaleyi yapıyor.Hasta, yakınları ile sohbet ediyor. Bu hastalık aynı bizde ki gibi stres ve üzüntüden ortaya çıkıyor. Öğrencilerimiz çok şey öğrendi. Ülkemizde de bir an önce sağlık çalışanlarında branşlaşma olmalı. Bir konuyu belirtelim ki doktorlardan çok uzman hemşire hastaya gereken müdahaleyi yapıyor. Hemşireler doktor kadar bilgilidirler. İsveç'in tarihi turistik yerlerini gezdik gördük. Buradaki görgü kuralları ile kendi ülkemizinkileri karşılaştırma imkânını bulduk. Tespitimiz şu ki her şey eğitimden geçiyor. Dikkatimizi çeken bir hususu ise Türkler  her yerde var. Çesitli ırktan insanlar var. Müslümanlık yaygın, başı bağlı kadınlar görebiliyoruz. Kiliselerin yanında cami de var. Kimse kimseye karışmıyor. Herkes işinde, her şey saat gibi işliyor." dediler.
            Şengül Yıldız "Öğrencilerimizle hafta sonlarında gerçekleştirdiğimiz gezi ve kültürel ziyaretlerle yabancı kültüre karşı saygı kültürlerini geliştirme ve öğrenme fırsatı da yakaladılar" şeklinde konuştu.
                  Serdar Ünsal, “Bizi anlaştığımız şirket olan ''Euprocon Consulting''
 European Project Consulting bizlerle çok yakından ilgilendiler. Şirketin Türk aşçısı yaptığı güzel yemeklerle Türkiye'yi aratmadı. Şirketin müdürü Sabri Karadağ ve yardımcısı Niyazi Karadağ  bizlerle yakından ilgilenerek projeyi en iyi şekilde gerçekleştirmemizi sağladılar. Tarihi ve Turistik mekanlara bizleri götürerek oraları en iyi şekilde tanıttılar. Hastaneleri gezdirerek öğrencilerimizin en iyi şekilde bilgilenmelerini sağladılar. Öğrencilerimiz ve bizler kendilerine teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası