Vho’dan Kurbanlık Uyarısı

Tarih : 2015-08-26 / Kategori : Genel Haber

Vho’dan Kurbanlık Uyarısı

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Vargın Boy, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi damızlık sığır sevklerine ilişkin vatandaşları daha dikkatli ve duyarlı olmaları noktasında uyardı.

 

Kars’ın büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye genelinde ilk beş il arasında yer aldığını hatırlatan Boy, ilimizin Türkiye’deki büyükbaş hayvan varlığı ve hayvancılığımızın durumu hakkında önemli veriler içerdiğine dikkat çekti.
    Kurban nedeniyle Kars’tan batı illerine anaç sığı sevkiyatı yapılmasının son derece kötü olduğunu ileri süren Boy: “Yani ilimizde görülen bir durum aslında ülke genelinde de aynı durumun olduğunu gösterme ihtimali oldukça yüksektir. Bu varsayımdan yola çıkacak olursak, son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde anaç sığır sevkiyatı olduğu görülmektedir. Yetiştiriciler işletmelerindeki verimden düşmüş yaşlı hayvanları elden çıkarıyorlar. Ama durum onu gösteriyor ki sadece yaşlı hayvanlar değil, damızlık olarak kullanılabilecek hayvanlar da il dışına gitmektedir. Eğer bu hayvanlar kesim için gidiyorsa durum vahim olabilir. Bu göstergeden yola çıkarak, ilimiz de hatta ülkemiz de ileriki dönemlerde tıpkı birkaç yıl önce yaşadığımız sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Büyükbaş hayvan varlığımızda azalma dolayısıyla hayvanlardan elde ettiğimiz et, süt vb. ürünlerin arzında azalma ve dışa bağımlılık yaşanacaktır. Bu durumun nedenin araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer lokal bir olaysa bir tedbire gerek yok. Ama bölgesel hatta ulusal bir durumsa acilen tedbir almakta fayda var” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası