4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Seminerleri

Tarih : 2015-10-07 / Kategori : Genel Haber

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Seminerleri

    Iğdır Merkez Enginalan köyü İlkokulu-Orta okulu, 75. yıl Ana okulu, Iğdır Hazar Koleji, İnönü İlkokulu ve İnönü Ortaokulu  konferans salonunda 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Semineri verildi.
    

Düzenlenen seminerlerde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürü Mete TÜRKOĞLU,  ”insanların hayvanlarla olan ilişkileri, insanlığın var oluşu ile başladığı önceleri hayvanları sadece gıda ve yolculuk aracı olarak gören insanların, zamanla bakış açıları değişmiştir. İnsanlar daha sonra hayvanlara şefkat göstermeye, evcilleştirmeye ve onlarla dostluklar kurmaya başladılar. “ dedi. 
    Türkoğlu,  “ilk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi  Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. İlk çağlarda insanların çizdikleri duvar resimleri bu ilişkinin kanıtıdır. 
    Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır.
    Yaşadığımız dünyada besin zincirinin halkası olan hayvanların yaşam alanlarını insan eliyle yok edilmektedir, “Kümes hayvanlarını kuşların popülasyonlarındaki azalma, kene, danaburnu gibi zararlıların, ya da fareler ortadan kalktığında bununla beslenen yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar açlıktan ölür. Veya tersi bir durumda, ortamdaki yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar ortamdan kaldırılırsa köyler ve kentler fare istilasına uğrar. Fare ve sıçanların çoğalmasıyla tarladaki sebzeye, meyveye verilen zarar arttığı gibi, veba, kuduz, beyin zarı iltihaplanması, kolera gibi birçok hastalıkların yayılmasına sebep olurlar bunların önüne geçmek için çevremizdeki hayvan dostlarımızın yaşam alanlarını düzeltmek ve onların yaşamlarına yardımcı olacak her türlü sorumluluğu paylaşmalıyız”  Bunları dikkate alarak hayvan dostlarımızla ortak yaşamayı başarabiliriz, ama dikkat etmemiz gereken en önemli şey hayvanları ürkütmeden yaşamlarını ikame etmelerini sağlamalıyız.
 Hayvan dostlarımızdan mümkün oldukça uzak durmalı yaklaşmamalıyız çünkü veteriner kontrolunden yoksun olan sokak hayvanları bizlere istemeden hastalık bulaştırabilir. 
Sokaklara hayvanlar için bırakılan mama kaplarına atık yiyeceklerimizi ve su bırakalım, bu kapları yerinden alanları uyaralım ve yetkililere bildirelim.    Zorlu geçen mevsim şartlarında hayvanlara yardımcı olmak,   kurak geçen yaz mevsiminde su ihtiyaçlarını, kış aylarında yiyecek ihtiyaçlarını giderilmesine yardımcı olalım, evlerinizde çöplüğe atılan yemek artıkları ve bayat ekmekleri yakınlarında bulunan hayvanlara ya da kaplar içinde uygun bir yere bırakalım.” şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası