Kadın Algısı Anketinde Çarpıcı Sonuçlar

Tarih : 2015-10-08 / Kategori : Genel Haber

Kadın Algısı Anketinde Çarpıcı Sonuçlar

          Iğdır Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetler Müdürlüğü öncülüğünde ” Kadın Algısı ve Toplumsal İlişkilere Etkisi” adı altında gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı.

 

    Iğdır Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetler Müdürlüğü öncülüğünde ” Kadın Algısı ve Toplumsal İlişkilere Etkisi” adı altında gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı.
Iğdır Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetler Müdürlüğü öncülüğünde ”Kadın Algısı ve Toplumsal İlişkilere Etkisi” adı altında yaklaşık 3 ay boyunca Iğdır merkeze bağlı 14 mahallede 1300 kişi ile yapılan anketin sonuçları açıklandı. Iğdır Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda Kadınlarla paylaşılan anket sonuçlarında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
    Kadınlar küçük yaşta evlendiriliyor’
    Büyük çoğunluğunun 40 yaş ve üzeri evli olan kadınlarla yapılan ankette 18-22 yaş arası evlilikler  yüzde 41,9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada yüzde 41,1 ‘i ise 18 yaşından küçük olanlardır. Bu da erken yaşta evliliklerin yaygın olduğu görülüyor. Erken yaşta evlendirilen çocuk istismar sayısının gün gittikçe arttığını gösteriyor.
    Anne olma yaşları 18-24 yaş arasında’
    Görücü usulü evlilik oranının yüksek olduğu ankette kaç yaşında anne oldukları sorusuna 
görüşülenlerin yüzde 60,5’nin 18-24 yaş arasında anne oldukları cevabı veriliyor. Bu durum Ergen ve genç yetişkin grubun daha küçük yaşta anne olduğunu gösteriyor. Erken yaşta yapılan evlilik beraberinde küçük yaşta anne olmayı getirmektedir.
    Bakmakla yükümlü hastalar olduğu için kadınlar çalışamıyor’
        Yüzde 95’inin mesleğinin ev hanımı olduğu ankette kadınların çalışmama sebebi olarak da en çok bakmakla yükümlü olduğu kişiler ( çocuklar, yaşlılar ve hasta) olduğu için Kadınların çalışma hayatına yani kamusal alana girmemesinde ciddi bir şekilde etkili olmaktadır.
    Kadınlar en çok şiddeti eşinden görüyor’
    Gerçekleştirilen anket çalışmasına katılan kadınların yüzde 60’ı şiddet görmediğine dikkat çekerken yüzde 34’ü ise hem duygusal hem de fiziksel şiddet gördüklerini belirttiler. Uğradıkları şiddetin en çok kim veya kimlerden gördükleri sorusuna karşılık verdikleri cevap ise %32,8 eşimden yanıtını vermektedir. Ayrıca %11,4 ‘ü ise eşinin ailesinden şiddet gördüklerini ifade etmektedirler. Ankette ayrıca en çok şiddet gören yaş aralığı ise 18-22 olarak belirlendi.
    ‘Kadın Danışma Merkezi ile Şiddet gören kadınlarımızla dayanışma içerisinde olacağız’
    Anket hakkında kadınlara açıklamada bulunan Iğdır Belediye Eş Başkanı Şaziye Önder, Şiddet gören kadınların tespiti ve onlarla dayanışma içerisinde olabilmek için Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Yaşam Evi açacaklarına dikkat çekerek “Anketin sonuçlarına baktığımızda kadınlarımızın başta küçük yaşta evlendirilmesi ve şiddet görmesi gibi birçok konuda sıkıntı yaşamaktadır. Bunlar bizim toplumsal açıdan kadınlar olarak öncülük yapıp halletmemiz gereken sorunlardır. Belki içimizde fiziksel, psikolojik ya da ekonomik şiddet görenlerimiz vardır. Ama en azından bizler dışarıdayız. Bizler bir kadın danışma merkezi kurmak için bir çalışmamız var yer ayarlamaya çalışıyoruz. Oturabileceğimiz. 
Tartışabileceğimiz. Sorunları ortaklaştırabileceğimiz bir alan olmasını istedik. 
    Açacağımız Kadın yaşam evi aynı zamanda kadın danışma merkezi ile en azından bu süre içerisinde şiddet gören bu tür sorunlarla karşı karşıya olan kadınları tespiti sağlanır. Böylece verilerimiz de başlamış olacak. Elde edilen veriler sonucunda eğitimler verilecek” dedi.
    ‘Kadınları istihdam edilmeyi bekleyen değil istihdam eden hale getirmeliyiz’
    Ardından konuşan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü aynı zamanda Sosyolog Seyran Ayhan ise Kadınları istihdam edilmeyi bekleyen değil istihdam eden hale getirmek gerektiğini belirterek “Kadın algısı bir sorun olmanın ötesinde, toplumsal ve kişisel içerikleri olan çok yönlü bir olgudur. Bu araştırmanın temel amacı kadın algısının aile ve toplumsal ilişkilere etkisini ortaya koyabilmektir. Ayrıca kadınların sosyo-ekonomik ve kültürel durumlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Kadınların boş zamanlarını değerlendirebilecekleri ve mesleki gelişimlerini sağlayabilecekleri kurslar düzenlenerek işsizlik sürecinin sosyo-psikolojik açıdan yıkıcı etkileri en aza indirilebilir. Ayrıca işsiz kalan kadınlara iş imkanları ve girişimcilik becerileri edinebilecekleri kurslara katılımları sağlanarak istihdam edilmeyi bekleyen değil istihdam eden haline getirmekte işsizlikle mücadelede izlenebilecek bir çözüm yoludur” dedi.
    Yapılan anket değerlendirmesinin ardından Belediye Kadın Kurulu çıkan sonuçlar hakkında neler yapılabilinir tartışması yürüttüler. Tartışmalar sonucunda kooperatifleşmeye yönelmek gerektiği kararı alındı. Yardımlaşma ile birlikte kadınların birbirinden haberdar olması, sorunların paylaşılması, kadın algısı ve toplumsal cinsiyetçilik gibi konularda eğitim verilmesi sonucuna varıldı. Ayrıca okuma-yazma bilmeyen kadınlara gönüllü destek kararı alındı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.