Qarabağ, Azerbaycan İşgal Edilmiş Topraklar

Tarih : 2015-11-23 / Kategori : Genel Haber

Qarabağ, Azerbaycan İşgal Edilmiş Topraklar

  Halkların krizli dönemleri,  sosyal tabanda organik değişimlerin yaşanmakta olduğunu da gösterir.

 

     Yeni Dünya Düzeni’nin 1990’lar itibarıyla kapitalist piyasa düzeninin Bir Düzenleyici unsur olması. Halkları ve Cumhuriyetleri etkilemiştir.
    Bir yandan da Bireysel Özgürlüklerin öne çıktığı, Demokrasi ve insan hakları gibi kavramların ön plana çıktığı bir Dönemdir.
    Yene bu dönemde cumhuriyetlerdeki siyasi akımlar güç kazanmıştır.
    Önceki dönem mağdurlarının. Yeni düzen’de kendilerini ifade etme imkânı bulmuşlardır.
    Örneğin. Halk-cephesinin siyasi hareketinin güçlenmesi ve kitleleşmesi Tesadüf değildir.
    Kuşkusuz bu dönemin Ruhunu yönlendiren S.S.C.B.   olmuştur.
    Dayatmalarına karşı. Halklarda Milliyetçi bilinç oluşturmuştur. Kuşkusuz bu dönemin ruhunu en iyi yansıtan.Azerbaycan olmuştur.
    Siyasi boşluğun oluşması, Hükümetleri etkisizliği, kargaşa ve halkta tedirginlik oluşturmuştur. Ermeni emperyalist güçlerle, Rus emperyalist güçler, işbirliği, dayanıma ve dokunamazlık anlaşması, Ermenileri azdırmış, Azerbaycan topraklarının %15’i işgal etmişlerdir, Bu dönemin  iktidarının eleştirel okunmasını yapmayarak İşgal edilmiş toprakların kurtarılmasında nasıl bir stratejiler geliştirmek gerektiği üzerinde yoğunlaşma gerektiğini
düşünmeliyiz.
    İnsan hakları talebi olarak, özgürlük ve bağımsızlık, toprak bütünlüğünün korunması olarak güdülecek.
             YENİ BİR SRATEJİ NE OLMALI
    Yukarıdaki sorulara cevap vermek icin, Toplumun (Azerbaycan’ın) tüm dinamiklerini özümalanın ekseninde tutmayı tercih etmelidir.
    Halkların birlikte nasıl bir Devlet yönetimi altında yaşamak istedikleri  sorundur, yani bir demokraktikleşme sorunudur.
        Öte yandan AZERBAYCAN’nın geldiği son nokta oldukça enteresandır. İşgal edilmiş topraklar, Yurdundan uzaklaştırılmış, halk kitleri, Sıkıntılı bir yaşam, katledilen insanlar toplu kıyımlar toplu mezarlar. Azeri Türkleri üzerinde, ULUS bilinci  konusunda oldukça önemli bir mesafe kayıt ettiğini düşünmek gerekir. Böylede olması gerekir.
Dünya’da bulunan, Ortadoğu sendromu, 3 dünya savaşının sinsice yürütülmesinin sebebi, Petrolların paylaşımı. diye düşünüyorum. Petrolu olan ülke hazırlanmış heran patlamaya hazır bomba üzerine oturmuş sayılır. Bu durumu iyi okuyup Azerbaycanın, siyaseti daha farklı olması gerektiğini düşünüyorum.     
    Azerbaycanlı Türkler birlik içinde ULUS bilinç çerçevesinde hareketedip, Şu andaki Azerbaycan yönetimine destek olmalı, birlikteliği korumalı diye düşünüyorum. Çözüm siyasi platformun da olmalı, ülkelerin desteyini almalı sıkıntılı süreci iyi ve bilinçli geçirmeli.      

Nazım  KARADAĞ          

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.