MEMUR-SEN KONFEDERASYONU SAĞLIK-SEN IĞDIR İL TEMSİLCİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Tarih : 2008-06-06 / Kategori : Genel Haber

  Sağlık-Sen gücünü yalnız Kamu çalışanlarından alan Bağımsız İlkeli ve Demokratik bir İlke Sendikasıdır. Üyelerinden aldığı gücü onlar için kullanan sendikamız çalışanların sıkıntılarının gündeme getirilmesi ve çözülmesi için gayret göstermenin yanı sıra eylem etkinlik ve medya aracılığıyla da sorunları kamuoyuyla paylaşmakta çözümü için kamuoyu oluşturmayı amaçlamaktadır.

 Öte yandan toplumu ilgilendiren her gelişmeye de toplum adına taraf olmayı görevlerimizden biri olarak kabul etmekteyiz. Sendikamız demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti anlayışı ile yönetilen ülkemizde daha katılımcı bir demokrasinin yerleştiği; kişi ve sivil toplum örgütlerinin gerçek anlamda var olabildiği, düşünce üretip teklifler sunabildiği veya bunu sivil ve kamu alanında hayata geçirebildiği gelir dağılımının adilce paylaştırılabildiği sosyal devlet olmanın gereği her vatandaşın devlet imkânlarından eşit olarak faydalanabildiği daha özgür daha zengin daha mutlu insanların yaşadığı bir Türkiye ye ulaşmayı hedefler.
           Bu görev bilinciyle hareket eden Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen Iğdır İl Temsilciliği Iğdır da görev yapan kamu çalışanlarının da en önemli destekleyicisi olma yolunda kararlılıkla görevini sürdürmektedir. Iğdır da uzun süreden beri yaşanan, görev ve unvanlarına uygun olmayan, mevzuatla belirlenen görev ve yetkileri dışında görevlendirmeler yapılması ile bir gurup kamu çalışanının huzursuz olmasına neden olan, gelişmelerden söz etmek istiyorum. İlk önce 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu' un 45.maddesi "Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz."hükmü yer almakta ayrıca defa eten konuyla ilgili genelgeler yayınlanmaktadır.  
           Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdürlüğünün çalışma düzeni konulu 09.05.2005 tarihli genelgesi "uygulamada ebe, hemşire ve sağlık memurlarının; vezne görevlisi, mutemet, döner sermaye memuru, santral memuru, danışma görevlisi, tutuk evlerinde üst arama memuru gibi görevlerde çalıştırıldıkları Bakanlığımıza iletilmektedir. Ebe, hemşire ve sağlık memurlarının belirlenmiş görev yetki ve alanları ile temel eğitim, hizmet içi eğitim görev ve unvanlarına uygun olarak çalıştırılmaları gerekmektedir. Ebe, hemşire ve sağlık memurları sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmamalı, mevzuat ile belirlenen görev ve yetkileri dışında görev verilmemelidir. Bu durumda olanlarda gerekli tedbirler alınıp personel desteği sağlanarak hizmetin aksamasına meydan verilmeden düzeltilmelidir. Maalesef bu tür uygulamalar halen tüm hızıyla devam etmektedir. Ebe, hemşire ve sağlık memuru arkadaşlar yeşil kart bürosunda veya unvan ve görevleri ile ilgisi olmayan işlerde çalıştırılmaktalar. Iğdır Devlet Hastanesinde Laboratuar teknisyeni yetersizken, teknisyen arkadaşlar performanslarının üzerinde ve yasal çalışma süresinden fazla çalışmak zorunda kalırken, bir başka yerde laboratuar teknisyeni idari bölümde çalıştırılmaktadır.
        Ayrıca 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanununun sendika üyelerinin ve yöneticilerinin güvencesi başlıklı 18.maddesine göre "kamu işvereni iş yeri sendika temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin iş yerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez." hükmüne rağmen hem sağlık memuru, hem de kadın doğum ve çocuk hastanesi iş yeri temsilcimiz daha önce ağız ve diş sağlığı merkezine mutemet olarak,  şimdi de yeşil kart bürosuna kayıt elamanı olarak görevlendirilmiştir. İş yeri sendika temsilcileri sendikaların en önemli ayağını oluşturmakta olup, sendika ile üyeleri arasında ilişkiyi koordine etmek ve bunların düzenli yürütülmesini sağlamak, üyelerden gelen şikâyet ve önerileri çözmeye çalışmak çözemediklerini ilgili organlara bildirmekle görevlidirler. Bu görevlendirme diğer görevlendirmeler gibi yasal olmamakla beraber sendikamızı da sıkıntıya sokmaktadır.
            Ayrıca 4924 sayılı  elaman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması ile ilgili hizmet sözleşmesinde: ilgili;"deprem, yangın, su baskını, yer kayması, çığ ve benzeri afetler, sıkı yönetim, olağan üstü hal, seferberlik ve savaş hali ile yılda bir ayı geçmeyen hizmet içi eğitim çalışmaları sebebiyle yapılan geçici görevlendirmeler haricinde pozisyonunu tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde sürekli olarak görevlendirilemez ve çalıştırılamaz."hükmüne rağmen maalesef halen  unvanları ve görev yerleri dışında çalıştırılmaya devam edilmektedir.657 sayılı devlet memurları kanunun 4/B maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personelin de aynı şekilde görev ve unvanları dışında başka görevlerde çalıştırılmaları söz konusudur. Bununla beraber yapılan birçok görevlendirmelerde de yasalara uygun olup olmadığı dikkate alınmamaktadır. Bu yüzden çalışanların huzuru kalmamıştır. Birçok birimden personel çekilirken,geride kalan personel sıkıntı yaşamaktadır. 
             Yine Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görevli ebe ve hemşire arkadaşlar ambulansla hasta sevklerinde idare tarafından uygulanan haksız tutumlardan dolayı sıkıntı yaşamaktalar. Şöyle ki: yasa gereği ödenmesi gereken geçici görev yolluğu, icap nöbet ücreti ödenmemekte, normal nöbeti esnasında veya nöbet istirahatında: yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğinin nöbet esasları başlıklı 41.maddesinin e)bendinde "gece nöbeti tutanlara ertesi günü nöbet verilmez," hükmü yer almaktadır. Buna rağmen nöbet istirahatları esnasında veya nöbet bitimine az bir zaman kala  bugün sıra sende deyip göreve gidilmesi istenilmektedir.Bu şartlarda görevlendirmeye, yasal olmadığından karşı çıkan personeller soruşturma geçirmektedir.
              657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 10.maddesinde Amir durumunda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları başlıklı maddesinde  "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan maiyetindeki memurları yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludurlar. Amir, mahiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, mahiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez." hükmü yer almaktadır. Halkımıza en iyi hizmetin verilmesinin yolu kamu çalışanlarının hakkaniyet ölçüleriyle çalıştırılmalarından geçer. Bu tür görevlendirmeler çalışanların  moralini bozarak performansını düşürmektedir. Bu tür uygulamalara maruz kalan personelin çalışma şevki kırılmaktadır.
               Yukarıda açıklanan sıkıntıların giderilmesi ve bundan sonra yaşanmaması için  Valiliğin ebe, hemşire ve sağlık memurlarının veya görev ve unvanları ile ilgili olmayan  personellerin görevlendirmelerine onay verilmemesi, tüm kurum ve kuruluşlara yasaların uygulanması ile ilgili yazı gönderilmesi ve takibinin yapılmasının sağlanmasını bekliyoruz.
  Kamu çalışanlarına ve kamuoyuna duyurulur.
               Saygılarımızla.                                                                                                             Fettah(Eray)KARADAĞ
 Memur-sen ve Sağlık sen
 Iğdır il temsilcisi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.