“DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ” KARS’TA UNUTULDU

Tarih : 2016-02-05 / Kategori : Genel Haber

“DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ” KARS’TA UNUTULDU

              “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü”, bir zamanlar başta Kuyucuk Gölü ve Sarıkamış olmak üzere Kars’ı tüm Türkiye’de ve Dünyada tanıtan KuzeyDoğa Derneği’nin öncülüğünde, Kafkas Üniversitesi ve ilgili kurumların katkılarıyla Kars’ta da kutlanırdı.

 

Önemli sulak alanlara sahip Kars’ta, bu önemli günün kutlanmaması ve hatırlanmaması dikkat çekerken, Iğdır’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şube Müdürlüğü, düzenledikleri etkinlik ve konferansla sulak alanların önemini anlattı. Başta öğrenciler olmak üzere vatandaşlara çevre bilinci anlatıldı.
    Dünya Sulak Alanların Korunması Konferansının gerçekleşmesine, Iğdır Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adem Safa, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk de önemli destek verdi.
    Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü Gaffar Okkan Konferans Salonunda düzenlenen kutlama ve farkındalık etkinliğinde, sulak alanların korunmasının önemine değinildi. Konferans öncesinde katılımcılara Iğdır’ın sulak alanlarını florası ve fauna bilgilerini içeren broşürler ve ‘Ağrı Dağı’nın florası’ adlı kitabın dağıtımı gerçekleştirildi.
    Konferansta konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Türkiye’nin mevcut korunan alanların estetik, bilim, doğa koruma ve doğal güzellikler açısından, deniz ve kıyılardan Ağrı Dağı’na kadar nesli tehlike altında bulunan endemik, dar yayılışlı birçok bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Ayrıca Ülkemizin bozkırlardan, göl ve akarsu sistemlerine, derin vadiler ve kanyonlardan buzullara kadar çeşitli doğal ekosistemleri barındırarak ev sahipliği yapmakta olduğuna da dikkat çekti.
    Türkiye’nin ekolojik özelliklerinin ve doğal güzelliklerin yanı sıra jeolojik, jeomorfolojik, peyzaj, tarihi, arkeolojik ve kültürel değerlere sahip alanları da içermekte olduğuna işaret eden Türkoğlu: “Sulak alanlar, bulundukları bölgenin su rejimini düzenler, içme, kullanma ve sulama suyu kaynağıdır. Balıkçılık, tarım ve hayvancılık, sazcılık turizm ve ulaşım imkânlarıyla, güzel manzarası ve barındırdığı yaban hayatı ile kuş gözleme, fotoğraf çekme, balık tutma, avcılık, yürüyüş ve su sporları, eğitim ve bilimsel amaçlı çalışmalara olanak sağlayan yüksek ekonomik değere sahip ideal ortamlardır.
    Dünyadaki karbonun yüzde 40’ı sulak alanlar tarafından depolanmaktadır. Özellikle turbalık ve ormanlık sulak alanlar karbon emicileri olarak çok büyük öneme sahiptir. Sulak alanların kurutulmasıyla depolanan karbon açığa çıkarak atmosfere karışmakta ve küresel ısınmayı arttırmaktadır.
    Günümüzde Sulak Alanların Yok Edilmesi, Su Rejimine Yapılan Müdahaleler (Drenaj, kaçak kuyu, izinsiz su çekimi, vb.),  Küresel Isınma, Kirlilik (Evsel, Endüstriyel, Tarımsal), Habitat Tahribi (bilinçsiz saz, ağaç kesimi, saz yakma, yabancı tür atımı,vb.), Yasadışı Avcılık, Plansız yapılaşma (kaçak yapılaşma)’dır.
    Dünya Sulak Alanların Korunması Konferansının yapılmasında yardımlarını esirgemeyen İl Emniyet Müdürümüz Yüksel Babal’a, Konferansa katılım sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Adem Safa, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Hamdi Görkem Gençtürk’e ve katılımcılara teşekkür ederim.” Dedi.
Tacettin DURMUŞ / KARS

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.