5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLANDI

Tarih : 2008-06-06 / Kategori : Genel Haber

  ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SÖZER AK- YILDIRIM "ERMENİSTAN'I MEDZOMOR NÜKLEER SANTRALİNDEN DOLAYI MAHKEMEYE VERMELİYİZ" DEDİ.  5 Haziran Dünya Çevre günü ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 
  

          Kültür sarayında düzenlenen etkinlikte konuşan Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı, "Çevremize sahip çıkmalıyız. İnsan oğlunun suya, havaya, ağaca ve temiz bir çevreye ihtiyacı vardır. Çevremizi sizin gibi bilgili okumuş öğrencilerimiz koruyacaktır. Sizler çevreye örnek olacaksınız. Anne babanızı ve çevrenizi uyarın" dedi.
 Iğdır'da sanayi tesisleri olmadığı için suların ve çevrenin az kirletildiğini belirten Belediye Başkanı Nurettin Aras'ta, "Çevremizde çöp yığınları görünüyor. Bunun sebebi belirlediğimiz çöp toplama saatinde vatandaşın çöpünü evinin önüne çıkarmamasıdır. Bir caddeden günde en az üç kez araçlar geçi- yor. Bu çöp dökme konusunda halkımız duyarlı olmalıdır" şeklinde konuştu.
         Iğdır Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, çevrecilik konusuna değinerek şunları söyledi: "İlimizde 2872 sayılı Çevre Kanunu doğrultusunda Çevre Kanununa muhalefet eden 34 kişiye yaklaşık 10 bin YTL idari para cezası kesilmiştir. Buna karşılık 2008 yılı ilkbaharında, ilimizde kendi projeli sahalarımıza, kamu kurum ve kuruluşlara, okullara, askeri birliklere, belediyelere ve halka yaklaşık 276 bin adet fidan di- kilmiş ve dağıtılmıştır." dedi.
            Kafkas üniversitesi Iğdır Meslek yüksek okulu öğretim görevlisi Sözer Akyıldırım'da  konuşmasında Çevre kirlili- ğine dikkat çekerek, Evet, sularımız kirleni- yor, nehirlerimiz, baraj-  larımız kuruyor. Kıtlık tehlikesinden söz edili- yor. Medya aracılığı ile toplumda panik ve korku yaratan vurguncular pirinç ve buğdayda servetlerine servet kattıla..Libya, İsrail gibi çöllerle kaplı olan ülke- lerde kıtlık olmuyor da benim güzel ülkemde nasıl oluyor da  kıtlık oluyormuş anlamakta zorlanıyorum. Spekülatör denen bu vurguncu takımı küresel aktörlerle bir anda pi- rinç ve buğdaya tavan fiyat yaptırdılar. Bizler eskiden 1980'lere kadar çok tutumlu bir toplumduk. 80 lerden sonra cilalı imaj devrine girdik. Eskiden ayakkabılarımıza pençe attırırdık, gömlekleri- mizin yakasını ters yüz edip giyerdik. Yoksul bir komşumuza yemek götürdüğümüzde kimseler görmesin isterdik. Ekmek peynir yerdik ama daha mutlu daha tasarruflu bir toplumduk. Yokluğu biliyorduk. Borçtan çok korkardık. Sonradan öğrendik meğer borç yiğidin kamçısıymış. Lütfen daha az tüketelim. Evimizdeki suyu, elektriği   daha   tasarruflu   kullanalım.Afrika'da   insanlar  açlıktan kırılı- yorken ülkemizde her gün tonlarca ekmek çöplere gitmekte” dedi.  Iğdır'a  birkaç km uzaklıktaki Metzamor nükleer santraline de  değinen Akyıldırım, şunları söyledi: "Her yıl arada bir bu santrale yönelik olarak bir takım yazı, demeçlere rastlarız. Sonrası nedir? Nasıl bir tepki vermeliyiz. Yaptırım ne olmalıdır? Bu sorunun cevabını şahsım olarak şöyle cevaplandırmak istiyorum. Komşu Ermenistan'ı bu eski santralden dolayı mahkemeye verelim. Avrupa insan hakları mahkemesine gidelim, hem tazminat talep edelim hem de kapattıralım. Hem bizim insanlarımız, hem de komşu ülkeler bu ölüm ve kanser santralinden kurtulsunlar. Buradan sivil toplum kuruluşlarına ve ilgililere duyuruyorum." diye konuştu.
            Daha sonra Uygulamalı Çevre Eğitim projesinde başarılı olan Hüsnü Özyeğin ilköğretim okulu müdürü Ergun Güvenal, İ nönü İlköğretimOkulu Müdürü Murat Aydoğdu, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Müdürü Burhan Kalafat ve Cumhuriyet ilköğretim okulu müdürü Ahmet Gelal  ile temizlik kampanyası düzenleyen Hürriyet ilköğretim okulu Çevre kulübü öğretmeni Ayşe Küçük'e  plaketleri Vali S.Saffet Karahisarlı, Belediye Başkanı Nurettin Aras, Milli eğitim müdür vekili Abbas Öcal, Çevre  ve Orman Müdürü Taner Tazegün tarafından ve- rildi. Öğrenciler ve protokol  hamam sokaktan Atatürk caddesine kadar  çevre temizliği yaptılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.