OBA VE HAKMEHMET KÖYÜNDEKİ ŞEHİTLİK ONARILARAK AÇILDI

Tarih : 2016-04-26 / Kategori : Genel Haber

OBA VE HAKMEHMET KÖYÜNDEKİ ŞEHİTLİK ONARILARAK AÇILDI

    Iğdır’da 1919 Yılında Ermeni çetecilerin yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Türk vatandaşlar için yaptırılan şehitlikler Türkiye Anıtlar Derneğince onarılarak çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra açılışı gerçekleştirildi.

 

           Iğdır ili Hakmehmet ve Oba köyleri Şehitliklerinin açılışı Iğdır vali vekili Bilgehan Karanfil ve Iğdır Ak Parti Milletvekili Nurettin Aras tarafından yapıldı.
            Açılış saygı duruşu, istiklal marşı ile başladı. 
    Türkiye ve Azerbaycan’da  ki şehitler için Kuran-ı Kerim okunmasıyla devam etti.
                   Iğdır Ak Parti Milletvekili Nurettin Aras, ”Ermenilerin bu bölgede yaptıkları çok katliam olmuştur. Açılan 3 köyde mezar vardır. 
    Biz tarihimizi ağlayarak değil öğrenerek yaşatmalıyız.         Ermeniler Ruslar tarafından şımartılmıştır. Azerbaycan’ın topraklarını işgal etmiştir. 
    Birleşmiş milletler ve MİNSK gurubunun kararına rağmen terk etmiyorlar. Benim ecdadım, benim milletim soykırım yapmamıştır. Buradan sesleniyorum gelin bütün arşivleri açalım tarihçiler karar versin diyoruz yanaşmıyorlar. Bizler soykırım yapmamışız sadece Ermeniler göç ettirilmiştir. Ermeniler Türk insanını arakadan vurmuştur. Bütün Anadolu da katliam yapmışlardır.Bugün Ermeniler ekonomik kriz içinde kıvranmaktadırlar.Fakat diasporaları tarafından Avrupa da sözde soykırım yalanını AB devletlerini parlamentolarında kabul ettirmeye çalışıyorlar.Asıl soykırımcı Ermenilerdir. İspatı buradaki toplu mezarlar. Azerbaycan’da ki soykırım Hocalıdır.Ruslar Ermeniler den desteğini çektiği anda  Azerbaycan için Erivan’ı, işgal edilen toprakları almaları çok kolaydır” şeklinde konuştu.
          Törende konuşan   Türkiye Anıtlar Derneği  Başkanı Selçuk Önal, ”Dernek olarak bir proje hazırladık ve Bu proje kapsamında Oba ve Hakmehmet köyünde bulunan şehitliklerimizin çevre düzenlemesini ve onarımını yaptık, yeni bir görünüm kazandı. Başbakanlık tanıtma fonundan, Sayın vekilimiz Nurettin Aras beyde destek verdi.1919 yılında Ermenilerce katledilen toplu, tandır kuyu mezarları onardık. Ermeniler 2015 yılında sözde soykırım yalanlarının 100. Yılını kutlarken bir toplu mezar ortaya koyamadılar. 3 kişinin bile bir arada öldüğü mezar bile gösteremediler. Bugüne kadar. Ama Iğdır’ın köylerinde bir sürü köyde toplu mezarlar vardır. Şehitliklerimize sahip çıkarak, gelecek nesillerimize vatan toprağının kutsallığını aktarmalıyız.. Toprağımıza, tarihimize sahip çıkarak gelecek nesillerimizin atalarının katliama maruz kaldıklarını bilmeleri için Görsel olarak bir şeyler bırakmalıyız. Ermenilerin 1992 yılında Azerbaycan’da Hocalı’da yaptıkları katliamı dedeleri 1915-20 yıllarında Oba da, Hakmehmet’te yapılan katliamın devamı olarak görüyoruz. Bu bölgede katliam yapmışlardır. Bugün Azerbaycan’ın topraklarının %20 si işgal altındadır. Bu bir toprak savaşıdır.. Biz gelecek nesillere düşmanlık aşılamak amacı içinde değiliz. Yalnız geçmişlerini tarihlerini bilmelerini istiyoruz.” dedi.
                Bu arada Azerbaycan Beynelhak Diaspora teşkilatı başkanı İsmail Ağayev’de yaptığı konuşmada Ermeni soykırımlarına değinerek “Ermeniler Hem Anadolu’da hem de Azerbaycan’da katliam yapmıştır. Birlik içinde olmalıyız. Ermeni yalanlarına kimse inanmasın ” dedi.
                Protokol daha sonra Oba köyüne geçerek orada ki anıtında açılışını yaparak konuşmalar yapıldı.
                Programa Iğdır Vali vekili Bilgehan Karanfil, Garnizon Komutanı Kurmay Albay piyade  Kur. Alb. Ekrem Küçükberber,  Jandarma Alay  komutanı Mustafa Ulus, Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Azerbaycan'ın Kars başkonsolosluğu Iğdır
Şubesi konsolosu Fariz Caferov, Karakoyunlu ilçesi belediye başkanı Kurban Kaya, Aralık ilçesi belediye başkanı  Bayram Teksay, Türkiye Azerbaycan Dostluk dernekleri başkan yardımcısı Serdar Ünsal, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkan yardımcısı Nazım Karadağ, Erhan Yaycılı, Kafkas Çecen Derneği başkanı Muharrem Çecen, Azerbaycan Beynelhak Diaspora teşkilatı başkanı İsmail Ağayev, Asimder başkanı Göksel Gülbey,  Protokol üyeleri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
            Hakmehmet Köyünde 1919 yılında Ermeniler tarafından köy halkının uzun Hüseyin isimli şahsın su kuyusuna doldurularak diri diri öldürülmesi üzerine yapılan kazı sonucu açılmıştır. Kurban bayramı günü köyün etrafını saran Ermeniler Türkleri bir araya toplayarak öldürmüş su kuyusuna atmışlardır. “Bugün Türklerin kurban bayramıdır, bizde bunları kurban ettik” demişlerdir. Günlerce su kuyusundan iniltilerin geldiği belirtilmiştir.
Oba köyünde ise insanları diri diri tandır damına doldurup yakmışlardır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.