HOCA AHMET YESEVİ İMAM HATİP ORTAOKULU’NUN AÇILIŞI YAPILDI

Tarih : 2016-05-30 / Kategori : Eğitim

HOCA AHMET YESEVİ İMAM HATİP ORTAOKULU’NUN AÇILIŞI YAPILDI

Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Iğdır’a bağlı Tuzluca ilçesinde yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu’nun açılışı yapıldı.

 

      Okul bahçesinde düzenlenen törende konuşan Iğdır Valisi Davut Haner, öğrencilere seslenerek bu okulda geleceğin Ahmet Yesevi’si, Mevlana’sı,Yunus Emre’si yetişmeli, Hepiniz birer Fatih, Ahmet Yesevi, Yunus, Mevlana olmaya adaysınız yeter ki , Yüreğinizde sevgi ve kardeşlik tohumlarını besleyin, kini ve nefreti değil, sizi kin ve nefretle beslemeye çalışanlara en güzel cevabınız okumakla sevgi ile vereceksiniz. Vatanınız milletinizi sevin, kin, nefret ve öfkeden uzak durun” dedi.
            Davut Haner şunları kaydetti: ”Ahmet Yesevi nasıl Hz. Muhammet Mustafa’dan aldığı meşaleyi nasıl Orta Asya’da, Balkanlarda, Avrupa’nın içlerine kadar yaydıysa, burada da bu meşaleyi daha ileriye götürecek geleceğimiz olan siz İmam Hatipli öğrencilerimiz olarak gelecekteki Mevlana, Yunus Emre olmaya aday sizler bu meşaleyi daha ileriye götüreceksiniz. Milli Eğitim Bakanlığımızın güzide okullarımızdan birisiniz. Halkımızın isteği doğrultusunda devletimizin desteği her gün sayıları artan
İmam hatip okullarında en güzel kaliteli öğrenciler yetişmektedir. Bu okul Bu coğrafyada Ahmet Yesevi ocağına en yakın bir yer Iğdır’dır. Bu isimi hiçbir zaman unutmayacaksınız hatırladıkça ismi gördükçe onun hikmetli kitabını açıp okuyacak bilgileneceksiniz. Devletimizin desteği ile Iğdır’ımız da okullaşma oranımız gittikçe artıyor.
               Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız,  “Iğdır’da Hoca Ahmed Yesevi’nin adının bir okula verilmesi bizleri mutlu etmiştir.Başta valimiz Davut Haner ve İl Milli eğitim müdürlüğüne teşekkür ederim. UNESCO tarafından dilimizin ve kültürümüzün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunan büyük fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmed Yesevi’nin ölümünün 850. yıldönümü vesilesiyle 2016 yılı "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" olarak ilan edilmesi kapsamında faaliyetlerimiz vardır.  Ahmet Yesevi Peygamber efendimizden aldığı İslamiyet bayrağını dünyanın her yerine yayarak bir meşale olmuştur. İnşallah bu okulumuzdan da gönül insanları çıkar Türk dünyasına katkı sağlar ışık olurlar” şeklinde konuştu.
              Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt’te konuşmasında şunları söyledi: ”Bugün burada büyük düşünür Ahmet Yesevi adını taşıyan okulun açılışını yapıyoruz. Kabul etmek gerekir ki, Ahmet Yesevi’nin, ilim ve maneviyat yönünden yetişmesini, büyük bir mürşit-i kâmil olmasını ve Türk-İslam dünyasında asırlarca süren bir saygınlık ve şöhrete kavuşmasını sağlayan en önemli kaynak O’nun çocukluğundan vefatına kadar ruh ve gönül dünyasını besleyip şekillendiren Tasavvuf Kültürüdür, Bir başka ifadeyle Yesevi’nin en önemli vasfı, büyük bir sufi. Bu özelliğinden dolayıdır ki Orta Asya Türk dünyasında; Pir-i Türkistan; Hazret-i Türkistan gibi lakaplarla şöhret bulmuştur. Özelikle yetiştirmiş olduğu din Alimleri ile Orta Asya da İslamiyet’in yayılması ve anlaşılmasına büyük katkısı sağlamıştır. Ahmet Yesevî, Divan-ı Hikmet adıyla yüzyıllar sonra derlenecek olan Hikmetleri aracılığıyla Türklere İslam
kolaylaştırarak benimsetmiş olup İslam inancını, Türk gelenek, inanç ve yaşam tarzı ile uygun biçimde sentezleme yolunu seçtiği anlaşılacaktır.
İslâm Dininin en güzel öğrenildiği eğitim kurumlarından birisi ve en önemlisi İmam-Hatip Okullarıdır .‘’De Ki Hiç Bilenlerle-bilmeyenler bir olur mu? Zümer Suresi 9. Ayet´in Meâli,hatırımdan hiç çıkmaz.  İmam-Hatip Liselerinin ilme ve ilim adamına verdiği bu büyük değer sebebiyledir ki bu okullardan binlerce dini ilimlerde ve diğer ilim dallarında bilim adamı, devlet adamı, ülkemize faydalı aydınlar yetişmiştir, Görülüyor ki, dini ilimlerin olduğu gibi, fenni ilimlerin kapısını da ülkemize açmakta başarılı olan İmam-Hatip Okullarıdır. Bu başarı inkâr edilemez bir
gerçektir.Türkiye´de din eğitiminin en temel ve yaygın alanı İmam-Hatip Okullarıdır. İmam-Hatip Okulları din eğitimi alanında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.Bunun içindir ki, İmam-Hatip Okulu öğrencilerinin sayısı artırılmalıdır. Dini ihtiyaçları sağlıklı karşılamanın yolu İmam-Hatip Okullarından geçmektedir. Bu okulların kıymeti iyi bilinilmelidir. ”Okulumuzun yapılışında her zaman bize destek olan iş ve işlemlerimizin hızlanması sağlayan başta Bakanlığımıza, Sayın Valimiz Davut Haner’e, Tuzluca kaymakamımız İbrahim Çivelek’ e, özel idare genel sekreterimize ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
                   Açılış saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunması ile başladı. Öğrenciler ilahiler okudular. Daha sonra sınıflar gezildi.175 öğrencinin eğitim gördüğü okula Ahmet Yesevi Üniversitesi bir kitaplıkta kurdu.
           Açılışa    Iğdır valisi Davut Haner, Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Tuzluca kaymakamı İbrahim Çivelek, Iğdır Üniversitesi Rektörü İ.Hakkı Yılmaz, Özel idare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Halfeli Belediye başkanı Reşat Başkara, Telekom Müdürü İzzettin Doğan, Ak Parti İl başkanı Ahmet Tutulmaz, Kültür müdürü Osman Engindeniz, Sanayi Müdürü Mehmet Kanyar, Milli eğitim şube müdürleri Cabbar Turan,Sedat Bilir, Tuzluca ilçe milli eğitim Müdürü Latif Oğur, şube müdürü Ahmet Özkaplan ve vatandaşlar, öğretmenler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.