Ramazanda Beslenme Önerileri

Tarih : 2016-06-09 / Kategori : Sağlık

Ramazanda Beslenme Önerileri

Iğdır Kamu hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Iğdır Devlet Hastanesi Diyetisyenlerinden Umur Doğay ÖNAL’dan Ramazan Ayında Beslenme önerileri ;

     Ramazan ayı sağlık açısından ve manevi yönden arınma ayı olarak kabul görmekte normalde 12 saat olan açlık süresi ramazan ayında 16/18 saat aralığına çıkmaktadır. Bu nedenle dengeli bir beslenme programıyla ramazan ayını sağlıklı bir biçimde geçirebiliriz.
    Ramazanda Beslenme Kuralları; Günlük Sıvı tüketimi 2-2,5 lt arasında olmalıdır ayrıca tuz kaybını önlemek için iftarda 1 su bardağı ayran tüketimine özen gösterilmelidir.
    Sahur sırasında yağlı yemeklerden ve kızartmalardan kaçınılmalı, mümkün olduğunca kahvaltı tüketimine özen gösterilmelidir. Kahvaltıda domates,salatalık gibi su içeriği yüksek besinlerin yanında Protein içeriği yüksek besinlerin tüketimide tokluk hissinin oluşmasına rol oynamaktadır. Ayrıca kan şekerinde düzensizlik yaşayan bireyler meyve suyu tüketimini sınırlandırmalıdır.
Uzayan açlık süresinden dolayı barsaklar tembelleşmektedir, bu nedenle iftar sırasında ana yemek tüketilmeden önce hoşaf , çorba gibi sıvı besinlerle iftar açılmalıdır.
    Ramazan ayında şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli mümkünse ana yemekten yarım saat sonra tüketilmelidir. Ayrıca Reflü’sü olan bireyler su tüketimini yemekten yarım saat sonra yapmalıdır.
    Ayrıca Ramazan ayında iftarla sahur arasında en az iki ara öğün yapılmalı ve iftarda glisemik indeksi yüksek besinler yerine glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketimi tercih edilerek kan şekerimizi dengeleyebiliriz ve tatlı krizlerinin önüne geçebiliriz.
    Son olarak iftardan 1 saat sonra yürüyüşe çıkılmalı en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası