DOLU KAYSI HASADINI DÜŞÜRDÜ

Tarih : 2016-06-23 / Kategori : Genel Haber

DOLU KAYSI HASADINI DÜŞÜRDÜ

IĞDIR’DA HER DERDE DEVA KAYSI HASADI BAŞLADI

           Doğu Anadolu Bölgesinin Çukur ovası Iğdır da kaysı hasadı başladı.
             Türkiye'nin en güzel sulu kaysısının yetiştiği Iğdır'da yetişen kaysılar başta İstanbul,Ankara ,İzmir ,Erzurum,Bursa gibi büyük iller ile çevre il ve ilçelere gönderiliyor .
              İstanbul da "Tokaloğlu veya Iğdır kaysısı" olarak satılan kaysının bu sene bahçede fiyatı 1.5 TL ile 2.5 TL’den başlıyor.
          Kaysı alıp satan  Gündüz Yıldırım "Bu sene kaysı az  en son yağan dolu kaysılara zarar verdi.Tarım bakanlığı çiftcinin zararını ödemeli Iğdır’ın %80 kaysısı zarar gördü. Dolu vuran kaysıları 60 kuruşa meyve suyu fabrikasına satıyoruz. İşci parasını bile kurtarmıyor. Bu sene çiftçi kaysıdan umduğunu bulamadı. 1.5 TL ile 2.5 TL aldığımız kaysıları kalitesine göre ayırıp büyük şehirlere gönderiyoruz oralarda da 3 ile 5 TL çıvarında satılıyor. Kaysı Kalbin dostudur Cilde ve kanser hastalığına iyi gelir. her derde davadır. "dedi.
           Kayısı Üreticisi Turgay Bağrı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de açık arazide ilk kayısı hasadının Iğdır’da yapıldığını kaydetti.
            Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 10 bin ton ürün hasadının yapılacağını ifade eden Bağrı, Şimdilik meyvenin iç piyasaya sunulmasının yapıyoruz.
             Bünyamin Bahar ,”10 yıldır bu işi yapıyoruz. Iğdır kaysısı sofralık olduğu için tercih ediliyor. bu sene 100 ton kaysı almayı planlıyoruz.Bu sen dolu vurması kaysıların rekoltesini düşürdü. Mecburi dolu vuran kaysıyı ayırıyoruz. Kısacası zarardayız “dedi. 
    Kaysı bahçelerinde kaysı toplamaya gelen  işçilerden “Ali Yıldırım da “ Üniveristede okuyorum.
     Harçlığımı çıkarmak için kaysı topluyorum. Günlük 60 tl alıyorum. Ramazanlık oruçta tutuyorum zor oluyor ama  mecbur çalışıyoruz ”dedi.
          Iğdır da kaysı bakkallarda 3 ile 5  TL arasında satılıyor.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.