Astma, bronşial, allerjik hastaları – DİKKAT!!!

Tarih : 2016-08-11 / Kategori : Kültür & Sanat

Astma, bronşial, allerjik hastaları – DİKKAT!!!

Astma, bronşial, allerji hastalıklarının tedavisi için müthiş duz mağaraları

    Nahcivan Özerk Cumhuriyyeti Fizyoterapi hastanesi 1979 yılında 29 aralık tarihinde Nahcivan TUZ Madeni zemininde, deniz seviyesinden 1173 metre yükseklikte kullanıma verilmişdir.
    Astma hastalığının tedavisi için kullanılan mağara hazırda günümüzün taleplerine tam uygun modern sağlık merkezine çevrilmiştir. Dağın içine doğru 300 metre uzanan və duvarları tuz kayaları ile kaplı DUZDAĞ Fizyoterapi Merkezinin dünyada eşi benzeri yoktur. Buraya gelenler ortalama 1 hafta geceleri tuz mağarasında geçirdikten sonra  yeniden sağlıklarına kovuşuyorlar.
    Bilgi için söyleyelim ki, Dünya Sağlık Örgütünün bildirisine göre, dünya toplumunun ortalama 10 oranda kısmı allerjik hastalıklardan mağdur, bunun da 1,5 – 2 % bronşial astma hastasıdır. Bilgilere göre, dünyada 15 milyon insan bronşial astma  hastasıdır. Bir çok hastalıkların, hem de bronşial astmanın tedavisinde tuz  mağarası ortamında uygulanan tedavi, yeni skleroterapi daha uygundur.
    Oksijen ve zengin tuz minerallerinin yarattığı hava akciğer hastalıkları – bronşial astma ve bu gibi kronik hastalıkların tedavisinde  müstesnadır. Burada herkes tedavi ala bilme şansına sahiptir.
    Fizyoterapi hastanesi kendi tedavi yöntemlerine göre diğerlerinden birçok özelliklerine göre daha üstündür. En iyi tedavi merkezi gibi tanınan Ukraynadaki hastane 206 metre yerin derinliginde yerlestiğinden, hastaların buraya asansör yardımıyla inmesi gerek. Bu yöntem tansiyon farkına ve hastaların kötüleşmesine neden oluyor. Bu nem oranının ve patlayıcı  güce sahip metan gibi zehirleyici qazların normalden fazla olması kendi etkisini gösteriyor. Nahcivandaki ise dağın altında yerleştiğinden bu gibi sorunlarla karşılaşılmıyor. Burada sıcaklık orani sabit ,nem oranı düşük, havada zararlı qazlar yoktur. Hastane horizontal şekilde olduğundan buraya gelen hastalar tahmini 300 metre mesafelik yolu kendileri kat ede biliyorlar. Diğer taraftan Nahcivanda havanın temiz, iklimin kuru, güneşli günlerli  sayının çok olması ise hastanede nem oranının normalde kalmasına sebep oluyor. Bu şartlarda burada tedavi gören hastalar en kısa zamanda iyileşiyorlar.
Nahcivan Duzdağ Fizyoterapi Hastanesinin yeraltı bölümünün şahmatvari hatlarında ventilasyon doğaldır, yani havanın akım hızı 0 – 0,1 m / saniyeye ulaşıyor.  Mağarada doğal disperli Na + Cl –iyonları sabittir. Mikrop cisimleri mağarada çok azdır. Hastanenin yerleşydiği alan ekolojik olarak yüksek temizliye sahipdir. Bu yüzden mağarada zararlı kazlar (metan kazı) hiç yoktur. 2003 yılında hastanenin yeraltı bölümünde en modern taleplere uygun olarak yeniden yapılandırılmış, yeraltı bölümü genişlendirilmiş, modern cihazlar ve techizatlarla sağlanmışdır. Hastane çalışmaya başladığı andan itibaren bu güne kadar bronşial astmanın tedavisinde duz mağarası ortamında yapılan tedavi, yani sklenoterapi yöntemi ile 35000den çok hasta tedavi almışdır. 
    Çocuklarda iyileşme 4 ve 5-ci gün belli oluyor. Büyüklerde ise bu bir az farklıdır. Yani hastalığın gidişatına bağlı bir grup hastada iyileşme 2 haftadan sonra bazılarında ise yaşadıkları yerlerde 15-30 günden sonra kendi etkisini gösteriyor. Tuz mağarası ortamında uygulanan tedavi İtaliya, Macarıstan, Polşa, Almanya, Ukrayna ve Romanya gibi ülkekerde sık görülüyor. Bunlar içerisinde en effektiv etkisi olan şifa ocağı ise Nahcivan Özerk Cumhuriyyetinde yerleşen Duzdağ Fizioterapi Merkezidir. Nahcivan Fizioterapi Hastanesinde bronşial astmanın tedavisinde tuz şahtası ortamında uygulanan tedavi, yani sklenoterapi Ukraynanın Ujqorod hastanesinin metodik taleplerine uygun yapılıyor. Yani hastalar 2-3 gün hastanede adaptasyon oluyorlar. Bundan sonra akşam saat 18:00-dan sabah 08:00-a kadar büyükler 20-24 seans, çoçuklarsa 14-18 seans yeraltı bölümde oluyorlar.Bu zaman hastalığın derecesinden, bununla birlikte giden hastalıklar genel olarak genel sağlık durumundan bağlı değişe biliyor. Tedavi bitdikten sonra büyüklerde 65-70%, çocuklarda 80-95% iyileşme oluyor. 
Hastalar mağaraya gitmekle beraber, gerekirse bazı ilaçları, fizyoprosedurlar, tedavi amaçlı spor, göğüs masajı alıyorlar. Mükmkün olduğu kadar ilaçlar az kullanılıyor (hasta kortikosteroidler kullanıyorsa dozaj azaltılıyor).  Skleroterapi hastada boğulma krizleri (Status Asmatikus)  olmadığı zamanlarda ve ya remission  devrinde kullanılıyor. 
    Son aylarda bu tedavi merkezine kişiler toplu olarak başvuru yapıyorlar. 2016 senesinde ilk 5 ayda Nahcivan Fizioterapi Hastanesinde 988 hasta tedavi almıştır. Merkeze başvuru yapan hastalardan Kanada, Rusiya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyyeti, Moldova, Ukrayna, Gürcüstan, Kazakistan ve diğer ülkelerden olan hastalar daha çok. Nahcivan Fizioterapi Hastanesinde evladını tedavi etdiren Kazakistan vatandaşı, Astana şehrinden Tolentayeva Yerkeş “ben Kazakistanın Astana şehrinde yaşıyorum. Çocuğumun tedavisi için ilk defa Nahcivana geliyorum. 5 yaşındaki evladım 3 yaşından itibaren bronşial astma hastalığından mağdurdur. Ben Duzdağ Fizioterapi Merkezi hakkında burda tedavi olan vatandaşlarımızdan duymuştum. Onlarda eski yıllarda bu tedavi merkezinde tedavi olunarak şifa bulmuşlar. Biz de geçen sene bunu duyduk ve buraya gelmek için karara vardık. Hazırda 13 günlük tedavinin 10-cu günü ve artık iyi etkisi kendini belli ediyor. Umut ediyoruz ki, tedavi iyi sonuçlanacaq ve gelecek yıllarda da biz bu tedavi merkezinden yararlanacağız”. Misafir Nahcivanın güzelliklerine hayran kaldığını bildirerek Batabatda olduklarını, yüzen adanı, oradaki soğuk doğal çeşmeleri, Ashâb-ı Kehf ziyaretgahını çok beğendiklerini özellikle vurğulamışdır. Türkiye Cumhuriyyetinin Antep vatandaşı Mehmet Ali Kavak: “Ben Duzdağ Fizioterapi Merkezi hakkında internet aracılığıyla bilgilendim ve dünyada bu hastalığın tedavisi için en iyi tedavi merkezi olduğuna inandığımdan buraya geldim. 10 seneden fazladır astma bronşit hastalığından ızdırap çekiyorum. Dünyanın bir çok ülkelerinde tanınmış doktorların kabulunda olsamda hiç bir pozitiv sonuç alamadım. Duzdağ benim son umudumdur. Artık tedavinin 5-ci günü olmasına rağmen kendimi iyi hiss ediyorum ve hızla iyileşeceğime inanıyorum. Nahcivanlılar çok sıcakkanlı ve misafirperverdiler. Burda olduğum 5 günlük zaman diliminde Nahcivnın gezmeli-görmeli yerlerinde tarihi abidelerinde ve ziyaretgahalarında oldum. Umut ediyorum ki, Duzdağ Fizioterapi Merkezinde bundan sonra da binlerce insan şifa bulacaklar.” 
Mehman Şabanov, jurnalist, naxcivanxeberleri.com saytı başkanı
Amine Hüseynova, Uzman Doktor

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası