ODA VE BORSA ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Tarih : 2016-08-27 / Kategori : Genel Haber

ODA VE BORSA ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

            03.08.2016 tarihli ve 6736 sayılı ‘Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’ 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

    Kanun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak olan oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmını da kapsıyor. Bunların haricindeki oda ve borsa alacakları ise kapsam dışında kalıyor.
    Iğdır Ticaret Borsası  Yönetim Kurulu Başkanı Serhat KUMTEPE , söz konusu kanunla gelen hükümler konusunda aydınlatıcı bilgileri üyeleriyle paylaşmak üzere bir yazılı açıklama yayınladı. Kumtepe açıklamasında öncelikle anılan maddenin 30.06.2016 tarihinden önceki alacakların tahsilini düzenlediğinden Ekim ayında ödenmesi gereken 2016 yılı aidatlarının 2nci taksitlerinin madde kapsamı dışında kaldığının altını çizdi. Kumtepe , bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 19.08.2016 tarihinden önce üyelerin borç asıllarının kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacakların, üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silineceğini ifade etti. Kısmen ödeme olması halinde ise bu ödemeye tekabül eden orandaki gecikme zamları affedilecek olup, ödenmemiş kısma ilişkin gecikme zamlarının silinmesi söz konusu olamayacak.
    Taksitlendirme imkanı…
    Üyelerin kanunda belirtilen taksitlendirme imkanından yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar oda ve borsaya bir dilekçe ile başvurması gerektiğini ifade etti. Taksitli ödeme yapmak istemeyen üyeler ise ilk taksit ödeme süresinin sonuna kadar aidat borcu aslının tamamını yatırarak bu Kanun hükmünden yararlanabilir. Toplam meblağ, üyenin talebi doğrultusunda, azami altı takside kadar bölünebilir. Üyenin talebi üzerine bölünen taksitler ödeme zamanları ile birlikte üyeye bildirilir. Birinci taksitin son ödeme günü 30 Kasım 2016 olup, altı aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit birer aylık dönemler halinde tahsil edilir. Kumtepe , taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde yapılandırmanın iptal edilerek aidat borcunun eski haline döndürüleceği ve o ana kadar yapılan tahsilatların borçtan düşülerek günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edeceği uyarısında bulundu.

          Oda ve Borsa aidat borçları nedeniyle icra işlemlerinin başlatılmış olması durumunda, taksitlendirme için başvuran üyelerin icra işlemleri durdurulur ve yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez. Kumtepe, bu hususta, borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerektiğini; taksitlerden herhangi birinin süresinde ödenmemesi durumunda ise, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibinin devam edeceğini önemle vurguladı. 
       Borçlarını taksitlendiren askıdaki üyeler, borçlarının tamamı ödemedikleri müddetçe askıdan indirme işlemi yapılmayacak olup, taksitlerin tamamını ödemeleri halinde ise son taksit ödeme günü itibariyle üye odalarda yönetim kurulu/borsalarda meclis kararıyla askıdan indirilir ve bu üyelerin isimleri meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılır. Yapılandırma süresi içinde askıdan inmek için başvuranların ise yapılandırma sonuna kadar ödeyecekleri taksitlerin toplamını defaten ödemeleri halinde askıdan indirme işlemi yapılacaktır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.