ESKİDEN YAŞADIĞI KASABAYI HEYKELERLE VE ÇİÇEKLERLE DONATTI

Tarih : 2016-10-27 / Kategori : Genel Haber

ESKİDEN YAŞADIĞI KASABAYI HEYKELERLE VE ÇİÇEKLERLE DONATTI

          Iğdırda Sosyal medya üzerinden başlatılan “Yaşadığın yere gelecek için bir iylik yap” kampanyası doğrultusunda hayır sever bir vatandaş doğup büyüdüğü köyü geçmişin izlerini taşıyan heykellerle donattı.

Iğdır’ın Melekli beldesinde İstanbul bulvarı ,Nevruz meydanına kendi imkanlarıyla Selçuklu hanedanı sultan Melikşah, Atatürk silueti  ve bir çiftçi heykeli yapan coşkun oluz doğup büyüdüğü kasabaya başlatılan kampanya doğrultusunda bir çok güzellikler kattı.
    ‘İnsanları güzel olan köyün çevresi de güzel olsun’ düşüncesiyle böyle bir hizmete başladıklarını belirten Oluz İstanbul bulvarı Nevruz meydanı üzerinde yapılan heykellerin yanı sıra eski Türklerin kullandığı 12 hayvanlı takvim, tarihi objeler, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma yaparak nevruz meydanını zamanla bir açık hava müzesi haline getireceğini söyledi.
             Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Oluz şunları kaydetti ;  Iğdır tarihi açıdan ele alındığında. geçmişte bir çok uygarlığın izlerini taşıdığı ve bir çok medeniyete  ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.
       Melekli ise bu bağlamda 11. Yüzyılda büyük Selçuklu devleti hanedanı Melikşaha mekan olmuştur. Melikşah   1060 yılında Surmari ve Kars ani kalelerini işgali hazırlığında ordugahını Meleklide bulunan Kaleiçi mevkiye kurmuştur. Bu nedenle adını Melikşahtan alan beldemiz Melikli olarak tarih sayfalarına geçmiştir.
       Bende Meleklinin tarihteki bu önemine dikkat çekmek için Melekliye temsili bir Melikşah heykelinin yapılmasının doğru olacağını düşünerek bu çalışmayı yaptım. Yeni nesil gençler geçmişte dünyaya hükmeden ecdatlarımızı tarihimizi daha iyi tanısınlar diye.
               Daha önce bu alanda herhangi bir eğitim almadığını belirten Oluz,  bu benim ilk denememdir. Fakat  resmim ve el becerim iyi olduğundan bu tür şeyleri zorluk çekmeden yapabileceğime inanıyorum.  Kullanılan malzeme ise kalekim, şiş ve puntalı tellerden ibarettir.                                    Bu çalışma ilk denemem olmasına rağmen köydeki arkadaşlar beyendiklerini söylediler   ve devam edersen daha güzelini başarırsın dediler..  bende ikinci olarak şu karşıda gördüğünüz çiftçi heykelini yaptım.
          Çiftçi heykelinde ise şunu anlatmak istedim;  Iğdır yakın zamana kadar şeker pancarı üretiminde  bölgenin merkezi halindeydi. Fakat zaman zaman yapılan kota uygulamaları nedeniyle pancar üretimi tamamen ortadan kalkmış oldu bende  Iğdır’ın en bereketli ürünlerinden biri olan şeker pancarına vurgu yapmak için çiftçi heykelinin eline bir pancar sökme aleti tutuşturdum umarım bu bir mesaj olarak algılanır.  yeniden şeker pancarı üretiminde bölgenin merkezi haline geliriz.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.