KANSER ÖLÜMLERİ GİTTİKÇE ARTIYOR

Tarih : 2016-11-16 / Kategori : Sağlık

KANSER ÖLÜMLERİ  GİTTİKÇE ARTIYOR

        SERDAR ÜNSAL” MEDZOMOR KAPATILMALIDIR METZOMOR NÜKLEER SANTRALİNİN YAYDIĞI RADYOSYONUN BELİRTİLERİ DEVAM EDİYOR SON 10 GÜNDE 3 KİŞİ GENÇ YAŞTA KANSERDEN HAYATINI KAYBETTİ” DEDİ.  

          Iğdır’da kanser vakaları büyük artış göstermeye yaşlı genç demeden ölümlerine neden olmaya devam ediyor.
          Her zaman Iğdır’ın sorunlarını dile getiren Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Iğdır Azerbaycan evi derneği başkanı gazeteci Serdar Ünsal,  her yıl Iğdır’da 500 diğer illerde 250  civarında kişiye kanser teşhisi konuluyor.”dedi.
    Iğdır Devlet hastanesine tedavi amaçlı giden ve hayatını kaybeden kişi sayısının  bir hayli fazla olduğunu ifade eden Ünsal, 200. bin nüfuslu bir ilde, yılda kanser nedeniyle ölen kişi sayısı Iğdır Devlet hastanesi kayıtlarına göre 400 civarında… İl dışında tedavi gören ve orda ölüp Iğdır’a getirilen kanser vakası da en az 400 civarındadır. Son on günde herkesin tanıdığı  Cengiz Bilen, Leylan Yoncalı ve Fatma Sayan kanserden hayatını kaybetmiştir..Bununla birlikte tespit edemediğimiz çok sayıda insan bir yıl içinde kanserden hayatını kaybetti.  Edindiğimiz  bilgiye göre, 1990’lı yıllarda Iğdır ilinde 15-20 kanser vakası, 2000’li yıllarda 50-60 kanser vakası ve 2010-2011-2012 yılında ise her yıl 300 civarında 2016 yılında ise bu sayı 700 çıvarında kanser vakasının görülüyor.”şeklinde konuştu.
         Iğdır’da en çok Akciğer,kolon,mide,bağırsak kanserinin görüldüğünü ifade eden   Serdar Ünsal”  Daha geçenlerde Iğdır da yapılan bir toplantıda TAEK mühendisi Dr. Gürdal Gökeri ve AFAD uzmanı Yasin Genç, yaptıkları konuşmalarda metsamor nükleer santralinin konumu ve zararı hakkında bilgi verdiler; “ Şu anda korkulacak bir şey yok her  gün düzenli olarak gerek Türkiye genelinde 193 istasyonda ve Iğdır’da ölçümler yapıyoruz. İnsan sağlığına zarar verecek bir radyasyon miktarı yoktur. AB değerleriyle aynıdır. Her ihtimale karşı halkımız bilinçlenmeli radyasyon olduğu anda 4 ve 20 km alandaki insanlar iyotlu hapı almalı herkes oradan süratle tahliye edilmelidir.300 km uzaklıkta yetişen gıda maddeleri bile tüketilmemelidir. Eller yıkanmadan ağza götürülmemelidir. İyot tabletleri ev ev dağıtılmalı vatandaşlar bilgilendirilmelidir” dediler.
           Peki   insanlar kanserden neden ölüyor, sakat doğumlar, kadınların hamile kalmaması, düşük yapması, hayvanlarda yavru  atma, özürlü doğum  sebze ve meyvede verim düşüklüğünün sebebi nedir ? Bu santral hemen kapatılmalıdır. Hem Türkiye’yi hem de Azerbaycan’ı tehdit ediyor.Hastane kayıtlarının halka açıklanması gerekiyor. Hatta bir tek Iğdır Devlet Hastanesi kayıtları da yetmez. Erzurum, Ankara ve İstanbul’da tedavi görürken yaşamını yitirenlerin de kayda geçirilmesi gerekmektedir…”dedi
             Ünsal,” Ermenistan’da bulunan Medsamor nükleer santrali 1988 yılında yaşadığı 6.9 şiddetinde bir depremde hasar gördüğü için derhal kapatılıyor. 1990 yıllarında Iğdır’da kanser vakası 15-20, ilerleyen yıllarda hasar gören Medsamor 1995 yılında tekrar faaliyete sokuluyor. Yine hastane kayıtlarına göre 2000 binli yıllarda kanser vakası artışa geçiyor ve 40-50 kişinin kanser teşhisi ile hastaneye başvurduğu görülüyor… Hasarlı Medsamor çalışmaya devam ederken bu kez kanser vakası inanılmaz bir artış göstererek 300’lerde seyretmeye başlıyor. Çernobil vakası da aynı olmadı mı yıllar sonra etkileri görüldü. Medsamor’un etkileri de  10 yıldan fazladır  görülüyor. Kadınlar hamile kalamıyor. Düşük doğumlar oluyor.Özürlü doğumlar var. Hayvanlarda sakat özürlü doğum  sebze ve meyvelerde büyük değişim var Bütün dünya bu konuda ayağa kalkmalıdır
“şeklinde konuştu.…
   Ermeni yetkililer, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan santralin ancak 2026  yılında kapatılacağını söylüyorlar.
           ARAS NEHRİ İLE SOĞUTULUYOR
1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde ilkel teknolojiyle inşa edilen Medsamor Nüklüer Santrali, Iğdır'a 16, Kars merkeze 60 ve Ermenistan’ın başkenti Erivan'a 40 km mesafede bulunuyor. Kaynağını Aras Nehri’nden alan hafif suyla çalışan eski model santral olan Medsamor, Ermenistan'ın Kuzeybatısı’nda 1988 yılında meydana gelen büyük deprem sonrası güvenlik endişesi sebebiyle 7 yıllığına kapatılmıştı. Ancak 1995 yılında yeniden faaliyete geçirilen santral, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Ermenistan, Metsamor'u Amerika ve Avrupa Birliği'nin yıllardır karşı çıkmalarına rağmen alternatifi olmadığını bahane ederek çalıştırmaya devam ediyor.
Amerika ve Avrupa Birliği, Metsamor'un kapatılıp daha güvenli hale getirilmesi için Ermenistan’a yıllarca milyonlarca dolar yardım yaptı. Ermenistan ise bu paraları başka ihtiyaçları için harcadı. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.