Karabağ Kilimleri Iğdır'da yaşatılıyor

Tarih : 2016-12-12 / Kategori : Kültür & Sanat

Karabağ Kilimleri Iğdır'da yaşatılıyor

IĞDIR VALİSİ KİLİM ATÖLYESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

    Çiçek motifleri ve canlı renkleriyle dikkati çeken Karabağ kilimi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kurulan atölyelerde yaşatılmaya çalışılıyor.
                    Çiçek motifleri ve canlı renkleriyle dikkati çeken Karabağ ,Anadolu ve Osmanlı  kilimi, Iğdır’da  23 yıl önce kurulan atölyelerde yaşatılmaya çalışılıyor.
                 Iğdır Valisi  Ahmet Turgay Alpman, Ahıska konutlarında bulunan Karabağ ve Osmanlı motiflerinin dokunduğu kilim atölyesinde incelemelerde bulundu.
            Vali Alpman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren atölyede Karabağ kilimi dokuyan 15 kursiyer, ile sohbet ederek kurs hocası Sakine Cangel’den kilimlerle ilgili bilgi aldı.
                Kilim tezgahının başına oturarak ilmek atan Vali  Alpman,”Bu atölyede Karabağ ve Osmanlı motifleri işlenerek kilim dokunuyor. Burada çalışan kursiyerlerin azda olsa aile ekonomilerine katkı sağlanıyor. 2017 yılında iş kur dan proje yapılarak daha çok kazanmaları için çalışacağız.Kültürümüzün kilimlerde yaşatılması güzel bir olay kursiyerlerimiz hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomilerine az da olsa katkı sağlıyorlar.”dedi.
               Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 4 ayrı atölyede Karabağ  kilimi dokuyan 60 kursiyer, hem aile ekonomilerine önemli katkıda bulunuyor hem de meslek öğreniyorlar. Genç kız ve kadınlardan oluşan kursiyerlere, ürettikleri kilim başına belli bir ücret ödeniyor. Kursiyerler yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişlere göre de dokuma yapıyor.
            Kök boya kullanılarak çift yönlü kullanılan kilimlere hayat veren genç kız ve ev kadınlarının dokuduğu Karabağ kilimi, metrekare fiyatı 150-200 lira arasında satışa sunuluyor.
             Usta öğretici Sakine Cangel, yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi müdürlüğü bünyesindeki atölyelerde yöreye ait Karabağ ,Anadolu ve Osmanlı kiliminin yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.
            Cangel " Bu yöreye ait olan kilimciliğin yok olmaması için çalışıyoruz. Özel desenleri olan Karabağ kilimleri Osmanlı saray motifleriyle dokunuyor. Müşterilerimizin isteğine göre Anadolu motiflerini de yapıyoruz. Karabağ kilimlerini yaşatmak için uğraş veriyoruz."

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası