KUZU MAKİNESİ SAF ROMANOV KOYUNU ARTIK IĞDIRDA YETİŞTİRİLİYOR

Tarih : 2017-01-12 / Kategori : Genel Haber

KUZU MAKİNESİ SAF ROMANOV KOYUNU ARTIK IĞDIRDA YETİŞTİRİLİYOR

          Iğdır’da Bülent OK adlı yetiştirici tarafından kuzu makinesi olarak bilinen Romanov koyunları ile çiftlik kuruldu.

 

       Iğdır AVM Saf Romanov Koyun Çiftliği adı altında Yaklaşık 10 dekar araziye sahip çiftlikte yetiştirciliği yapılan Romanov koyunun en önemli özelliği, yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmasıdır. 
    Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkati çekmektedir. 
    Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi, ikiz üçüz hatta dördüz yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak öne çıkmaktadır.  
    Kuzu makinesi olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğer doğurgan koyun ırklarından ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzularında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin iyi olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12-13km) yürüme kabiliyetlerinin iyi olması, uzun süre damızlıkta tutulabilmeleri ,yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve karlı bir koyunculuk için avantajlı kılmaktadır. Romanov koyunu herhangi bir başka ırkın kanını taşımayan saf bir ırktır. Bu özelliği nedeniyle melezlemede arzulanan melez azmanlığı ile artan kuzu sayısı ve yüksek yaşama gücü ile dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar, mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır.
    Romanov koyunu fiziki özellikleri; ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg olup ergin canlı ağırlık erkeklerde 50-70 ve dişilerde 40-50 kg civarındadır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.
    Bacakları vücutlarına göre biraz kısadır. Her iki cinsiyet boynuzsuz olup baş kısmında beyaz lekeler bulunur. Dişilerde döl veriminin yüksek oluşuna işaret eden bel çukuru dikkat çekici şekilde belirgin iken erkeklerde ise vücut arkadan öne doğru gelişme gösterip döş kısmı kaslı olup ve yele şeklinde
kıllarla kaplıdır. Kuzularda ilk doğduklarında siyah kıl tipi, parlak siyah renkli olup ilerleyen yaşlarda grimsi mavi yapağı örtüsüne sahip olurlar. 100 günlük laktasyonda 150 kg, rekortmen hayvanlardan 200-250 kg civarında süt alınabilmektedir. Sütteki yağ oranı %7,5 olup folik asit miktarı bakımından
koyun ırkları içinde en yüksek değere sahiptir. Yılda 2 doğum veya iki yılda 3 doğum özelliğine sahip Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat civarında olup diğer tüm koyun ırklarından daha uzundur.
         Konu hakkında bilgi veren Çiftlik yetkilileri 2 aya yakın zamandır koyunlara baktıklarını, doğumlarının başladığını ve bölge için iyi bir ırk olduğunu ve bölgeye damızlık satışı yapmak istediklerini vurguladılar. 

Facebook Beğenenler

  1. Harun 2017-11-21 22:25:22

    SAFKAN ROMANOV KOYUNU! Yurtiçinden gebe anaç safkan romanov koyunu,kuzusu veya İsteyenlere yurtdışından safkan romanov koyunu temin edebiliriz. Tel : 05462626112-05532798828. Yurtdışından satın almak isteyenler için; Hayvanlarınız ukraynaki çiftliğimizden kendiniz gelip seçebilirsiniz. Tüm işlemler (hayvanlar,gümrükleme,nakliye,ukraynadaki veteriner ve resmi işlemler) bizim tarafımızdan halledilecek şekilde kapı teslim çalışıyoruz. Hayvanlar gebedir. Minimum 100 baş olmak üzere istediğiniz kadar getirebiliriz. Tüm bu konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Hayırlı ve bereketli günler. tel :05462626112-05532798828

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.