Iğdır Devlet Hastanesinde ilk defa kapalı böbrek taşı ameliyatı yapıldı

Tarih : 2017-01-31 / Kategori : Sağlık

Iğdır Devlet Hastanesinde ilk defa kapalı böbrek taşı ameliyatı yapıldı

            Iğdır Devlet Hastanesinde 72 yaşında sol böbreğinde 3 cm lik böbrek taşı teşhisiyle yatan Derviş  AVCI adlı hasta başarılı kapalı böbrek taşı ameliyatıyla (PNL)sağlığına kavuştu.

 

            Operasyona Op.  Dr Serkan YARIMOĞLU ve Op. Dr. Volkan SELMİ  katıldı.
Perkütan nefrolitotomi ya da PNL olarak da bilinen operasyon orta ya da büyük boydaki böbrek taşlarının  (2 cm ve daha üzerindeki taşlar) böbreklerden alınması amacıyla yapılan endoskopik bir operasyondur. Operasyon için hastanın sırt bölgesinde 8-9 milim bir kesi yapılarak buradan böbrek içerisine nefroskop adı verilen optik enstrüman geçirilir. Böbrekteki taş parçalara ayırılır ve parçalar aynı kesiden dışarı çıkarılır.
    Peruktan kelimesi, kelime anlamı olarak “ciltten geçilerek yapılan prosedür” anlamına gelir. Nefrolitotomi kelimesi ise Yunanca “böbrekten taşların kesilerek çıkartılması” anlamına gelmektedir. Bu ameliyatın faydaları:
    • Eskiden büyük kesiler gerektiren ve büyük riskler içeren bu ameliyatlar artık modern teknikle hastanemizde yapılmaktadır. Küçük kesiler yapılarak kolaylıkla böbrek taşları parçalanmakta ve alınmaktadır.
    • Hastane yatma süresi yaklaşık 1-3 gündür ve hastane sonrası iyileşme süresi geleneksel açık cerrahiye göre çok daha kısadır.
    Daha önceden böbrek taşı şikâyetiyle il dışına giden hastalarımız artık hastanemizde güvenle ameliyat olabilirler

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.