Iğdır’dan Yeni bir ses yeni bir nefes...

Tarih : 2017-02-10 / Kategori : Kültür & Sanat

Iğdır’dan Yeni bir ses yeni bir nefes...

   Iğdırlı yazar ve şairler yeni kitap çıkarmaya devam ediyor.

 

         Iğdır’lı olan ve halen Kuşadası’nda yaşayan Ebru Güneş’in yazdığı “Nefson”adlı romanı büyük ilgi gördü.
         En çok satan romanlar sıralamasına giren Nefson  adlı romanı yazan yazar Ebru Güneş, Romanım, küçük yaşta ailesi tarafından terk edilen bir erkek çocuğunun büyürken yaşadıklarını ele alıyor. Romanın ana karakteri, hayatına aldığı karakterlerle ‘’ Tanrıyı, hayatı, zamanı, yalnızlığı…’’ sorguluyor, kısaca karakter, neyi sorgulamak istiyorsa onu yaşıyor ve yaşatıyor. Ana karakter, yani Kutay hayatına aldığı kadınlara kendi isim veriyor. Kutay için ne ifade ediyor iseler, onları kısaltıyor ve o isimle hitap etmeye başlıyor.Nefson ise onlardan biri,fakat neden Nefson o kısım, kitabın sürpriz sonu olacağı için okuyucuya bırakmamız gerekiyor. ”dedi.
                Güneş, ”Yıllardır yazıyorum, deneme türünde, dünya da yaşanan her şeye dair yazıyordum. Bu romanı hamileliğimin ilk aylarında yazmaya başladım. Romana başladığım gün, yirmi dokuz harfinde ete kana bürünmesi gerekliliğine inandığım gündü. 
    Harflerim ancak bir esere bürünerek doğmuş olacaklardı. Romanım da çeşitli mesajlarda vermeye çalıştım özellikle günümüzde gelişen olaylarla ilgili olarak.romanda herkes kendinden bir şeyler bulacak şöyle ki,
’’ İdeolojiler, menfaatlerin altına yattığı sürece kaldırımda yatanların sadece uyruğu değişecek.’’ ( Bu sözüm kitapta mülteci sorununa değindiğim bölümde geçiyor.) ‘’Bana vurduğun bu ellerin, benim de taşıdığım bir rahimde büyüdü.’’ ( Bu söz de, kadına şiddetin ele alındığı bir paragrafta, kitapta yaşanan bir protestonun, pankart yazısı olarak karşımıza çıkıyor.) “Hayat, striptiz çubuğunda dans eden bir kadın gördüğünde, her ani hareketinde ya düşüp bir yerini kırarsa endişesi yaşayan kimselerin doğmadığı, nefisleri için insan kullanan, nefesleri için kendilerini kullandıran yaşanmışlıkların adıdır.” (Bu da, karakterin, hayatı sorguladığı tanımlardan biri.) Karakterlere, yaşamak isteyip de yaşamadığım yahut yaşayamadıklarımı yaşattım diyebilirim.Örneğin bir şehrin ışıklarına uzaktan bakıp, bir ışık seçip kapısını çalmak gibi… Veya sokakta farklı ideolojilerin belli bir karar için toplandıkları stantlara gidip,bütün kararlara imza atıp, hangi stant da daha iyi imza attım yarışına girmek gibi… Fakat kitapta geçen il ve ilçelerin hepsinde en az üç yılımı geçirmişimdir.Bir karakter hayal edilebilir, fakat bir şehrin oksijenini yazacak kadar solumadıysanız, okuyucuya sadece karbondioksitini solutursunuz. “şeklinde konuştu.
         Ebru GÜNEŞ 1981 Iğdır doğumlu. Lise öğrenimini Iğdır ‘da tamamlamış. 1998 yılında Ankara Çankaya Üniversitesi Matematik Bilgisayar bölümünü kazanmış, fakat yarım bırakarak, ikinci yıl Konya Selçuk Üniversitesinde Ziraat Mühendisliği bölümünü kazanarak eğitime devam edip bitirmiş. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapmakta. Kuşadası’nda yaşıyor. Evli ve bir kız çocuğu annesi. Haber : Özkan AYDIN

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası