Öğrenciler “Metroloji”Haftasında Sanayi Tesislerini gezdi

Tarih : 2017-05-25 / Kategori : Genel Haber

Öğrenciler “Metroloji”Haftasında Sanayi Tesislerini gezdi

             20 Mayıs Dünya Metroloji Günü Münasebetiyle Iğdır Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Iğdır Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri Organize Sanayi Bölgesindeki Sanayi Tesislerine Teknik bir gezi düzenlendi. 

 

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet KANYAR’ın geziyle ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti; Ölçüm bilimi anlamına gelen “Metroloji”nin tarihinin, binlerce yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Yıllar içerisinde ticaretin insan hayatında daha fazla yer almasıyla birlikte ülkeler arası ilişkiler de artmaya başlamış ve ülkeler arası farklı ölçüm birimleri ve yöntemleri kullanılmasından dolayı ticarette büyük sorunlar yaşanmıştır. Bunun neticesi olarak özellikle ağırlık ve uzunluk birimlerini karşılaştıracak, bu konuda birliği sağlayacak bir ölçme sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda hem ortak bir birimler sistemi oluşturmak hem de farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetler arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun da aralarında bulunduğu 17 ülke tarafından 20 Mayıs 1875 tarihinde Paris’te Metre Konvansiyonu imzalanmıştır. 
    Bu tarih günümüzde 80’den fazla ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle “Dünya Metroloji Günü” olarak kutlanmaktadır.
    Metroloji konusunda bilinç ve farkındalığın arttırılması amacıyla kutlanan bu gün; metroloji alanında faaliyet gösteren iki önemli uluslararası kuruluş olan BIPM (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) ve OIML (Uluslararası Yasal Metroloji Teşkilatı) ortak çalışması ile organize edilmektedir. 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü’nün ülkemizdeki kutlama faaliyetleri ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 81 ilde olduğu gibi ilimizde de Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
     İlimizde bu hafta çeşitli etkinliklerle kutlandı.  Dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.