RAMAZANDA BESLENME

Tarih : 2017-05-29 / Kategori : Sağlık

RAMAZANDA BESLENME

        Ramazan ayına birkaç gün kala hastanemizde görevli Diyetisyen Ediz KESEN’den  Ramazan’da beslenme konusunda bilgiler aldık. KESEN: ‘‘Ramazanda oruç tuttuğumuz için uzun süren açlık dönemlerinin, yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalıdır. Besin alımının az öğünler şeklinde fakat yüklü alınması tüketilen besinlerin daha çok depolanmasına, kan şekerinde dengesizliklere, uzun sürede kilo artışına neden olmaktadır. Bunun için Ramazan’a özel beslenme alışkanlıkları edinilmelidir.

 

· Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Bir anda fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. Gün boyu açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla yemek tüketilmemeli, yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenilmelidir.
    · İftarda boş mideye birden yüklenilmemelidir. Bunu önlemek için örneğin iftar yemeği; hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle başlayıp, biraz ara verdikten sonra ızgara olarak hazırlanmış biftek, tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlanabilir.
· Mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hafif besinler tüketilmelidir.
· İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, böylece hem bir defa da fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.
· Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden(hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal/kaymak ve gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.
· İftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacını karşılamak için 2- 2,5 litre su tüketilmeli, bununla birlikte ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır.
· Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
· Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü hem vitamin hem de mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir. Bu yüzden iftardan 1-1,5 saat sonra yapılacak ara öğünlerde meyve veya hafif sütlü tatlılar tüketilmelidir.
· Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alımını engellemek için hem de sindirimin kolaylaşması için yürüyüş ya da fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
Ramazanda kimler risk altında:
 - Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler, mutlaka ilaç saatleri ve dozuyla alakalı uzun süreli açlığı hekimlerine danışmalı.
- Emziren anneler ve hamileler için uzun süreli açlık önerilmemektedir.
 - Şeker hastaları, özellikle insüline bağımlı olanların mutlaka hekime danışması ve ardından bir beslenme uzmanı tarafından günlük beslenme planını alması gereklidir.
 - Çocuklar günlük enerji kullanımı ve gelişmekte olan vücut yapıları sebebiyle bu yılki sıcak havalar da göz önünde tutulduğunda oruç tutmak konusunda riskli gruptadır.
 - Böbrek hastaları ve diyalize bağımlı olanlarla, kan şekerinde ani düşme (hipoglisemi) sorunu olanlar oruç tutma konusunda risk altındadırlar.
 - Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlar için uzun süreli açlık ve ardından boş mideye yemek yenilmesi sindirim güçlüğü yaratabilir.
SAHUR ŞART!
 Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa Ramazan ayında da bunu sürdürmeliyiz. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır.
Örnek Sahur Menü
1 bardak süt veya 1 kâse yoğurt+1 çay kaşığı tarçın
1-2 dilim peynir
1 adet haşlanmış yumurta
Domates, salatalık, yeşillik
2-3 adet ceviz veya 10 adet badem
2-3 dilim tam buğday ekmeği
Kuru meyve veya karpuz
Örnek İftar menü
1 kâse çorba, 1 dilim ekmek ( Midenize bir anda yüklenmemek için yedikten sonra 15 dak. bekleyin )
1 küçük tabak etli sebze yemeği, 1-2 dilim ekmek
1 su bardağı ayran/1 kase cacık veya yoğurt
Ara öğün: Meyve ( Kabuklu veya kuru meyveler ) + 1 kâse yoğurt
İftar ile sahur arasında mutlaka ara öğün yapılmalıdır.’’ dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.