AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRÜ SEFER COŞAR’IN “12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ” MESAJI

Tarih : 2017-06-13 / Kategori : Duyurular

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRÜ SEFER COŞAR’IN “12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ” MESAJI

          Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında Cenevre’de düzenlenen konferansta 12 Haziran Gününü “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir.12 Haziran dünyada ve ülkemizde çocuk işçiliğine dikkat çekilmesi, kamuoyunda bilinç ve duyarlılık yaratılması, yapılan çalışmaların değerlendirilmesi açısından anlamlı bir gündür.

 

Çocuk işçiliğinin temelinde; Öncelikle yoksulluk olmak üzere, aşırı nüfus artışı, kırdan kente yoğun göç, eğitim sistemindeki aksaklıklar, istihdam olanaklarının kısıtlılığı, yeterli toplumsal bilincin oluşmaması, ailelerin eğitimsizliği gibi birçok sosyal ve ekonomik neden bulunmaktadır. Türkiye’deki gün geçtikçe artan çocuk sığınmacı sayısı da katlanarak artmaktadır.
    Çocuklar bir toplumun temeli ve geleceğidir. Fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal gelişim  ihtiyaçları  oyunla ve eğitimle beslenerek iyi  yetişen bir çocuk, sağlıklı bir yetişkin birey olarak  gelecekte içinde bulunduğu topluma  her türlü önemli katkılar sağlar. Ancak  dünyada ve ülkemizde çocuklar daha çocukluk süreçlerini tamamlamadan üretim sürecine dahil edilmektedirler. Anayasa’nın 50. maddesinde yer alan “Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uygun olmayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar, çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar” hükmüne ek olarak, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesi ile çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
    Bakanlığımızca ülkemizde çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuklarımızın başarılı bir geleceğe hazırlanabilmesi için her türlü tehlikeli işte çalıştırılmasının, bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişimlerinin olumsuz etkilenmesinden, eğitim-öğretim ortamlarından uzaklaştırılmalarının ve küçük yaşta çalışmalarının çocuk hakları açısından kabul edilemez bir durum olduğundan hareketle; çocuk yoksulluğunun önlenmesi ve çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına ilişkin risk altındaki tüm çocuklara yönelik koruyucu-önleyici tedbirleri içeren çalışmalar yapılmaktadır. Sokakta yaşayan, çalıştırılan, dilendirilen ve risk altındaki çocuklar öncelikli çalışma alanımızı oluşturmakta olup, Bakanlığımız Koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde “Sokakta Yaşayan ve /veya Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli” ile örgün veya mesleki eğitime dahil edilmeleri ve ailelerinin yanına veya kurum bakımına yönlendirilmeleri, eğitimini tamamlamış ya da iş sahibi gençler olarak rehabilitasyonu sağlanmaktadır.
     “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü”nün, ülkemiz ve  dünya çocukları için yeterli bakım, sağlık hizmetleri, eğitim olanaklarının sunulduğu,  sosyal yaşam koşullarının iyileşerek çalışmak zorunda kalmadıkları   bir geleceğe ışık tutmasını temenni ederim. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.