İl Sağlık Müdürü Erol’dan Sıcak Çarpmasına Karşı Uyarı

Tarih : 2017-07-06 / Kategori : Sağlık

İl Sağlık Müdürü Erol’dan Sıcak Çarpmasına Karşı Uyarı

         Iğdır Halk Sağlığı Müdürü Dr.Alpaslan EROL’un Sıcak Havadan dolayı bazı uyarı ve önerilerde bulundu.
İl Müdürü Erol, sıcak havalarda, güneş yanıklarının yanı sıra, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, ''Bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır'' dedi.
EROL, yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde, mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiğini belirtti.

        HAMİLE VE ÇOCUKLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
         Hava sıcaklığında olabilecek artışın nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı ve bunun, gerekli önlemler alınmadığı durumda, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan  EROL, bu durumdan, özellikle çocukların, hamilelerin, yaşlıların, kalp ve akciğer hastalarının daha fazla etkilenebileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.
         11.00-16.00 SAATLERİNDE GÜNEŞTEN KAÇININ
         EROL, yaz mevsimiyle birlikte artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
''Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır. Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmesi gerekir. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalıdırlar. Sık sık ılık suyla duş yapmakta fayda vardır. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve bulunulan ortamda hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalıdır. Ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılmalıdır. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmelidir.''
         SICAK ÇARPMASINDA NE YAPMALI
         EROL, gözlerde ağrılı kızarıklıkların olması durumunda da soğuk kompres yapılması ve bir hekime başvurulması gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak, başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan sıcak çarpması durumlarında, 112 Acil sağlık hizmeti hemen aranmalı ve güneş çarpmasına maruz kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.''

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.