TÜRK’ÜN BÜYÜK ZAFERİ

Tarih : 2017-08-30 / Kategori : Kültür & Sanat

TÜRK’ÜN BÜYÜK ZAFERİ

Dağ dağ; Zafer kolay, candan vazgeçince. Şehadet yaşamaktan büyük, İnanç dolu gövdelerde,
Bir yeni cihan herkese kaderince. Bir şey var Dumlupınar’da, Yeni günle,
Gökyüzünden seslenen: Mehmet’im, Sinan’ım, Ali’mle Başlayan,
Besmelelerle genişleyen. Her nefer bir âlem, Ne korku yüzünde, Ne gönlünde elem,
Vuruşur, vuruşur ölmez de, Kovalar, katmış önüne düşmanı Kanlı bedeniyle…

“26 Ağustos 1922.
Gün ışıkları alınlara değmedi. Şafak alabildiğine al. Kocatepe’de Mustafa Kemal…
Başladı zorlu savaş. Çatladı gök. Çöktü dağ. Koptu kızılca kıyamet. Vatan yolunda bir dövüş bu. Ölen, sağ.”
“26/27 Ağustos 1922. Savaş bitmedi ki. Olanca hızıyla sürüyor. Zafer Mustafa Kemal’e gülüyor. Mustafa Kemal ateş. Mustafa Kemal kor. Mustafa Kemal vatanlaşıyor! Tepeler yiğit yiğit. Tepeler; kilit kilit.
“27 Ağustos 1922. Taarruzda Mustafa Kemal’in askeri. Kurt Kaya; bizim Erkmen Tepe elimizde. Afyon yaslı. Ama; umut umut. Kayalıklarınca yüce.  Bizim olacak alaca karanlık çökünce. 
“28 Ağustos 1922. Düşmanı kuşatıyoruz. Yürüyor Kocatepe. Yürüyor; denizlere doğru. Yürüyor göğe.. Gökte yıldızlar iri.. Kocatepe özlemiş denizleri.. Yürüyor denizlere doğru, ağaç, su.. Mustafa Kemal’ın askeri bu..”
“29 Ağustos 1922. Yollar, İzmir’e doğru. Düşman, kurtulma çabasında. Bakmıyor akasına. Kaçıyor. Kaçanlar; az. Yollar kapalı düşmana. Kaçamaz. Amansız bir izleme, Durma, duraklama yok.
30 Ağustos 1922. Başkumandanlık savaşı… En küçük birliklere dek, Mustafa Kemal emredecek. Son koz. Düşman sıkıca çemberlenecek.  Yorgunluk ötelere. Çemberden kurtulana, arasız izleme. Amaç açık. Emir; kesin. Suları Mustafa Kemal’i bekliyor Akdeniz’in..
“ORDULAR! HEDEFİNİZ AKDENİZDİR !. İLERİ!.
Ağustos ayı şanlı tarihimize zaferler ayı olarak geçmiştir. Bu zaferlerin en önemlilerinden biri de 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Muharebesidir. 
Türk Milleti’nin, daha doğrusu siyasal ve toplumsal birlik durumunda yaşayan “Türk soylarının” çok eski bir tarihi vardır. En yerinde bir söyleyişle, “Türkler tarihle birlikte var olmuşlardır”. Yaklaşık olarak üçüncü yüzyılda Hunlar bilinmekte, beşinci yüzyılda Atilla’nın kurduğu Hun Devleti tarihteki rolünü oynamaya başlamaktadır. 
Atalarımızın dünya uygarlık ve askerlik tarihindeki yeri büyük olduğu kadar, bu gerçek, insanlık tarihinde bir “ödevin-misyonun” da ifadesidir. Tarihin oluşu ve akışında Türk’ün bu ödev içinde görülmediği zamanlar ve dönemler pek azdır. Onun başarıları kadar, yenilgileri de Dünya statükosunda önemli rol oynamış, bir Türk sorunu ile milletleri her zaman uğraştırmış, şu kadar ki, olumlu izlenimlerle sonuçları etkilemiştir. Birçok ülkeler, Türklüğü yok etme özlemini duymuşsa da, yok saymak imkânı elde edememiştir ve edemeyecektir.
Milli tarihimizin zaferler ayı olan bu ayda; milletimiz büyük askeri başarılar kazanmış, zaferlere imza atmıştır. Ağustos ayı yiğit ve yürekli Türk Ordularının sayesinde adeta Türkleşmiş, bizim olmuştur.
İşte bunlardan bazıları;
* 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi
* 11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi
* 24 Ağustos1516 Mercidabık Zaferi
* 29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi
* 29 Ağustos 1526 Mohaç Zaferi
*01 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi
* 5 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi
* 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı’nın başlaması
* 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Zafer
Ağustos ayındaki bu zafer güldestesi içinde 26-30 Ağustos Büyük Taarruz Zaferinin müstesna bir yeri vardır. 16 Yıl savaşmış büyük milletimiz başkomutan Mustafa Kemal’in liderliğinde emperyalist işgalcilere karşı  “Büyük Taarruz”  zaferiyle ayağa kalkmış, direnmiş ve başarmıştır.
Dünya askerlik tarihinde Başkumandan Meydan Muharebesi kadar kesin sonuçlar doğuran bir meydan muharebesine ender rastlanır. Başkumandan Meydan Muharebesine bu özelliği kazandıran şey, onun sadece düşman ordusunun imha edilmesi ve kesin bir askeri zaferle sonuçlanmasından değil, fakat köklü ve ulu Türk Milletinin tarihinde yeni bir dönem açmasından, tarihte yeni bir Türk Devletinin kurulmasına imkân sağlamasından ileri gelmektedir.
Bizlere bu zaferleri kanlarıyla kazandıran başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Mehmetçiklerimize, şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, minnettarlığımızı bildiriyoruz.
       Ziya Zakir ACAR
Eğitimci-Araştırmacı-Yazar

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.