SERTİFİKALI BUĞDAY TOHUMU DAĞITIMI YAPILDI

Tarih : 2017-09-18 / Kategori : Genel Haber

SERTİFİKALI BUĞDAY TOHUMU DAĞITIMI YAPILDI

        Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çifçilere sertifikalı buğday dağıtıldı. Sertifikakı Buğday Dağtımı Iğdır Valisi Enver Ünlü Başkanlığında Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde yapıldı.

          Dağıtım törenine Iğdır valisi Enver Ünlü, Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil,  Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Yolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri  Ferhat Akkuş, Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay ve çifçiler katıldı.
           Törende Konuşan Iğdır Valisi Enver Ünlü, Bu gün Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Mahsul Fiyatına Sertifikalı Hububat Tohum dağıtımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Amacımız çifçimiz kaliteli tohum ekerek üretimi artırmaktır. Her çiftçimize  10 dekarlık alana ekim yapacak  şekilde tohum  dağıtımı yapıldı. Bu tabiki yetersiz çifçimizin talepleri doğrultusunda önümüzdeki yılda bu sertifikalı tohum miktarını dahada artırmayı hedefliyoruz.”dedi.
Çifçiler, ise  Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. Sertifikalı buğdayın çok verimli olduğunu dile getirerek daha fazla tohum almak istediklerini belirtiler.  
         Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu,ise, Mahsul Fiyatına Sertifikalı Hububat Tohum Temini Projesi ile Çiftçimizin  geleneksel olarak kendi üretiminden ayırdığı  tohumluğu kullanma alışkanlığı yerine ıslah edilmiş, iyi Genotipli buğday çeşitlerine ait sertifikalı tohumluklar verilerek, üreticinin elindeki eski tohumlukların değiştirilmesi ile birim alandan elde edilecek verim ve ürün kalitesi artırılmış olacaktır,  Sertifikalı tohumlar 3 yıl ekilebilmekte ve %25 oranında bir ürün artışı sağlamaktadır. Sertifikalı tohum kullanılarak yapılan üretimde dekara daha az tohum atıldığından girdilerin maliyeti azaltılmış ve sertifikalı tohum kullanımı teşvik edilip yaygınlaştırılmış olacaktır.”dedi. 
          Yolcu, Ayrıca Çiftçilerimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın buğday için dekara 8,5 TL olan sertifikalı tohum desteğinden faydalanmış olacaktırlar. İlimiz genelinde sulu şartlarda ekilen buğday alanı 82.388 dekar olup bu proje ile çiftçilerimize 200.000 Tl bedel karşılığında 121 Ton sertifikalı Ceyhan 99 ekmeklik buğday tohumu dağıtılacaktır.   Kilogram fiyatının %40 lık kısmı  hibeli olan tohum için Iğdır Merkez, Aralık ve Karakoyunlu İlçelerimizden toplam 484 çiftçimiz baş vurmuş olup başvuru yapılan tüm talepler karşılanmış her çiftçimize  10 dekarlık alana ekim yapacak  şekilde tohum  dağıtımı yapılacak olup toplam 4840 dekarlık alanda  Sertifikalı buğday tohumu ekilmesi sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
CEYHAN -99 SERTİFİKALI BUĞDAY ÇEŞİDİ ÖZELLİKLERİ
  Bitki boyu 90-100 cm olup yatmaya dayanıklıdır. 
  Beyaz kılçıklı başak yapısına sahiptir. Başak uzunluğu orta olup, başaklar dik duruşludur.   Taneleri oval, sert, beyaz renkli olup, 1000 tane ağırlığı 42-45 gr'dır. 
  Kışa ve kurağa orta derecede dayanıklı ekmeklik bir buğday çeşididir. Yatmaya mukavim olup, gübreye reaksiyonu iyidir. Hasat-Harman kabiliyeti iyidir. Hasat olgunluğunda kılçıkları dökülmez. Verimi Sulu şartlarda ortalama  dekara 700-800 Kg /Da dır.
Sarı, kahverengi pasa ve Septoria'ya dayanıklıdır.

Facebook Beğenenler

  1. serten 2017-09-18 19:44:44

    sayın İl Valimiz ve Tarım Müdürümüzden Allah razı Olsun Bu gibi teşviklerle hem verimimiz artacak hemde kaliteli ekmeklik buğday elde edeceğiz. çok sağolsun emeği geçen herkes

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası