Adli Tıp Kurumu Faaliyette

Tarih : 2017-09-29 / Kategori : Sağlık

Adli Tıp Kurumu Faaliyette

        Iğdır’ın önemli eksiklerinden birisi olan ve Adli Tıp Kurumu, Uzm. Dr. Mustafa DOĞAN’ın gayretli çalışması neticesinde tam teşekküllü faaliyet vermeye başladı.

 

            Iğdır Devlet Hastanesiyle yapılan Protokol neticesinde Hastane içerisinde ayrılan bir bölümde faaliyet gösteren Adli Tıp Kurumu Müdürü Uzm. Dr. Mustafa DOĞAN’ı, Hastane Müdürü Mustafa Akgün, Iğdır Devlet Hastanesi Hukuk işleri büro sorumlusu Rıza Şıktaş ve işadamı Abbas Aktan ile birlikte ziyaret ettik ve Iğdır’a böyle bir kurumu kazandırdığı için başarılı çalışmasından ötürü kendilerini tebrik ettik... Dr. DOĞAN’da yaptığı açıklamada:
“Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı bünyesinde ayrı bir birim olan Adli Tıp Kurumu Başkanlığına bağlı olarak, 2015 yılı Aralık ayında Uzm. Dr. Mustafa DOĞAN’ın atanması ile fiili olarak çalışmaya başlamıştır. Adli Tıp denilince akla ilk olarak “OTOPSİ” işlemi gelmektedir. Daha önceleri ilimizin coğrafi koşulları da  göz önünde bulundurulduğunda adli ölüm olayları otopsi için Erzurum veya Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlıklarına gönderilmekte idi. Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce eksikliklerin giderilmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı, Iğdır Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği ve Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimliğince destekler sağlanarak Iğdır Devlet Hastanesi Morgunda var olan otopsi salonu tam işlevsel hale getirilmiş ve bütün ekipman yenilenerek otopsi standartlarına uygun hale getirilmiştir. Ayrıca otopsini raporlanmasının yapıldığı Cumhuriyet Savcısı Odası ve bekleme salonu mütevveffa yakınlarının ihtiyaçlara cevap verecek şekilde dizayn edilmiştir. Otopsi işleminde kullanılan tüm malzemeler Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca temin edilmekte olup 2016 yılı Mart ayı itibari ile (yaklaşık 1,5 yıldır) Iğdır İl Merkezi ve İlçelerde olan adli olguların otopsileri Adli Tıp Uzmanı, Patoloji Uzmanı ve otopsi teknikeri ile birlikte Cumhuriyet Savcısı huzurunda yapılmaktadır. Otopsi işlemi her ne kadar çok sık olmayan bir işlem ise de ölüm olaylarının sosyal açıdan ilin önemli bir nüfus kitlesini ilgilendirmesi nedeniyle önemli bir hal almaktadır.
Her ne kadar Adli Tıp denilince akla otopsi işi gelse de, Adli Tıbbın uğraşı alanında bulunan işlerle karşılaştırıldığında tüm işleyişin küçük bir parçası olduğu anlaşılacaktır. İlimizde meydana gelen adli olayların raporlanması, şiddet olayları, cinsel olaylar, trafik kazaları, suça ilişkin istenilen ruhsal durum inceleme raporları, trafik kazasında oluşan yaralanmalara yönelik raporlar vs. Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün faaliyet alanına girmektedir. 2016 yılında toplam yaklaşık 50 ölümlü olayda otopsi/ölü muayene işlemi ve 769 adet adli rapor tanzimi sağlanmıştır. 2017 yılı Eylül ayı itibari ile yaklaşık 45 ölümlü olayda otopsi/ölü muayenesi ve takriben 700 civarında adli rapor tanzimi Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü’müzce sağlanarak Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı, İlçe Cumhuriyet Başsavcılıkları ve tüm mahkemelerimize arz edilmiştir. Daha önceki dönemlerde bu tür rapor talepleri için Erzurum Grup Başkanlığına gönderilmesi, hastanelerde diğer branşlara ait hekimlerce verilen adli raporlarda oluşan hukuksal prosedürel hataların oluşması ve olayın olduğu ilk evrede henüz işlemler kolluk kuvvetinde iken şahıslara ulaşmakta problem yokken talep edilen raporların tamamlanamaması gibi nedenlerle oluşan adli sürünceme Türkiye’de ilk kez uygulanan çalışma usulü ile minimuma indirilmiştir. Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü temelde Adliye ile Hastane arasında üstlendiği köprü vazifesini, tüm ilgili kuruluşlar ile oluşturulan ortak protokol çerçevesinde Iğdır Devlet Hastanesi içerisinde ayrılan 3 odalı ve bekleme alanı bulunan Adli Tıp Biriminde yürütmektedir. Normal uygulamada posta yordamı ile kuruluşlar arası yazışmanın adli rapor taleplerini 3-4 ay kadar uzatabildiği bilinmekte iken çalışma usulü ile gelen adli vakaların raporlanma süreci birkaç saat içerisinde tamamlanabilmektedir.
Bu çerçevede Uzm. Dr. Mustafa Doğan’ın Şube Müdürü olarak atanmasını takiben, Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün kuruluşu esnasında desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanımız Sayın Doç. Dr. Yalçın Büyük’e,  eski Iğdır Valimiz Sayın Ahmet Turgay Alpman’a,  Iğdır eski Cumhuriyet Başsavcılarımız Hacı Mustafa Yılmaz ve Sedat Turan’a, Iğdır eski Adalet Komisyonu Başkanımız Mustafa Güneş’e, İl Sağlık Müdürü Alparslan Erol’a, Kamu Hastaneler Birliği eski Sekterleri Uzm. Dr. Muhammet Karaca ve hali hazırda Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü’müzün aktif çalışmasında ve faaliyetlerinin devamında desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz Sayın Valimiz Enver Ünlü’ye, Iğdır Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Muhammet Sağlam’a, Sayın Iğdır Adalet Komisyonu Başkanım ve 1.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Arif Hamdi Sazak’a, Sayın Iğdır 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanımız Erol Kuşçu’ya, Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Op. Dr. Nevruz Erez’e ve Iğdır Devlet Hastanesi Müdürü Sayın Mustafa Akgün’e, Ayrıca Adli Tıp Şube Müdürlüğü’müzü tanıtma imkanı sağlayan Yeşil Iğdır gazetesi ailesine teşekkürlerimi arz ederim.” Dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.