Rektör Alma, 2. Ünidap Toplantısına Katılarak Önerilerini Sundu ve Üniversitemizin Açılış Gününe Rektörleri Davet Etti

Tarih : 2017-10-16 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma, 2. Ünidap Toplantısına Katılarak Önerilerini Sundu ve Üniversitemizin Açılış Gününe Rektörleri Davet Etti

             İlki 22 Mayıs  2017  tarihinde yapılan ÜNİDAP (DAP Üniversiteler Birliği)  toplantısının 2.si  Ardahan’da 11.10.2017 günü gerçekleşti. Dönem başkanlığını Ardahan Üniversitesinin yürüttüğü 2. ÜNİDAP Toplantısına Rektörümüz Prof.Dr.Mehmet Hakkı Alma katıldı.

 

             Ardahan Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Odası’nda  yapılan 2.ÜNİDAP Toplantısı Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in ev sahipliğinde ve dönem başkanlığında gerçekleşti. 
            Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdüllatif Düzer, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteleri Öğretim Üyeleri Doç Dr. Mucip Genişel, Yrd. Doç. Dr. Harun Güney’in katılımı ile gerçekleşen ÜNİDAP da Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de hazır bulundu.
           Öğleden sonra başlayan toplantı Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in açılış konuşması ile başladı. Prof. Biber konuşmasında ‘‘Memleketimize, ülkemize, milletimize ve bölge üniversitelerimize, bölgenin kalkınmasına hayırlı sonuçlar oluşturacak ÜNİDAP 2.Toplantısının sürekliliğinin devamının ve değerli çıktılarının oluşması için de hepinizin katkılarının çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Bölgemizde altmış yıllık üniversitelerimiz var. Artık geleneğini oluşturmuş üniversitelerimiz var. Yeni üniversiteler olarak bizlere özellikle; Erzurum Atatürk Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi kadim üniversitelerimiz bu konuda bize yol gösterici olacak. Bundan sonraki çalışma gruplarımızda bu kadim üniversitelerin altyapı imkanlarından ve akademik tecrübelerinden faydalanacağız. Bu tecrübeler bizim için çok değerli bir hazinedir.  Biz de bu hazinelerden genç üniversiteler olarak faydalanmanın arayışı içerisinde olacağız. Bizde bu heyecan var. ” dedi. Rektör Prof.Dr. Biber’in konuşmasının ardından Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir söz alarak gündemin ‘ortak TTO Ofisi kurulması’ olduğunu söyleyerek TTO hakkındaki konuşmayı yapmak üzere Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Proje Koordinatörü İhsan Karataylı’ya  sözü  verdi. Karataylı  ÜNİDAP Toplantısına katılan Rektörlere ‘‘Üniversite Sanayi İş Birliği ve Bölgesel Teknoloji Transfer Ofisi’’nin  önemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından  bir önceki  (22 Mayıs  2017  tarihinde yapılan) toplantıda alınmış olan kararlar genel bir değerlendirmeye alınarak bazı maddelerde çıkarılarak mutabakata varıldı. , Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Peyami Battal TTO  sunumu ardından görüşünü belirtirken 6.bölgedeki işadamının ‘Zaten vergiden muafım. Neden TTO ya geleyim?’ diye bir tutum sergilediğini  ülkemizdeki sorunların Ankara merkezli olduğu için bu sorunların karşımıza çıktığını ve bunları da İhsan Karatay’ın iyi not alması gerektiğini belirtti.
TTO’lar  hakkında konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise  Teknokentlerin seri  üretime geçmesi  gerektiğini, kendisinin rektörlükten önce Kahramanmaraş’ta şirketinin olduğunu ABD ne ihracat yaptığını örnek olarak anlatırken Yıldız Teknik Üniversitesi İTÜ gibi 5 üniversitenin bir araya gelerek ortak olup silikon vadisinde yer aldıklarını anlattı. OSTİM’in üniversite kurduğu; günümüzde sanayicinin kendisinin Ar-Ge birimlerinin olduğunu ve Türk Sanayicisinin artık üniversitelerin önünde gittiğini hatırlatan Rektör Prof.Dr. Alma Iğdır Üniversitesi’nin 19 Ekim 2017 Perşembe günü açılışının olacağını ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Yılmaz Tuna’nın  Iğdır’a Üniversitenin yeni eğitim ve öğretim yılının açılışını yapmaya geleceğini ÜNİDAP 2.Toplantısına katılan Rektörlere söyleyerek  onları  açılışa davet etti. Ayrıca Sn.Müsteşar Yardımcısı Tuna’nın Kalkınma Bakanlığı yetkilisi olduğunu da hatırlatarak DAP’ın bu bakanlığa bağlı olduğunu Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’in de açılışa katılacağına vurgu yaparak ÜNİDAP’ın bu fırsatı değerlendirip yetkililer Iğdır’da iken aynı gün ‘ Ek Seans’ yapılmasını katılımcı rektörlere teklif etti.
WEB sayfası yapılması, yöresel endemik bitkilerin kaybolmasını engelleme amaçlı ‘gen bankası’ çalışmasının başlatılması, ÜNİDAP-FON,ÜNİDAP- DIŞ, ÜNİDAP- SU, ÜNİDAP-YER  gibi yapılanmaların görüşüldüğü  toplantıda  Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir TTO çalışmasında bir üniversitenin ‘çatı’ olmasını önerdi. Diğer yandan kapalı su havzaları konusuna değinerek Türkiye’de kapalı su havzaları konusuna büyük bir potansiyelin olduğunu; bunu üniversitelerin değerlendirmesini ve yem fabrikalarının çok önemli olduğunu mutlaka yemi ucuza mal etmenin yollarını bulmalarını üniversite rektörlerinden istedi.
Toplantının ardından Ardahan Üniversite Yerleşkesi içerisinde yer alan Hoca Ahmet Yesevi Camisinin kütüphane açılışı yapılarak 2.ÜNİDAP katılımcısı Rektörlerine ve konuklarına aşure ikramında bulunuldu. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.