Rektör Alma’nın Projesi Yıllar Sonra  Tüyap’da  Sergilendi Japonlar İşbirliği  Önerdi

Tarih : 2017-10-21 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma’nın Projesi Yıllar Sonra   Tüyap’da  Sergilendi Japonlar İşbirliği  Önerdi

           Kendisi de Orman Endüstri Mühendisi olan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma 20. İntermob Mobilya Yan Sanayii, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarına katılarak  doktora öğrencisinin tezinin sergilendiği standı ziyaret etti. 

           Orman Endüstri Mühendisi olan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma 20. İntermob Mobilya Yan Sanayii, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarına katılarak  doktora öğrencisinin tezinin sergilendiği standı ziyaret etti. Ayrıca Japonlarla  işbirliği platformunu görüşerek  Japon heyet ile  Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı makamında ziyaret etti.
           Ahşap, orman ürünleri ve malzemeleri firmaları, kimyasal malzeme firmaları, üretim alet, ekipman ve yardımcı firmaları, hizmet faaliyet firmaları gibi katılımcı profilinin yoğun olduğu TÜYAP İntermob fuarları, önemli iş bağlantıları kurulmasına hizmet eden, iş dünyası ile akademik dünyayı bir araya getiren  fırsatlar olarak görülmekte. Bu fuarda  Japon firmasının standında yer alan ürün Rektörümüzün 2008 yılındaki doktora öğrencisinin ayçiçeği sapları ile ilgili bir ürün. Bilindiği gibi ülkemizde her yıl hasat sonrası ortalama 2,5-3 milyon ton ayçiçeği sapı atık olarak ortaya çıkmakta ve bu saplar yakılmaktan veya tarlada bırakılmaktan başka hiçbir işe yaramamaktadır. Oysa morfolojik olarak, hafifliğiyle, bol miktarda bulunuşuyla bina iç ve dışında yalıtım malzemesine dönüştürülebilen bu Ayçiçeği sapları  kullanımıyla ilgili çalışmaya  ilk olarak 2006 yılında başlandı.
“Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Saplarının İzolasyon Levhası Üretiminde Kullanılabilirliği” adlı doktora tezi Prof. Dr. Mehmet Hakkı ALMA  danışmanlığında ve yönlendirmesiyle o yıllarda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde kendisinin doktora öğrencisi Fatih Tuncay Efe’ye verildi. Ayçiçeği sapının ekonomiye ve endüstriyel üretime uygunluğunu tez konusu olarak belirlenerek  daha sonra 2008 yılında Prof. Dr. M. Hakkı ALMA ve bir özel sektör temsilcisiyle (Aksan Mobilya) birlikte SANAYİ VE TICARET BAKANLIĞI Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü bünyesinde SAN-TEZ AR-GE DESTEK PROGRAMI’na başvurarak  292 550TL bütçeli, 24 ay süreli bir projeye dönüştürüldü.
            Gerek tez kapsamında yapılan test sonuçları, gerekse SAN-TEZ projesi sonuçları gösterdi ki, ayçiçeği sapları pres kapı dolgusu olarak, iç mekân ara bölme malzemesi olarak ve çatı altı yalıtım malzemesi olarak ve özellikleri biraz daha geliştirilmek şartıyla bina dış cephe yalıtım malzemesi olarak kullanılabilen bir malzeme olma özelliğine sahip.
            Diğer taraftan, literatürde görülebileceği gibi çeşitli araştırıcılar ayçiçeği saplarından çalışmalar yapmış; belirli oranlarda farklı lignoselülozik materyallerle kombine ederek yonga levha üretmişler ve kullanıma uygunluğunu araştırmışlar idi. Ancak bu araştırmalar maalesef endüstriye aktarılamamış halde iken en son “Mottainai Biomass Research Corporation” adlı Japonya merkezli bir şirket, yine Japonya merkezli  “Koyo Sangyo Co., Ltd.” Ile birlikte %100 ayçiçeği sapından kanserojen formaldehit içermeyen yonga levha üretmiş ve ticari olarak satmayı başararak   bu ürünlerini İstanbul’da 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Rektör Prof. Dr. Alma’nın da katıldığı INTERMOB 2017 fuarında sergileyerek  Üniversite& Sanayii  İşbirliğine örnek teşkil etmiş oldu.
Türkiye’de bu konuda araştırma yapan akademisyenlerden biri olan ve Kahramanmaraş’tan daha sonra Çanakkale Onsekizmart Üniversitesine geçen Yrd. Doç. Dr. Fatih Tuncay Efe ise konu hakkında şunları söyledi: ‘Japonlar benimle Nisan 2017’de irtibata geçti. Japon firma yetkilileri, ayçiçeği sapından faydalanma adına işbirliği önerdiler.Bu kapsamda INTERMOB 2017 fuarında bizimle Hakkı Hocamızla ve de Boğaziçi Üniversitesi Rekörümüz ile birlikte hareket etmek istediklerini belirttiler. Çünkü şu an Iğdır Üniversitesinde Rektör olan hocam kendileri ile daha önceden tanışıyor ve Japonlar Hakkı hocamın Kyoto Üniversitesinde doktora yapmasından dolayı kendisine büyük özen göstermekteler. Dolayısıyla fuarda hem onların, hem bizim çalışmalarımızı tanıtıtıyorlar ve bu tanıtım büyük ilgi gördü. Zaten çok önceden tutkal firması Koyo Sangyo Co., Ltd. ile   Prof. Dr. M. Hakkı Alma hocam bir çalışma yapmıştı. Dolayısıyla fuarda bir kez daha ve daha somut bir çalışma konusunda bir araya gelindi.’ dedi.
Önemli iş bağlantıları kurulmasına hizmet eden, iş dünyası ile akademik dünyayı bir araya getiren İNTERMOB Fuarına katılan özel sektör temsilcilerinden Kastamonu Entegre A.Ş Samsun-Kastamonu Fabrikalar Direktörü  Enis Koç ve Kastamonu Entegre A.Ş Adana MDF Fabrikasi Müdürü  Ergin Turan ile Japon firmaları temsilcileri ve akademisyenler  ve Prof. Dr. M. Hakkı Alma ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Tuncay Efe konu hakkında fuar alanında biraraya gelerek Türkiye’de ayçiçeği sapından yonga levha, MDF üretimini  ele aldı. Üniversite-Sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan ve bir taraftan milyonlarca ton ayçiçeği sapının değerlendirilmesine imkan tanıyan bu buluşma diğer taraftan ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizliği azaltıcı etki yapması beklenmekte. Diğer yandan Ayçiçeği sapının kullanım alanlarının sadece yalıtım malzemesi ve yonga levhası ile sınırlı olmayıp; yemeklik mantar üretiminde besi ortamı, yağ emici, bazı gıdalarda doğal bağlayıcı, kabızlık önleyici gibi kullanım alanlarının bulunduğunu Japon firma yetkilisi Yusho Takamura ve 12 kişilik Japon ekibi makamında ziyaret ettikleri Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’a anlatarak AR-GE leri hakkında bilgi verdiler. Rektör Prof. Dr. Özkan da  Japonlar ile makamında yapılan görüşmede Türkiye’de  artık Ar-Ge  ye ciddi kaynak aktarıldığını  söyleyerek kendisinin bir ay önce Japonya ya gittiğini söyleyerek şöyle devam etti: ‘Ayçiçeği fikri Prof. Dr. Hakkı Alma’dan çıktı. Türkiye’de bu sektörde hem malzeme olarak hem fikir olarak çok büyük bir potansiyel var. O zaman TÜBİTAK Komitesinde idim. Türk–Japon sanayicisini bir araya getirme görevim vardı. Benim üniversitemde bu alanda uzmanlık alanı olmadığı için o zaman Prof. Dr. Hakkı Alma ile başladık. Ancak şu anda o da çok meşgul çünkü o da rektör oldu. Biz  sizleri Türk İnşaat sektörü ile tanıştırabiliriz. Türkiye de inşaat sektörü  güçlüdür. Akdeniz Orta Asya hatta ABD deki dev kuleleri  artık Türk firmaları yapıyor. Biz  rektörler olarak size bu konuda devreye girerek görüşmelerinizi sağlayabiliriz. TTO ile işbirliği yapabiliriz. Artık yeni kanun çıktı  sadece  üniversite  ile de ortak olabilirsiniz’ dedi. Boğaziçi rektörünün bu açıklaması sonrası  yenilen akşam yemeğinde  başta ayçiçeği sapı olmak üzere bir çok yıllık bitki artıkları (saman, sorgum sapı, pirinç kabukları, vb.) ekonomiye kazandırılabililecek  konular ele alındı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası