Iğdır Coğrafyası İçin Alternatif Bir Ürün Olan ve Adaptasyon Çalışması Yapılan Amarant Bitkisinin Hasadı Yapıldı

Tarih : 2017-10-21 / Kategori : Eğitim

Iğdır Coğrafyası İçin Alternatif Bir Ürün Olan ve Adaptasyon Çalışması Yapılan Amarant Bitkisinin Hasadı Yapıldı

           Türkiye’nin en düşük yağış alan illerinden olan Iğdır  ovası, toraklarının yarıya yakın bir kısmı, tuzlu ve alkalikten dolayı üretim dışı kalmıştır. Bu ve benzeri sebeplerle  bölgede yetiştirilebilecek ürün çeşitliliğini ve üretim yapılan alan miktarlarını her geçen gün kısıtlamaktadır. 

           Dolayısıyla bölge çiftçisine mevcut bu ekolojik koşullara uyum sağlayabilecek ve geleneksel olarak yetiştirilen ürünlere alternatif olabilecek ekonomik getirisi daha yüksek yeni tür ve çeşitlerin ortaya konulması büyük önem arz etmektedir.
           Bu amaçla, Iğdır Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen kinoa projesi ile ilk adım atılmış ve kinoa, Iğdır’ın bitkisi olarak literatürlere geçmiştir. Ancak Iğdır Üniversitesi, bunun yeterli olmadığını, bölge ekolojsine uyum sağlayabilecek ve ekonomik getirisi yüksek yeni alternatif ürünlerin bölgeye kazandırılması gerektiğini her platformda savunmuştur. Bu amaçla, kinoa bitkisinden sonra Amarant bitkisinin de bölge için alternatif bir bitki olabileceği düşünülmüş ve çalışmalara başlanmıştır. Bu konudaki çalışmaların devam etmesi planlanmaktadır. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.